Acum foarte multa vreme am fost rugat de Aventurierul sa-l ajut cu o refacere virtuala a Scolii Romanescu. Din pacate nu a reusit sa gaseasca o imagine detaliata a respectivei cladiri si articolul sau despre strada Uranus nu putea contine si aceasta informatie. Am reusit astazi sa finalizez aceasta refacere, dar trebuie sa precizez inca de la inceput ca am avut foarte putine informatii detaliate. Rezultatul este doar o interpretare, neavand date necesare pentru o refacere exacta.
Am pornit acest mic proiect al refacerii imaginii Scolii Romanescu de la putinele poze si planuri pe care le-am putut gasi.
Prima informatie a fost de pe planul cadastral din 1974, scara acestuia nefiind totusi potrivita pentru a intelege exact planul cladirii. Inainte de demolarea intregii zone cladirea se afla la intersectia strazii Uranus cu strada Mihai Voda.
Panorama Bucurestilor din 1927 (sursa foto) ne arata amplasamentul exact al scolii, dar rezolutia imaginii nu ne-a furnizat si informatii de detaliu. Am marcat cladirea Scolii Romanescu pe imaginea aeriana a zonei.
Armyuser ne furnizeaza urmatoarea imagine din interbelic in articolul sau despre Colina Arsenalului, o imagine dinspre Dambovita catre dealul Arsenalului. Cladirea scolii este marcata pe imagine.
O imagine din anii 70 dintr-un articol de pe Unknown Bucharest, avand in prim plan Podul Izvor, iar langa Arhivele Statului-Manastirea Mihai Voda regasim cladirea scolii.
Cu aceste putine documente am incercat o refacere virtuala a Scolii Romanescu. Atat timp cat nu am avut planuri, fatade si sectiuni ale cladirii pot spune ca imaginile pe care le-am realizat sunt doar o interpretare, dar ne pot furniza o informatie aproximativa despre cladire. Cladirea scolii nu are o importanta deosebita pentru oras si poate chiar pentru zona Uranus, dar este un inceput bun pentru o viitoare serie de astfel de refaceri.
Prima imagine cu interpretarea cladirii Scolii Romanescu aflata inaintea demolarii dealului Arsenalului la intersectia strazilor Uranus cu Mihai Voda.
Scoala Romanescu se afla aproximativ intre Arhivele Statului-Manastirea Mihai Voda si cladirile Arsenalului.
Articolul lui Aventurierul de pe Bucurestii vechi si noi va prezinta intregul traseu al strazii Uranus, strada pe care se gasea si cladirea Scolii Romanescu.
Refacerea virtuala a Scolii Romanescu a fost doar un mic ajutor pentru Aventurierul, pentru a aduce cateva informatii in plus macar din punct de vedere vizual. Poate daca o astfel de serie ar prezenta interes atunci am putea incepe si alte proiecte pentru cladiri disparute care au avut o importanta mult mai mare pentru intregul oras. Daca s-ar face in realitate o astfel de refacere a unor cladiri disparute cred ca ar fi o initiativa gresita. In momentul in care o cladire a fost demolata aceasta s-a pierdut. Refacerea ar insemna in opinia mea doar o copie mincinoasa. Copia poate fi reusita, chiar fidela, dar nu va reprezenta niciodata originalul.
In final va intreb daca aveti vreo sugestie de cladiri disparute ce ar putea fi refacute in spatiul virtual. Ce simbol al orasului pierdut am putea incerca sa refacem, atat timp cat exista destule informatii? Poate daca exista destule propuneri vom face si un sondaj pe aceasta tema.
UPDATE: Hm a publicat pe Simply Bucharest un articol al domnului Adrian Mureşan care conţine imagini cu demolatul cartier. În articol veţi găsi o imagine reală a şcolii Romanescu în anul 1979. Puteţi face singuri comparaţie între clădirea reală şi reconstituire.
