Retrocedarea din parcul IOR – pe scurt

Primesc ieri un telefon şi sunt întrebat dacă prin faptul că noua lege a retrocedărilor ar conţine şi prevederi clare în ce priveşte spaţiile verzi, nu ar însemna că poate fi salvat Parcul IOR (actualul Parc Al. I. Cuza). Nu ştiu ce prevede noua lege, dar am întrebat: Care parc?

Probabil aţi auzit că Primăria Setcorului 3 i-a anunţat pe locuitorii zonei că o suprafaţă din parc a fost retrocedată. A fost retrocedată prin 2005. Şi acum începe scandalul şi petrecerea. Până nu se vor lua decizii clare, până nu se va afla exact ce se va face acolo, nu voi face niciun articol despre aceea suprafaţă. Deocamdată mi se pare că este o nouă afacere ca în cazul Parcului Bordei. E vorba doar de bani şi nu de o investiţie clară în zonă.

Totuşi, am pus la telefon o întrebare. Care parc? Am întrebat asta pentru că ştiam foarte bine că respectiva suprafaţă nu a fost niciodată inclusă (în acte) în suprafaţa parcului, iar PUG Bucureşti o încadrează în subzona CB3.

PUG Bucuresti Parc IOR retrocedareExtrasul din PUG Bucureşti (aprobat în 2000 şi prelungit la nesfârşit) ne arată că terenul retrocedat (l-am marcat aproximativ – suprafaţa roşie) este situat în subzona CB3. Deci în mod real nu este vorba de o suprafaţă verde. Ce este această subzonă?

CB3 – subzona polilor urbani principali: – Barbu Văcărescu, Berceni, BIG Berceni, Colentina, Crângaşi, Drumul Taberei, Filaret, Fundeni, Gara Basarab, Giurgiului, Lacul Morii vest, Obor, Orhideelor, Panduri, Pantelimon, Pipera, P-ţa Presei Libere – Poligrafiei, Sălaj, Titan, Văcăreşti.

Deci parcul nu e parc şi chestia asta o ştiau foarte bine toţi primarii generali şi de sector şi cei care au întocmit PUG-ul. De ce nu a fost trecut ca spaţiu verde? Asta este altă discuţie, iar un articol detaliat va urma doar dacă nu este vorba de o afacere de plimbat hârtii pentru a face bani. Puteţi fi siguri că e vorba de bani, de luptă politică şi de multă imagine. Iar în astfel de cazuri apar întotdeauna salvatorii mesianici, fie un primar, fie un ONG sau, de ce nu, chiar persoane dezinteresate.

Scandalul este doar la început. Oricum ar fi nevoie de întocmirea unui PUZ, iar aprobarea unei astfel de documentaţii durează mult timp. Este destul de interesant şi că în proiectul iniţial al cartierului nu era chiar peste tot amenajat un parc. Metrorex o să aibă un cuvânt de spus, mai ales că pe sub teren trece galeria de metrou şi avem şi staţia Titan.

 

2 comentarii la „Retrocedarea din parcul IOR – pe scurt”

    • nu cred că se va construi… mai degrabă va fi ceva ca la Bordei… oricum, e la început şi poate voi face un articol mai detaliat, dacă va fi cazul

Lasă un comentariu