Reședințele Știrbey de pe Calea Victoriei

reconstituire-Stirbey-introAm început lucrul la proiectul reconstituirii virtuale a reședințelor Știrbey de pe Calea Victoriei ca parte dintr-o lucrare mult mai complexă a Oanei Marinache de la Asociaţia Istoria Artei. Oana a reușit să publice o carte pe care v-o recomand, Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi BufteaArhitectura și decorația interioară, Editura ACS. Imaginile pe care le-am realizat eu sunt doar o mică parte a cărții, toate documentele și informațiile istorice fiindu-mi puse la dispoziție de Oana pentru a încerca o reconstituire cât mai apropiată de realitate. Deci, merită să cumpărați cartea în primul rând pentru documentele și informațiile istorice descoperite de Oana. Eu vă voi prezenta pe blog câteva imagini din partea mea de proiect, cu speranța că vor fi un argument în plus pentru a căuta cartea.

Pentru început ar trebui să vedem unde erau amplasate aceste proprietăți din București.

reconstituire-Stirbey-aerian-satelitPe imaginea din satelit (sursa Google Maps) am marcat amplasamentul actual al proprietăților Știrbey. Ne aflăm pe Calea Victoriei, la intersecția cu Calea Griviței. Parcelele Știrbey erau delimitate pe celelalte laturi de actualele străzi General Constantin Budișteanu și Banului.

reconstituire-Stirbey-constructiiO imagine cu toate construcțiile refăcute virtual. Aveți reprezentate cele două palate, construcțiile principale, administrația și toate anexele, mari și mici, din complex. Fiecare construcție este detaliată în cartea Oanei Marinache, fiind prezentate imagini de epocă, planuri și fațade, imagini din interioare și istoricul detaliat al tuturor parcelelor achiziționate de familia Știrbey.

reconstituire-Stirbey-aerian-1 reconstituire-Stirbey-aerian-2Două imagini aeriene cu proprietățile Știrbey de pe Calea Victoriei. În decursul timpului au fost demolate, bombardate sau refăcute succesiv toate aceste construcții, astăzi păstrându-se doar Palatul B. Știrbey.

Următoarea imagine aeriană vă poate da o idee generală despre fiecare clădire de pe proprietățile Știrbey de pe Calea Victoriei.

fundal-Stirbey

În imagini aveți reprezentarea tuturor clădirilor de pe proprietățile Știrbey, de la palatele importante și până la anexele ansamblului. În zona Administrațiilor moșiilor Știrbey existau mai multe anexe pentru funcțiunile diferite, dar nu am avut informații detaliate despre acestea. Singura anexă pentru care am avut planuri și fațade a fost garajul. În grădina principală a existat un foișor de lemn, dar nici pentru acesta nu am avut vreun indiciu clar despre cum arăta. În curtea caselor vechi exista o altă anexă pentru care nu există informații vizuale exacte, dar am ales să o adaug prin preluarea elementelor cădirii principale de pe proprietate.

reconstituire-Stirbey-aerian-3O imagine aeriană a complexului privit dinspre Calea Victoriei. La Calea Victoriei erau amplasate corpul de gardă, casele vechi și palatul B. Știrbey, retras.

reconstituire-Stirbey-strada-1Imagine de pe Calea Victoriei, la intersecția cu strada Banului. În partea stângă palatul B. Știrbey, iar în dreapta corpul de gardă. Printre cele două construcții se trecea către anexe, casa portarului și dependințele palatului B. Știrbey, grajduri, spălătorie și șopron, într-un corp circular.

reconstituire-Stirbey-aerian-4Imagine de pe strada Banului, având în prim-plan palatul B. Știrbey, iar în plan secundar corpul de gardă.

reconstituire-Stirbey-strada-10Imagine dinspre Calea Victoriei. În prim-plan vedem corpul de gardă, iar în plan secund fațada principală a palatului B. Știrbey.

reconstituire-Stirbey-strada-6Imagine din grădina palatului B. Știrbey cu fațada secundară a acestuia. În partea stângă se poate vedea capela-paraclis și, pe fundal în partea stângă, palatul G. Știrbey.

reconstituire-Stirbey-strada-2Imagine de pa Calea Victoriei, la intersecția cu Calea Griviței. În partea stângă se pot vedea casele vechi, iar în dreapta apare palatul G. Știrbey.

reconstituire-Stirbey-strada-5reconstituire-Stirbey-strada-4Două imagini de pe Calea Griviței cu palatul G. Știrbey, proiectul arhitectului Nicolae Ghika-Budești.

reconstituire-Stirbey-strada-7Imagine din grădina palatului G. Știrbey și fațada secundară a construcției.

reconstituire-Stirbey-aerian-6 reconstituire-Stirbey-strada-3Două imagini ale construcțiilor Administrației moșiilor Știrbey, amplasate către actuala stradă General Constantin Budișteanu.

În acest articol nu am făcut altceva decât să prezint succint imagini ale construcțiilor refăcute. Cartea Oanei Marinache detaliază exact fiecare clădire, evoluția acesteia, arhitecții și diferitele lor proiecte, imagini de epocă și istoria achizițiilor imobiliare. Pe lângă proprietățile de pe Calea Victoriei veți descoperi și aceeași analiză a celor de la Mogoșoaia și un istoric al familiei Știrbey. Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi BufteaArhitectura și decorația interioară, Editura ACS, poate fi achiziționată de pe eMag.

Pentru final am păstrat o mică animație pe care nu o veți găsi în cartea Oanei Marinache.

11 comentarii la „Reședințele Știrbey de pe Calea Victoriei”

    • time is money și a fost ok și din punctul ăsta 🙂
      am lucrat cam o lună, o lună și jumătate… cam puțin pentru cât a fost de lucru, așa că sunt unele scăpări, unele nu le-am putut detalia, dar a ieșit bine per ansamblu

  1. Foarte buna initiativa, pacat ca tocmai acum am descoperit-o si eu.
    Cartea o voi lua cu siguranta. Insa am cateva intrebari legate de utilizarea catorva imagini pentru un proiect. O adresa de mail pentru niste lamuriri, daca se poate?

    Multumesc

    Răspunde

Lasă un comentariu