Ziua 1: Pe la Brasov

Am aflat un pic mai tarziu de ce am primit cadou  de la domnul Dobrescu o plimbare cu balonul. Pe langa motivul evident ca a dorit sa ne faca o surpriza, domnia sa a avut nevoie de un sofer. Vacanta de anul acesta a domnului Dobrescu a reprezentat un tur prin tara. Cum domnia sa nu mai poate conduce o masina fara a lasa urme negative in statisticile Politiei rutiere, m-a rugat sa il insotesc in aceasta excursie. Deci, timp de zece zile, am fost sofer pentru domnul Dobrescu. Traseul nu a fost unul clar, fiind modificat in functie de dorintele, descoperirile si toanele domnului Dobrescu. Urmeaza deci relatarea aventurilor domnului Dobrescu prin tara, timp de zece zile, fara o tinta precisa si un traseu fix. Trebuie sa va avertizez inca de la inceput ca nu vor fi articole „turistice” pentru ca domnul Dobrescu este un altfel de vizitator. Ati vazut cam ce a gasit de cuviinta sa ne arate din Londra. Incercarile mele de a tempera aceste curiozitati s-au soldat destul de des si cu reusite. Deci vom prezenta si obiective turistice.

In prima zi am ajuns la Brasov si asta nu pentru ca ar fi vrut sa-l vizitam, ci pentru ca domnul Dobrescu are rude importante in localitate si a dorit neaparat sa le faca o vizita. O vizita destul de lunga, care a implicat si o masa in familie, discutii mult prea lungi si aprinse, si tot ce presupune o revedere intre membrii familiei. Bineinteles ca s-a ajuns la subiectul unde e ma bine sa stai, in Bucuresti sau la Brasov. Aici discutiile au luat o turnura extrem de serioasa, dar am fost asigurat ca asa se discuta in familia domnului Dobrescu. Nu s-a ajuns la nicio concluzie, in mod evident, dar domnul Dobrescu a decis sa ne arate cum se vede, la o privire rapida, viata in Brasov.

Pentru ca domnia sa are un nou aparat foto s-a decis sa se urce pe imobilul in care locuiesc rudele sale si sa ne prezinte o alta imagine a Brasovului. Orasul acesta este format si din multe zone care formeaza viata locuitorilor, zone care nu starnesc interesul turistilor. Piata Sfatului este sigur in topul preferintelor celor ce viziteaza orasul, dar brasovenii isi traiesc viata in alte locuri. Cat de diferite sunt zonele cartierelor rezidentiale? Mici detalii diferentiaza cartierele, in acelasi oras sau intre orase. Unde e mai bine sa locuiesti cand ai aceleasi conditii de viata? Diferenta o face doar denumirea orasului si a cartierului.

Domnul Dobrescu este interesat de viata unui oras in afara zonelor turistice, daca ele exista. Pana la urma poate fi destul de interesant sa vizitezi si zone care sunt departe de centrul frumos aranjat, departe de zonele de cladiri vechi, inca pastrate intr-o stare mai buna sau mai rea. Turistul tipic doreste sa admire ceva diferit de cladirile pe care le vede zilnic in localitatea sa, dar asta nu inseamna ca va intelege un oras in intregul sau. Deci intrebarea aparuta in discutiile familiei domnului Dobrescu, unde e mai bine sa traiesti si care oras este mai frumos, nu cred ca are un raspuns clar. Domnul Dobrescu a concluzionat ca totusi viata sa nu ar avea acelasi farmec fara Bucuresti, dar este pregatit sa ofere o sansa si altor localitati, poate mai incolo, catre sfarsitul pensiei.

Urmeaza zece zile de turism prin Romania, desigur un altfel de turism.

Lasă un comentariu