La fiecare tur pe care îl fac în cadrul Plimbărilor Urbane sunt întrebat de câteva clădiri devenite simbol al modului în care se construieşte în ultimii ani în Bucureşti. În general participanţii sunt informaţi, cunosc scandalurile legate de acele clădiri, iar eu încerc să le ofer informaţii suplimentare şi să-mi spun propria părere despre cazul respectiv. Asta în cazul în care ştiu ceva în plus.
Discuţia se îndreaptă către modul în care se respectă reglementările, care sunt aceste încălcări, dar, în majoritatea cazurilor, este doar dorinţa de a comunica, mie sau celorlalţi participanţi, că există o mafie, o conspiraţie mondială sau locală. În acest moment încerc să calmez spiritele, să readuc persoana în realitatea bucureşteană. Cel mai simplu mod este de a o întreba ce modificări şi-a făcut la propria locuinţă.
V-aţi închis un balcon? Aţi spart un perete sau aţi schimbat funcţiunea complet? V-aţi pus aparatul de aer condiţionat pe faţadă? Aţi făcut o mică „reabilitare termică individuală”? În general există cel puţin un răspuns pozitiv, în majoritatea cazurilor cel cu balconul. Şi atunci întreb în continuare de numele proiectantului, întreb de autorizaţia de construcţie. Nimeni nu foloseşte aşa ceva. Nimeni nu s-a obosit măcar să întrebe dacă e nevoie de întocmirea unor documentaţii de specialitate.
Deci, este destul de simplu să acuzi pe altcineva că îţi distruge oraşul, când acelaşi lucru îl faci şi tu. E drept, la o scară mai mică, dar toate aceste simple şi mici modificări se adună. Faptul că un investitor cu bani mai mulţi îşi permite să încalce regulamentele nu ne absolvă pe restul de micile schimbări ilegale. E mai grav că cineva a făcut trei etaje în plus la o clădire sau că un cartier întreg şi-a închis balcoanele, modificând astfel ilegal şi fără un proiect de ansamblu imaginea urbană generală.
Fiecare îşi face modificările în funcţie de puterea financiară şi de felul în care acestă putere poate influenţa gradul de încălcare a legilor. Acelaşi bucureştean care îşi agaţă aparatul de aer condiţionat de faţada monumentului istoric va demola complet clădirea în momentul în care va avea banii necesari. Nerespectarea regulii este o trăsătură generală.
Din fericire, discuţia din cadrul plimbărilor este civilizată şi argumentată. Nu ne certăm, doar descoperim oraşul şi modul în care îl schimbăm noi sau l-au modificat alţii înaintea noastră.