Top 10 cladiri reprezentative din Bucurestii gri

Inceputul acestui articol il gasiti pe pagina noastra de Facebook. Am pus acolo o intrebare celor care ne urmaresc pentru a afla care sunt cladirile reprezentative ale Bucurestilor. Atat si nimic mai mult. Nu am precizat pentru ce sau in ce fel reprezentative. Am reusit astfel sa primim o lista intreaga din care am selectat primele zece cladiri care au primit cele mai multe voturi. Cum am folosit aceste cladiri veti vedea mai departe si nu cred ca sperati sa fie doar o prezentare a unor constructii, prezentare in genul „ce frumos e orasul nostru”.

Bucurestii gri

In momentul in care ne plangem de orasul nostru, lucru care se intampla destul de des, invocam faptul ca Bucurestii sunt gri. Nu e domnule culoare. Toate cladirile astea ce ne inconjoara sunt gri, marea majoritate fiind blocurile gri. Administratia a vazut acest „defect” al orasului si a inceput reabilitarea termica. In acelasi moment s-a decis ca e cazul sa avem si un pic de culoare si blocurile au inceput sa se transforme in majoritatea cazurilor in ceva kitsch.

Strazi intregi devin o sorcova pentru ca nu ne mai place gri, deci trebuie sa schimbam. Cand in tarisoara, respectiv orasul nostru, se schimba ceva, e neaparat sa se treaca de la o extrema la cealalta. Deci plecam de la blocurile gri si ajungem la „sorcova vesela”. Nu se intreaba nimeni de ce sunt gri. Nici o asociatie de proprietari nu se decide sa refaca fatada blocului la un anumit interval de timp, cum este normal. Banii nu se dau decat in interiorul apartamentului caci nimeni nu este interesat de obligatiile ce le ai ca proprietar si asupra spatiilor comune si a fatadelor.

Asa am ajuns in momentul in care asteptam ca statul sa faca totul: sa refaca fatada, sa ne puna contoare, sa ne ingrijeasca gradina. Si statul s-a apucat in unele cazuri, a inceput o actiune care il defineste: reabilitarea termica si concomitent transformarea imaginii urbane in kitsch general.

Sa nu uitam cladirile reprezentative

Orasul Bucuresti se transforma in orasul culorilor. Al tuturor culorilor. Daca blocurile sunt vopsite in absolut toate culorile si asta place locuitorilor orasului, nu vad de ce nu putem transforma asta in brand-ul orasului. Bucuresti-sorcova. Bucuresti-kitsch. Solutia cea mai simpla ar fi sa introducem aceleasi standarde inalte si in cazul cladirilor reprezentative. De ce sa nu ne mandrim cu toate cladirile colorate? De ce sa le lasam la urma pe cele care reprezinta orasul? Iata de ce ne-am gandit, cu ajutorul vostru, cum ar trebui sa arate top 10 cladiri reprezentative ale orasului, modificate astfel incat sa uitam pentru totdeauna de gri.

Locul 1. Ateneul Roman…O noua culoare vesela ce pune in valoare cladirea Ateneului si chiar valorile artistice supreme pe care le reprezinta. Un roz puternic este varianta ideala pentru a accentua aceasta cladire reprezentativa a orasului. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 2. Palatul CEC… Casa de Economii si Consemnatiuni are o noua „fata”. Culoarea verde reprezinta un nou inceput pentru aceasta institutie si totodata un punct de interes pentru cei care vor alege o plimbare pe Calea Victoriei. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 3. Biserica Stavropoleos… Micuta biserica din centrul istoric va fi cu siguranta un element de uimire pentru trecatori. Imbinarea acestor culori vesele face ca volumul si istoria acestui edificiu istoric sa fie mult mai apreciate de bucuresteni si turisti. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 4. Palatul Cantacuzino… Somptuasa cladire (actualul Muzeu national George Enescu) de pe Calea Victoriei va fi cu siguranta mult mai interesanta pentru oricine va trece pe aceasta veche artera bucuresteana. Combinatia galben-auriu si albastru reuseste sa rupa monotonia „gri-ului” prezent atat de mult in orasul nostru. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 5. Palatul Regal… Actualul Muzeu national de Arta merita aceasta schimbare. Culorile vii si foarte vii folosite intra intr-un dialog cu privitorul. Sentimentele de bucurie nu pot lipsi cand admiri aceasta „noua” cladire readusa la viata. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 6. Palatul Sutu… Actuala cladire a Muzeului Municipiului Bucuresti este simplu pusa in valoare prin noile culori folosite. Aceste culori puternice, dar totodata delicate, reusesc sa atraga privirile iubitorilor de frumos. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 7. Arcul de Triumf… Imaginati-va parada de 1 Decembrie avand ca punct principal de atractie cladirea Arcului de Triumf. Culorile folosite pentru refacerea acestuia vor umple de bucurie inimile oricarui roman adevarat. Fiecare zi ar putea insemna o sarbatoarea nationala doar prin admirarea acestor culori. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 8. Casa Melik… Actualul Muzeu Theodor Pallady va putea fi admirat intr-o noua imagine fresh si moderna. Verdele patrunzator si schimbator confera cladirii o prospetime vesnica, in acelasi timp potentialii vizitatori putand sa identifice muzeul mult mai usor. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 9. Cercul Militar National… Cladirea emblematica a Armatei Romane merita o noua gama de culori. Ni s-a parut absolut normal ca aceasta sa fie in ton cu imaginea proprietarului si ce reprezinta acesta in constiinta romanilor. (sursa foto nemodificata – aici)

Locul 10. Muzeul National de Istorie… Fosta cladire a Palatului Postei este o alta costructie reprezentativa a orasului. Culorile folosite vor inviora atmosfera Caii Victoriei si vor intregi imaginea urbana prin dialogul cu Palatul CEC, cladire de asemenea refacuta. (sursa foto nemodificata – aici)

Inainte de gri

Cred ca este absolut clar pentru toata lumea ca nu toate cladirile au fost gri. Zecile de ani in care nu s-a reparat absolut nimic le-au adus in starea aceasta. Va rog sa va ganditi cati ani au trecut de cand casa sau blocul in care locuiti nu au mai avut parte de o refacere a fatadelor si apoi sa vedem a cui este vina. Proprietatea privata vine cu obligatii si inca nu vrem sa acceptam aceste obligatii.

