Ambasada britanica la Bucuresti organizeaza, impreuna cu Primaria Bucuresti si Primaria sectorului 2, intre 15 februarie – 15 martie 2011, unul dintre cele mai ample competitii de regenerare urbana din Romania – Urban ID.
Aceasta consta intr-un concurs de proiecte de arhitectura prin care cautam solutii de identitate urbana pentru zona stadionului Lia Manoliu. Concursul se desfasoara ca parte a unei campanii mai extinse de promovare a Olimpiadei din 2012 de la Londra, iar premiile sunt substantiale: vizita la Londra la Parcul Olimpic, programe de training pe partea de urbanizare si green building precum si tehnologii avansate de design.
Am primit acest anunt pe mail si dau si eu mai departe, poate cineva este dornic de participare. Concursul pare foarte interesant, dar nu stiu ce solutii se pot gasi intr-o luna. Inteleg ca face parte din campania media de promovare a olimpiadei de la Londra, dar atunci poate ca ar fi trebuit sa fie o competitie deschisa oricui, o competitie de idee, avand in vedere si termenul scurt.
Poate ca acesta va fi doar primul pas pentru o initiativa care sa implice reorganizarea intregii zone, dar asta ramane de vazut. Am promisiunea ca vom „vizualiza” si propunerile intrate in concurs, asa ca va urma update-ul.
Update: Concursul s-a incheiat, s-a jurizat si evident s-a si castigat. Deci, am fost anuntati urmatoarele:
Doi tineri arhitecți din Timișoara au câștigat concursul de urbanistică ‘Urban ID’al Ambasadei britanice la Bucureşti, cu proiectul ‘Mens Sana in Corpore Sano’.
Marius Stelian Găman și Ana-Maria Branea au prezentat soluția optimă de creare a unei identități urbane pentru Stadionul Național Lia Manoliu – unul dintre cele mai importante locuri de întâlniri sportive din București.
Marius Stelian Găman și Ana-Maria Branea au absolvit Facultatea de Arhitectură în 2009 și masteratul de Urbanism în 2010, în cadrul Universității Politehnice din Timișoara. De 5 ani lucrează în cadrul Grupului de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă Timișoara, ce aparține Facultății de Arhitectură. Cei doi au participat la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriilor județene, interorășenești, planuri generale de urbanism și studii de densificare urbană. Sunt la al treilea premiu câștigat. Marius este cadru didactic asociat la Facultatea de Arhitectură din 2009, iar Ana a început anul acesta un doctorat in Management Urban.
Premiul II îi revine Mirunei Pavoni, iar Premiul III – o placă video – merge la Ciprian Mateescu. Ambii sunt studenți la arhitectură, în București. Miruna studiază arhitectura la Barcelona. Momentan lucrează la proiectul de diplomă, a cărui temă este un hotel din Londra, chiar în vecinătatea zonei olimpice! Miruna a mai participat la concursuri de arhitectură în Spania și la workshop-uri naționale si internaționale. Printre acestea se numără și Bucharest ECO-Rehab (2010), care a vizat reabilitarea ecologică a cartierelor de locuințe colective postbelice dintr-o zonă a capitalei.
Ciprian, ocupantul locului III, a venit cu o idee îndrăzneață care include remodelarea topografiei terenului, prin translatarea suprafeței naturale a parcului peste sălile de sport și clădirile anexe. În plus, el a propus implementarea unui sistem de elemente autonome, dinamice și versatile, care să adăpostească vizitatorii ziua și să anime parcul pe timp de noapte, prin lumină și culoare. Pentru implementarea soluțiilor, Ciprian recomandă folosirea unor materiale naturale, reciclate și necostisitoare, cu beneficii în reducerea amprentei de carbon și a efectului de insulă urbană. Ciprian este student al Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București. Ciprian a mai participat și la alte concursuri de arhitectură, cum ar fi The International Velux Awards și Isover.
Galerie foto – Soluțiile câștigătoare și imagini din timpul jurizării http://www.flickr.com/photos/
Proiectele au fost jurizate de reprezentanţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2 al Capitalei, Ambasada Marii Britanii și Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Criteriile luate în calcul au fost, fezabilitatea, claritatea, originalitatea și versatilitatea proiectelor.