Mi-am dat seama că nu v-am recomandat la categoria Din cărţi chiar lucrarea Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea: arhitectura şi decoraţia interioară a Oanei Marinache. Nu vă recomand cartea pentru că am lucrat şi eu un pic pentru ea, ci pentru că este una dintre acele lucrări despre istoria Bucureştiului care merită a fi citite.
Cartea are o documentare extraordinară şi ştiu că mult material nu a ajuns să fie inclus. Aşa cum este destul de evident din titlu, Oana Marinache ne prezintă povestea celor două proprietăţi ale familiei Ştirbey. Sigur, sunt adăugate informaţii detaliate despre istoria familiei, despre fiecare corp de clădire, despre modul în care au fost achiziţionate terenurile diferite.
Textul este însoţit de imagini de epocă, documente şi desene tehnice din arhive şi poze din arhiva personală a familiei. Cred că ar fi fost nevoie chiar de discutarea mai detaliată din punct de vedere arhitectural, în special grafic şi conceptual, dar este posibil ca detalierea exagerată să fii devenit prea tehnică pentru public. Iar pentru cei care sunt interesaţi de istoria ctitoriilor Ştirbey aflaţi că Oana Marinache vă pregăteşte un nou volum: Ştirbey: reşedinţe, moşii, ctitorii.
„Cele două palate Ştirbey reprezintă un model de trăinicie de-a lungul secolelor. Urmărind istoria lor, parcurgem etape importante din epoca modernă a Ţării Româneşti/României, de la primii paşi spre europenizare până la conturarea specificului naţional.
Înfăţişarea unitară sub care ni se prezintă astăzi cele două reşedinţe se datorează voinţei şi înţelegerii familiei Ştirbey, care a ştiut să respecte şi să conserve patrimoniul arhitectural realizat de generaţiile anterioare.”
Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea: arhitectura şi decoraţia interioară, autor Oana Marinache, pref.: Ioana Beldiman, editată de Editura ACS, Bucureşti, 2013, ISBN 978-606-92536-6-3