Pe de alta parte e bine sa ne intrebam si care sunt culorile orasului si de ce au fost folosite predominant doar unele dintre acestea. Trebuie sa intelegem ca un accent de culoare nu inseamna o spoire a intregii fatade, iar cladirea nu trebuie sa suporte toate toanele proprietarilor. Educatia si bunul gust al proprietarului se observa din strada, din modul in care isi ingrijeste cladirea pe care o foloseste.

 

P.S.: Daca verificati sugestiile de pe pagina noastra de Facebook veti vedea ca exista si propunerea Palatului Stirbey. Din cauza faptului ca cel care a propus cladirea nu a fost foarte clar in „exprimare” (respectiva constructie de pe Calea Victoriei nu e nici sediu Unesco, nici Unicef, nici Palatul Kretzulescu) nu am inclus-o in topul acesta. Neincluderea aceasta nu cred ca va deranja. In alta ordine de idei cred ca vom lua in discutie intr-un viitor articol ce cladiri sunt reprezentative pentru oras si de ce. Ar fi interesant de vazut si de ce este aleasa aproape doar o anumita perioada istorica si care sunt cladirile definitorii pentru diferitele etape de evolutie a orasului.

13 comentarii la „Top 10 cladiri reprezentative din Bucurestii gri”

  1. My GOD!!
    Foarte tare acest articol. Am ras cu gura pana la urechi.
    Aia cu Cercul Militar e „macsima”, dar toate sunt incredibile!! :))

    BRAVO!

    Doamne’ajuta!

    Răspunde
  2. Te-ai intrecut pe tine insuti la Stavropoleos! :))
    Bineinteles, ai uitat sa precizezi ce grosime ar putea sa aiba polistirenul de sub aceste culori.:)
    Trecand peste gluma, culorile anterioare sunt legate strict de regulamentele de constructie in vigoare in final de XIX care cereau explicit folosirea unor culori din gama culorilor pietrei de constructie, adica de undeva de la un galben deschis pana la un gri foarte aprig.

    Răspunde
  3. Imaginea Palatului Sutu nu prea ti-a iesit… 😀 Fara bandourile alea galbene ar fi digerabila.

    Arcul de Triumf este, insa, o capodopera.

    Răspunde
    • am incercat pentru fiecare in parte ceva deosebit :)…soarele puternic din poza cu Sutu nu prea m-a ajutat, dar probabil ca e „digerabil” in comparatie cu celelalte

  4. Aici gresesti.Blocurile nu sunt gri,mai degraba ceea ce eu numesc culoarea noroioasa(un fel de maroniu,cacaniu,spalacit),care desi nu este gri,totusi creaza o senzatie neplacuta majoritatii oamenilor.Ar fi fost bine daca blocurile vechi ar fi gri(si conteaza si ce nuanta de gri) ,dar nu sunt.

    Apoi de multe ori conteaza nuanta unei culori mai mult decat culoarea in sine.Si mai este vorba si de forma si contextul unei cladiri.Etc.Etc.

    Răspunde
  5. Este absolut falsa analiza de mai sus.
    In primul rand,aproape nici un bloc nu a fost vopsit in culorile extra-stridente ,tip carioka,de mai sus.
    Apoi cladirile vechi au o ornamentatie ce nu necesita nici o colorare suplimentara.Monumentele de mai sus NU se pot compara ,in nici un fel, cu oribilele blocuri comuniste care nu au alta alternativa decat de a fi facute atractive intr-un fel sau altul.Fie prin transformarea lor in cladiri ornamentale clasice(cu simetrie ornamentala,insa foarte scump),fie prin colorarea lor cu maxim 2 culori vii(nu mai multe).
    Intodeauna am avut impresia ca betonul sau varul de zugravit a fost amestecat cu noroiul de pe jos, rezultand acel gri-crem murdar.
    Sunt 6 tipuri majore de nuante.
    -tipatoare
    -vii
    -calde
    -neutre
    -terne
    -sumbre
    E preferabil ca gama culorilor sa fie mentinuta in zona dintre nuantele vii si terne(excluzand nuantele tipatoare sau sumbre)si sa nu depaseasca 2 culori pentru fiecare bloc.
    Personal, se pare ca albul si galbenul merg bine in combinatie cu orice alta culoare.Negru sau violet nu sunt asa generoase in combiinatii.Rosu merge cu alb,galben,verde,albastru.Brun ar merge fara combinatie ,sau doar in combinatie cu alb.
    Am observat ca aruncatul non-simetric de linii sau pete colorate nu ajuta la estetica blocurilor,din contra…
    Din cauza existentei balcoanelor si ferestrelor,numarul de elemente geometrice este destul de limitat(de exemplu picturile complicate care trec ”peste ferestre” sunt cam inestetice).

    Răspunde

Lasă un comentariu