Felicitări! A ieșit foarte bine. Foarte tare ideea ta de a reface (virtual) clădiri dispărute. La prima strigare aș vrea să văd refăcute Arhivele Statului și Stadionul ANEF. Ce zici?
mersi…nu a fost ideea mea pentru ca am mai lucrat mai demult ceva care inca nu se concretizeaza (e strict secret)…Mihai Voda e complicat, e de munca si la incinta si la biserica, ar fi ceva efort…ANEF-ul daca stau sa ma gandesc nu ar fi chiar asa greu 🙂
Salut! E foarte reusita reconstituirea! imi place foarte tare blogul asta si mi-as dori ca o parte din propunerile tale de urbanism sa fie luate-n seama! Dar are cine?
La a doua strigare, eu as dori Spitalul Brancovenesc 😀 si Manastirea Vacaresti, unde s-a construit…un mall ca na…!
mersi…poate se intampla o minune si se va face vreodata ceva chiar in practica :)…Brancovenesc este relativ „decent”, este fezabil cu un pic mai mult de lucru, dar Vacaresti sigur e sinucidere la cate „floricele” sunt pe toate suprafetele :)…ar fi chiar extrem de complicat
Mulţumesc, Andrei! Ai făcut o treabă excelentă reuşind să completezi un mare gol cultural şi istoric. Există multe referinţe pe net la această şcoală, dar din păcate nici o imagine a ei. Sunt convins că mulţi din foştii elevi de acolo se vor bucura când vor vedea aceste imagini, chiar şi aproximative ale clădirii.
În ce priveşte celelalte monumente istorice dispărute, consider că reconstituirea lor e ceva mai uşoară, datorită existenţei deja a unor fotografii de aproape. Doar munca depusă poate fi mai mare, pe măsura complexităţii imobilelor.
cu placere…ramane de vazut cat de apropiate de realitate sunt imaginile…pe mail ti-am trimis si imaginile la o rezolutie un pic mai buna
felicitari! nu stiu cum lucrezi dar apreciez foarte mult efortul
sincer, mi-ar placea o vizita virtuala in vechea piata a palatului si zona ateneu-hotel splendid (vechiul)
mersi…piata ar fi ceva chiar interesant, dar probabil ca pe etape pentru ca sunt destule cladiri disparute, unele chiar complicat de realizat in 3D…cel mai simplu ar fi sa ai un volum pe care pui o fatada, dar nu arata la fel de bine ca in momentul in care construiesti in 3d toate elementele
Excelenta treaba ! Si eu votez pentru Spitalul Brancovenesc.
cred ca este cazul sa ma gandesc la o lista…ar trebui totusi sa fie cladiri pe care sa le pot face intr-un timp mai scurt, nu sa pierd un an pe „constructia” uneia…sa vedem ce alte propuneri mai apar si voi pune un sondaj
Imi place foarte mult ceea ce ai reusit, date fiind si putinatatea resurselor disponibile pentru documentare! 🙂 Chiar a iesit bine, desi cred ca mai erau mici detalii stilistice care pot doar fi ghicite. Asa poate o sa vedem reinviate, pline de culoare multe dintre monumentele distruse (Arhivele Statului, Manastirea Vacaresti, Palatul Artelor, Muzeul Militar, Spitalul Brancovenesc, Teatrul National, Palatul Sturdza, Institutul Mina Minovici, Hotel Lafayette, Palatul Functionarilor Publici, Grupul Statuar Bratianu etc)
mai mult ca sigur ca existau ornamente si alte detalii pe care nu aveam cum sa le identific si am preferat sa nu inventez prea mult…mersi pentru sugestii, chiar ma voi gandi serios ce pot face si ce nu…unele sunt extrem de complicate si ramane de vazut si cate informatii detaliate reusesc sa gasesc…am tema pentru acasa 🙂
Off topic : va transmit acest measj pe care l-am primit recent
http://www.abplus.ro/stiri/arhitectul-german-werner-sobek,-invitat-special-la-riff-134/
mersi pentru informatie
M-am gandit mult si cred ca am sa iti dau o tema grea 🙂 Nu atat prin prisma volumetriei, cat prin cea a documentarii: cladirea Ministerului Industriei Constructoare de Masini, de pe Calea Victoriei. Un colos pe care nu l-am apreciat la vremea lui, fiind prea tanar acum 11 ani cand l-am vazut pentru prima data, iar apoi de care am uitat pana in momentul demolarii sale, desi se putea repara.
