Să presupunem că asociația de proprietari a unui bloc din București ar veni la biroul nostru virtual de proiectare cu o propunere de colaborare. Proprietarii doresc să-și refacă blocul și sunt interesați de modul în care ar putea arăta exteriorul. Imobilul este o construcție cu regim de înălțime parter+3 etaje, situat în zona străzii Popa Soare. Iată cum arată astăzi blocul.
Fațada blocului nu a mai fost refăcută de mulți ani și e nevoie de o reabilitare a acesteia. La începutul discuției beneficiarii mi-au spus că vor deocamdată doar o refacere simplă, refacere care să păstreze caracterul arhitecturii actuale. Pentru că este doar o discuție de principiu am ales să le prezint modul în care percep eu imobilul. Din punct de vedere al volumetriei fațadei aceasta conține câteva elemente: soclul înalt, un volum compact pe care sunt adăugate elementele orizontale (parapetul balcoanelor și decorațiile care marchează nivelurile), elementele verticale (marchează intrarea principală și evidențiază volumul casei scării interioare, fiind un ax de simetrie).
Pe scurt și pe înțelesul beneficiarilor, avem o bază solidă, soclul, axul de simetrie, verticala, și trei orizontale mari de fiecare parte a axului de simetrie, parapetul balcoanelor. Pe lângă acestea avem câteva linii orizontale și golurile ferestrelor pe care nu le modificăm. Pornind de la această mică analiză le-am prezentat potențialilor beneficiari 6 variante pentru imaginea exterioară a blocului lor.
Beneficiarii mei virtuali nu au decis încă pe care dintre variante ar trebui să continuam discuțiile, dar eu aștept liniștit un răspuns. E posibil să fii exagerat cu numărul opțiunilor prezentate, dar știu că în cazul în care sunt multe păreri, deciziile se iau mai greu. Voi ce variantă ați alege?
Variantele 4 si 6 sunt horror.
pentru că…? 🙂
pentru ca au prea mult negru….
Bună idee de articol, D-le Popescu!
Îţi lipseşte varianta cu faţadă monocromă / ton pe ton, care respectă spiritul imaginii Bucureştilor.
Dintre variantele prezentate, le prefer pe cele care subliniază relieful faţadei : tonuri luminoase pe planurile apropiate sau benzile orizontale continue şi tonuri întunecate pe planurile îndepărtate. În locul tău, aş fi ales tonuri din familia ocrurilor calde, cu excepţia soclului, care trebuie să reziste la stropire / împroşcare.
mersi…acum depinde şi de setările monitorului, varianta 4 fiind cea monocromă cu excepţia benzilor verticale şi orizontale pe care am simţit nevoia să le accentuez… soclul l-am diferenţiat clar, păstrând ideea iniţială
Nu cunosc zona sa-mi dau seama daca s-ar integra, dar mie varianta 6 imi place. Din pacate caramida aparenta a capatat un stigmat la noi. Mie mi se pare potrivita pentru o cladire mai veche, nu foarte inalta si situata intr-o zona cu verdeata.
nu e cărămidă aparentă pe varianta 6 🙂
Am inteles, dar asta mi se pare ca sugereaza.
cea actuala 😛 (in lipsa variantei monocrome). In orice caz, daca refacerea implica si reabilitarea termica geometria finala va suferi in plus (fata de culorile propuse) de o schimbare a proportiilor (vezi grosime/adancime profile orizontale si verticale).
aici e vorba doar de culoare… doar ştii că reabilitarea termică se poate face şi fără polistiren pe exterior…de ce crezi că idealul ar fi o variantă monocromă?
Da, se poate termoizola si pe interior, dar cine vrea sa-si micsoreze suprafata utila? 😛 Nu cred ca idealul e monocrom, cred totusi ca mai toate cladirile moderniste au fost initial monocrome . In varianta monocroma rezultatul obtinut este o anume finete a fatadei (accente mai discrete rezultate din umbrele purtate de profile).
multe au fost monocrome, dar nu toate, deci nu trebuie să facem o generalizare…în multe cazuri golurile ferestrelor erau cele care erau de ajuns pentru mai multe culori, iar în alte cayuri există chiar culori puternice (de ex. roşu sau verde) …mă aşteptam la explicaţia cu accentele umbrelor purtate 😉
Salut,
Buna idee dar oarecum neclara – poti sa dai niste detalii despre ce exact vrei sa faci? de acord cu lecitina – proportiile si adincimea golurilor conteaza… culorile sint oarecum neclare si neconvingatoare – si eu votez pentru ceva monocrom sau foarte putin diferentiat intre banda ferestrelor si cea a restului cladirii, cu baza poate mai inchisa la culoare dar nu cu mult.
Renovari de blocuri foarte bine facute, daca ai ocazia sa prinzi vreun album de(spre) echipa Burkhalter – Sumi (elvetieni) . Din pacate website-ul lor e cam slab din punctul asta de vedere – poate poti sa le arati „clientilor” renovarea de la Dettenbuhl, poate-i convingi sa schimbe putin mai mult decit au ei de gind acum – un review googlebooks aici : http://books.google.ca/books?id=6TFS3MfrlYEC&pg=PA158&lpg=PA158&dq=r%C3%A9novation+de+DETTENBUHL&source=bl&ots=V5ScQlsvDa&sig=2tFdaiP8PpiHCBmUMxDgTvhziWg&hl=en&sa=X&ei=WNN4T-75HKjv0gGl0uG4DQ&ved=0CEQQ6AEwAA#v=onepage&q=r%C3%A9novation%20de%20DETTENBUHL&f=false .
succes!!
era vorba doar de o discuţie despre culoare, un subiect care are o doză mare de subiectivism…nu înţeleg ce înseamnă culoare neconvingătoare sau neclară…mersi pentru recomandare
Votez pentru varianta 4
arhitectura modernista presupune o modenatura ce e pusa in valoare de jocul dintre lumina si umbra. In general fatadele erau intr-o singura culoare, diferentierea suprafetelor fiind facuta prin textura. Daca o sa zcrijelesti stratul de zugraveala de pe soclu, probabil ca vei da peste o suprafata riflata cu nuturi pe verticala. Incearca o restaurare si va iesi trasnet. Termoizolatia se face la interior cu 3 cm de polistiren….termosistemul pe exterior e o inventie a tunarilor postrevolutionari ce duce la consum de energie aiurea, justificat de o eventuala inertie termica a peretilor….lucru ce nu se intampla niciodata, intrucat nu exista un sistem de temporizare al centralei, caloriferele merg tot timpul. Iti propun sa nu schimbi tonalitatea pe registrele balcoanelor intrucat dominantele orizontale sunt deja definite de glafuri. Merita o schibare de textura pe panoul cu flesa, deasupra intrarii si , in acord cu el, rezolvarea soclului in aceeasi maniera. Stropesti apoi toata tencuiala cu Radcon si gata cu infiltratiile. Daca vrei accente ce pot sustine dinamica jocului de umbre merita sa faci tavanele balcoanelor intr-o tonalitate inchisa. Succes …sa gasesti si meseriasi…lollll.
mulţumesc pentru detalii, dar era vorba doar de o joacă, un exerciţiu virtual