Astăzi vă recomand o carte extraordinară, memoriile domnului Gheorghe Paul Jurgea-Negrileşti, intitulate Troica amintirilor (Sub patru regi). Cartea reprezintă relatarea proprie a domnului Jurgea-Negrileşti despre viaţa şi evenimentele trăite de domnia sa în perioada începutului de secol 20 şi până la 23 august 1944 (imaginea de mai jos este realizată de Radu).
Domnul Jurgea-Negrileşti provenea din familie nobilă atât rusească cât şi moldovenească. Dezvoltarea sa personală a fost influenţată de „sferele de influenţă” culturale diferite ale familiei ori ale celor care l-au educat în mod direct. De la copilăria din Galaţi şi până la maturitatea trăită la Bucureşti, ne este descris parcursul vieţii sale extraordinare. Este viaţa unui intelectual nobil şi bogat, cu uşi deschise către diferite paliere superioare ale societăţii.
Ajungem astfel să aflăm diferite istorii secrete, întâmplări sau caracterizări personale ale unor personaje fabuloase direct întâlnite, ale unor evenimente de importanţă istorică şi a societăţii eliteei româneşti. Descrierea evoluţiei societăţii româneşti, cu diferenţierea celei din provincia încă destul de tradiţională, sau cea a Bucureştiului în curs de modernizare rapidă, sunt extraordinar realizate.
Memoriile domnului Jurgea-Negrileşti sunt una dintre lucrările care merită a fi recitite, în special pentru descrierea savuroasă a societăţii româneşti din aceea peroadă. Evoluţia ei, personajele autohtone sau alogene şi evenimente extraordinare formează o lume dispărută complet. Trei lucruri m-au atras în carte: bucuria descoperirilor la început de secol 20, nobilii ruşi şi modul lor de a fi şi descrierea societăţii bucureştene.
Troica amintirilor, autor Gh. Jurgea-Negrileşti, Ed. a 2-a, pref. de Constantin Ţoiu, editată de Cartea Românească, Bucureşti, 2007, ISBN 978-973-23-1923-9
Tocmai ce-am cumparat-o, e pe lista de asteptare 🙂
păi, ce să zic…spor la citit 🙂