o cladire interesanta intr-adevar…saptamana viitoare o sa pun o lista si un sondaj…voi tine cont si de propunerile voastre, dar am in minte si unele care nu au fost pomenite…cred ca voi face o prima lista cu unele cladiri mai rapid de facut, ceva mai simplu 🙂
Hanu’ Galben – intersectia fostul bd 1 Mai cu Banu Manta …
poate cineva sa-mi spuna de ce se numea scoala Romanescu? nu cred ca este vorba despre fostul primar al craiovei, care a construit parcul romanescu. deci despre care roamnescu e vorba?
eu din pacate nu am habar si recunosc ca nu m-am documentat…poate Aventurierul sa stie
Ctitorul scolii este Aristita Romanescu – actrita nascuta la Craiova (1854 – 1918). Asa ca, da, are legatura cu boierii Romanescu din Craiova.
Informatia o am de la varul meu, care stie istoria scolii asa cum i-a fost povestita fiind elev acolo si apoi la Lazar.
despre el e vb
Bravo si multumesc !
Am facut clasele primare la scoala Romanescu, numita pe vremea mea scoala nr 124. Este pentru prima oara ca vad vad de sus casa noastra din Putu cu apa rece. La vremea pozei, avea deja vreo 45 de ani…
Cu plăcere…sper doar că imaginea se apropie de original
Am locuit pe str.Militari din cartierul demolat si am facut clasele elementare la Scoala 124,din 1976-1984.Imi amintesc ca intrarea principala avea 6 coloane masive de piatra si un fel de pridvor,iar ferestrele laterale erau imense, dreptunghiulare pe lung, in forma de semicerc sus.
Am completat cu un link către un articol în care apare o imagine cu şcoala (cred că este prima publicată)… aveţi dreptate în ce priveşte coloanele, dar sunt 7 şi nu par chiar atât de masive, iar ferestrele nu sunt chiar masive… poate că pentru un copil aşa păreau… găsiţi articolul aici
Ce ziceti de o refacere virtuala a intregului cartier Uranus? V-ati incumeta?
vă daţi seama că ar fi ceva care mi-ar ocupa tot timpul, câţiva ani, dar cel mai greu cred că ar fi găsirea informaţiilor detaliate despre fiecare construcţie în parte… cred că aşa ceva ar trebui să fie un proiect al unui muzeu, poate chiar realizarea unei machete sau folosirea AR (augmented reality)… pe de altă parte sper ca într-o lună să prezint refacerea Halei Unirii, aceasta fiind un prim episod din încercarea de refacere virtuală a Pieţei Unirii în 1911… lucrez destul şi la Carol1906 🙂
Macheta întregului Bucureşti al anilor ’70, care includea şi cartierul Uranus, a fost realizată de Institutul Proiect Bucureşti şi prezentată lui Ceauşescu la Pavilionul Expoziţiei (actual Romexpo). Deasupra machetei funcţiona un pod rulant. De pe acest pod, cu un indicator ca cele folosite la şcoală la orele de geografie, tovarăşul indica zonele care urmau a fi demolate, iar arhitectii mutau pe loc elementele machetei astfel încât noile bulevarde luau naştere instantaneu. Odată ce tovarăşul era mulţumit, macheta căpăta forma definitivă şi era transpusă la realitatea din teren. Pe acest principiu s-a hotărât şi distrugerea celor trei arbori seculari care iniţial puteau fi integraţi în una din zonele cu verdeaţă ale bulevardului Victoria Socialismului.
