Pentru acest sfârşit de săptămână, avem pregătite două plimbări cu subiecte diferite despre evoluţia Bucureştiului. Tururile fac parte din Plimbări Urbane, un proiect de prezentare a orașului discutând despre istorie, urbanism, arhitectură și alte detalii interesante legate de București. Aceste plimbări nu sunt tururi turistice ci prezentări sau consultaţii oferite direct în stradă. Speranţa mea este ca prin aceste prezentări să reuşesc să vă arăt atât evoluţia oraşului cât şi să ofer câteva explicaţii pentru imaginea urbană actuală, modul în care se construieşte în Bucureşti şi alte elemente de urbanism. Pe întregul traseu veți putea vedea imagini de epocă, planuri vechi și noi, schițe, astfel încât să aveți o imagine completă a evoluției orașului.
Prima plimbare are loc sâmbătă, 4 iulie, în zona Circ – Tei. Vă propun o plimbare pe traseul “Bucureşti prin comunism – La circ“. Mai multe informații despre traseu găsiți aici într-o scurtă prezentare. Veţi avea ocazia să descoperiţi evoluţia Bucureştiului de la parcelarea şi locuirea interbelică până la cartierul socialist al anilor 60-70-80. Atmosfera din aceste cartiere este la fel de interesantă ca cea din centrul oraşului, mai ales când veţi descoperi elemente poate prea puţin apreciate. Un element important al traseului îl constituie clădirea circului, realizată în anii 50. În cadrul plimbării veţi vedea imagini de epocă, planuri şi schiţe, totul pe un traseu special pentru cei care vor să înţeleagă o parte din evoluţia Bucureştiului postbelic. Informaţii despre ora şi locul de întâlnire, durata şi preţ. (event pe Facebook).
Duminică, 5 iulie, am programat al doilea tur, de data aceasta pe bulevardul Elisabeta. Vă propun o plimbare pe traseul “La Belle Epoque în Bucureşti – Primul bulevard“. Mai multe informații despre traseu găsiți aici într-o scurtă prezentare. Vom discuta în această prezentare despre bulevardele Bucureştiului, cele de influenţă haussmanniană şi despre viaţa la început de secol 20. În plimbarea pe bulevard vom discuta despre clădirile importante, arhitectura acestora, despre modul de viaţă din aceea perioadă, despre comunitate şi modul de socializare. Voi pune accentul pe arhitectura urbană de sfârşit de secol 19 şi început de secol 20, tipul de dezvoltare a parcelelor din zona centrală a oraşului şi funcţiunile spaţiilor. Veţi afla cum a început modernizarea Bucureştiului şi vom vedea ce s-a mai păstrat din atmosfera de început de secol. Ca de fiecare dată veţi putea vedea direct în stradă planuri, schiţe şi imagini de epocă din zonă. Informaţii despre ora şi locul de întâlnire, durata şi preţ. (event pe Facebook).
Vă aştept pe Plimbări Urbane pentru a descoperi traseele şi a participa la aceste tururi care încearcă să vă arate chiar în stradă cum s-a dezvoltat Bucureştiul. Veți vedea pe o tabletă electronică imagini de epocă, planuri vechi şi noi, schițe, astfel încât să aveți o imagine completă a Bucureştiului şi transformărilor sale succesive.