Ziua 3: Un pic din Sibiu

Avand in vedere ca am vizitat resedinta din Avrig a baronului Samuel von Brukenthal, era absolut clar ca vom ajunge la Sibiu. Domnul Dobrescu era foarte interesat sa descopere ce se mai intampla dupa ce orasul nu mai este capitala culturala europeana. Sibiu este la fel. In general arata la fel chiar daca pe alocuri a mai inceput sa cada din vopsea. Asta este un semn ca destule cladiri au avut doar o renovare a fatadei. Insa domnul Dobrescu cred ca cel mai bine Sibiu poate fi caracterizat prin decenta. Spatiul urban este decent amenajat, nu s-au facut extravagante, nu s-a umplut de kitsch. Spatiul urban arata decent si este un semn clar ca se poate face o regandire a spatiului fara elementele kitsch pe care nici nu le mai bagam in seama in Bucuresti.

Acum trebuie sa va spun ca am incercat sa-l temperez pe domnul Dobrescu. Domnia sa a inceput din nou sa faca poze tuturor elementelor care formeaza viata urbana. A incercat din rasputeri saa nu mai faca poze tutror bancilor, capacelor de canal, stalpi sau alte elemente care pot fi interesante, dar nu atat de interesante incat sa facem din nou articole despre ele. E greu sa opresti o astfel de documentare, dar am incercat sa-i indrept atentia catre atmosfera si catre modul in care percepem spatiul.

Este extrem de reconfortant sa vezi un spatiu public normal si decent. Zona centrala este dominata, asa cum este si normal, de pietonal, dar si aici exista o ordine si o decenta in amenajari. Spatiul pentru functiunile publice este bine delimitat si patronii teraselor nu simt nevoia sa creeze haos prin extinderea zonelor in care isi amplaseaza mesele. Zona pietonala este destinata in primul rand plimbarii si asta se respecta chiar si pe stazile inguste.

Domnul Dobrescu a remarcat faptul ca Sibiu a devenit un oras turistic, cu o zona centrala bine definita, pastrand inca renumele castigat din timpul in care a fost capitala culturala europeana. Dar lucrurile par un pic blocate. Am remarcat extrem de putine santiere pentru renovarea cladirilor, fiind inca multe care necesita interventii. Impresia generala este ca inca nu se depaseste momentul „capitala culturala”. Poate criza a afectat dezvoltarea, dar nu sunt semne ca exista o continuare. Sibiu arata bine in comparatie cu alte orase din Romania, dar nu acesta trebuie sa fie criteriul de evolutie. Momentul de varf al turismului prin „capitala culturala” si aranjarea majoritatii constructilor doar la fatada ar fi trebuit sa fie doar un inceput intr-o strategie de dezvoltare. Refacerea ar trebui sa depaseasca fatadele pentru ca zona centrala sa beneficieze de durabilitate.

3 comentarii la „Ziua 3: Un pic din Sibiu”

  1. Nu sunt total de acord cu analiza asupra situatiei Sibiului. Multe parti din zona de centru au fost renovate si dupa momentul Capitala Culturala Europeana (CCE). Problema mare in perioada respectiva, lucru care este rectificat incet incet actualmente, este ca Sibiul nu se rezuma doar la „Orasul de Sus”. „Orasul de Jos”, partea dintre raul Cibin si dealul unde este situat centrul turistic, a fost renovata doar recent, dar nu este la fel de bine pusa in valoare cu toate ca are un potential turistic comparabil. Marea majoritate a sibienilor locuiesc insa in restul orasului, iar de la momentul CCE incoace acolo s-a vazut cea mai mare schimbare a orasului.

    Răspunde
    • ai dreptate…ar fi trebuit sa precizez ca m-am referit aproape in totalitate la Orasul de sus…au fost refacute zone si din Orasul de jos, dar fara a se pune accentul pe potentialul turistic…cel mai mult imi pare rau ca nu se intervine pe Cibin si poate o amenajare corespunzatoare de legatura cu zona centrala, acolo unde mai exista zonele industriale…cum am spus, a fost doar o impresie de o zi 🙂

Lasă un comentariu