mulţumesc pentru informaţii… cred că există şi imagini cu macheta şi vdiscuţiile de pe podul rulant, parcă am văzut şi filmări
Buna ziua d-le Popescu,
Va felicit ptr. ideea de reface virtual vechi cladiri din Bucuresti…Sunt un fost elev al acestei scoli.Am absolvit in 1970.Sunt cel care a avut ideea(nebuneasca,veti vedea de ce…)sa organizez o intalnire in mai 1982 cu fosti colegi si fosti elevi ai scolii din alte generatii spre a reliza un ultim set de poze …Stiam ca urmeaza sa fie demolata…Am relizat doua filme alb negru(OR-WO)…Am si developat filmele si mai am ceva poze…Spuneam ca a fost ceva riscant ptr. ca n-am realizat atunci ce mi se poate intampla…Eu am dat anuntul in ziarul Romania Libera…si au venit in jur de 20 de persoane(elevi si profesori),dar nu stiam ca exista un ordin secret prin care se interzicea sa organizezi intruniri cu peste doua-trei persoane in locuri pubilce sau pe langa institutii..Ori eu tocmaiasta facusem..M-a costat exmatricularea din facultate…Desigur pe alte motive… bine gandite si relizate de killerii vremurilor…Am fotografii chiar cu fatada scolii si cu firma..Ea arata putin altfel de cum se vedea la dvs…Daca doriti,poate reusim sa scanatm unele din pozele pe care le am…Cu bine!I.M.Uta
Mulţumesc şi v-am răspuns pe mail
O imagine cu scoala Romanescu gasiti aici:
http://www.simplybucharest.ro/?p=11693
O imagine cu Scoala Romanescu inainte de demolare aveti aici:
http://www.simplybucharest.ro/?p=11693
mersi, știam de articolul respectiv și am pus un update la sfârșit în momentul în care a fost publicat
Am invatat la Romanescu (nr. 124) clasele 1-5 (cand m-am mutat / locuiam pe Mihai Voda nr 41 (in gura „Arsenalului” ). Scoala Romanescu avea 2 curti. Una marginita de Uranus – era in spatele scolii – cu o intrare secundara – si avea un fel de atelier unde se faceau orele de „lucrul manual”. Cealalta era pe Mihai Voda intre cladirea scolii si o alta cladire mai mica (apartinand tot scolii !). Prin 1959 in incinta scolii la parter clasele „mici” faceau orele de sport (holul cred ca era inconjurat de scari si tavanul nu era la etajul 1 ci mai sus – poate etajul 2). In 1959-1960 a avut loc reparatii/renovare a scolii si am facut un an la liceul Lazar (undeva la ultimul etaj intr-o clasa „pod”)
din păcate nu am găsit la momentul respectiv alte imagini care să mă ajute, de la interior absolut nimic nu a apărut public
sunt nascut 1968…am copilarit din 70-73 (parca)pe strada Soimarestilo in aceasi curte cu marele prof Onicescu….din 73-80 am locuit pe V A Ureche la nr.9….cu Bogdan si Alin Guruita, langa Baogdan Radu (rata)…in faimosul rond „LA garaje” aveam ff multi copii: madalina, paul, poloboc sau b, cosmin, ionita, tibi, dragos, mirela, ovidiu cu cristina, (parpala -pitesti) dragos cernat…multi de pe craitelor,..multi dintre ei au invatat la sc generala 124 dupa uranus ,…eu am invatat I -lV cu ff multi in clasa cu copii de la camin si cu fratii Gheorghiu Dan si Costel Dumnezeu Sa-l odihneasca…a murit linga scoala in pauza cea mare. iar aVa cu alti copii din cartier…..
Cei trei arbori seculari se aflau în imediata vecinătate a Spitalului Brâncovenesc. Demolarea spitalului se pare că fusese hotărâtă în ultimul moment, în anul 1985, ca urmare a furiei care l-a cuprins pe Ceauşescu atunci când câinele Corbu a fugărit o pisică prin curtea spitalului în timpul unei vizite de lucru (şi astfel ultima).
Oameni buni,
Ma incantat foarte mult sa citesc comentariile voastre in special despre scoala generala 124 de pe Uranus unde am scolit si eu clasele V-VIII (am ramas un an repetent in a 5-a) (’74-’78) si imprejurimile *Parcul Izvor, Arhivele, Uranus pana sus la IEFS, Mihai Voda… Discutiile voastre mi-au rascolit amintirile frumoase despre locurile unde am copilarit… Pacat ca le-a demolat ceausescu pe toate…
Eu locuiesc de 25 de ani in Belgia, mi-ar face mare placere sa intru in posesia unor fotografii cu scoala 124 si imprejurimile din timpurile acelea sau sa intru in legatura cu fosti colegi sau prieteni din acele timpuri… adresa mea de mail este : ovi.1705mitran@gmail.com
Numele meu este aurel barber, am locuit pe strada Vinatori 8 din 1954-1984. Am terminat scoala generala la 124, promotia 1970. Cred ca am fost coleg cu Uta Marin Ion.
Traiesc in Germania de 26 de ani. E-mailul meu este: info@acol-bridgeclub.de
Buna seara,
Numele meu este Andreea Milea Ionescu, am terminat clasa a VIII-a in 1976 la scoala Romaneescu, am cateva poze din interior (daca doriti sa continuati proiectul pot sa va fac o schita a celor trei nivele (atat cat imi permite memoria). Le scanez si vi le dau daca vreti sa continuati proiectul. Fiecare nivel avea o sala mare si patru camere. Pe peretele dinspre strada Uranus erau doua camere, pe peretele scarii o camera, iar pe peretele opus scarii o camera. La etaje acestea erau utilizate ca sali de clasa. La parter camera opusa intrarii era cancelarie. De asemenea la parter mai exista biroul directoarei. De asemenea pe peretele opus scarii era intrarea in partea de utilitati, zona de chiuveta, WC, inca o sala mai mica si scara secundara. Exista si un demisol unde se afla sala de sport, vestiarul. Accesul principal se facea prin scara rotunda, iar accesul secundar prin curte. Langa zona scolii mai exista si o gradinita, cu accesul prin curte. Curtea era impartita in doua zone, cu o trecere ingusta (cu latime de maxim 1 m) pe langa cladirea scolii. Curtea „din fata” (limitata de strada Mihai Voda) era zona de festivitati, iar curtea din spate era utilzata ca teren de sport. Acolo exista un gard inalt de peste 2 m, la vecinatatea cu strada Uranus. Ce vreau sa spun este ca in curtea din fata, in anul cand am inceput scoala 1868, exista o cladire veche, fosta scoala. Cred ca avea parter plus un etaj. Din cate imi povestea fratele bunicii mele, acolo a facut el scoala generala. Cativa ani, o foloseam pe post de biblioteca. Cladirea a fost demolata in anii ,70, dupa un tragic accident (o invatatoare, cred ca se numea Velicu) a murit asfixiata cu oxid de carbon. Multumim mult pentru reconstituire.
Draga Andreea,
Ma numesc Dana Negrea si am locuit pe strada Uranus la nr. 25. Poate iti amintesti de mine – mamele nostre erau prietene. Imi pare rau ca mama ta s-a stins in 2016. Imi amintesc cu mare placere o serbare la 124 cind m-a costumat si machiat intr-un ursulet. Imi aduc aminte de primii pui de Caniche cu care m-am jucat la tine in casa.
M-as bucura enorm daca mi-ai putea trimite citeva poze din interiorul scolii 124. Am plecat din tara acum 30 de ani si nu mai am nici o poza cu strada Uranus sau cu scoala. Iti doresc numai bine, Dana
Am învâțat la 124 din ’67 până în ’71. Pot ajuta cu mici corecții. Inclusiv din interior.
au tot apărut alte imagini cu școala, dar după ce am făcut eu reconstiturea virtuală… nu am mai făcut un update
Am locuit pe Izvor 97, la int. cu Hașdeu și Puțul cu Apă Rece. Unde a fost biserica Izvorul Tămăduirii, lângă Scaricele.