Reconstituiri – sondaj 1

S-ar parea ca reconstituirea virtuala a Scolii Romanescu a avut ceva succes asa ca am decis sa mergem mai departe cu acest proiect. Vom incepe o sectiune noua in categoria noastra de propuneri prin refacerea unor cladiri disparute. Si pentru ca in general tinem cont de parerea cititorilor, va propunem astazi un nou sondaj prin care veti alege ce cladire refacem.

Pentru inceput vom avea trei variante din care sa puteti alege. Am tinut cont si de propunerile vostre si am introdus unele cladiri noi. Cand am ales aceste variante m-am gandit in primul rand la fezabilitatea proiectului, avand in vedere gradul de complexitate a cladirii, importanta in cadrul orasului Bucuresti si in memoria colectiva precum si cantitatea de informatii accesibila pentru o reconstituire fidela.

Primele trei cladiri dintre care puteti alege:

1. Hala Unirii (Hala mare din Piata Unirii, fosta Hala Ghica – demolata in momentul construirii noului Centru civic)

-construita in 1872, facea parte din ansamblul Halelor centrale alaturi de Hala de peste, Piata de legume-Piata Bibescu, Hala de pasari

-amplasament: Piata Unirii, intre Hanul lui Manuc si Dambovita/Spitalul Brancovenesc (demolat in aceeasi perioada)

-sursa foto si informatii Art Historia

 

2. Hipodromul Baneasa (demolat aproximativ anii 60)

-construit 1905, arhitect I.D. Berindey

-amplasament: Piata Presei Libere – Romexpo (fosta Piata Scanteii – TIB)

-sursa foto Stelian Tanase

 

 

3. MICM-Ministerul Industriei Constructiilor de Masini (demolat 2007)

-construit 1937-38, arhitect Arghir Culina…initial Palatul de Birouri pentru Societatea Romana a Postelor, apoi redenumit Ministerul Metalurgiei si Constructiilor de Masini, Ministerul Industriei Constructiilor de Masini si Ministerul Industriilor

-amplasament: intersectie Calea Victoriei-strada Gheorghe Manu, langa Casa Vernescu

-sursa foto si informatii Rezistenta Urbana

 

Ii rog pe cei care detin orice fel de informatii despre cele trei cladiri sa ne scrie un comentariu sau sa trimita un mesaj pe adresa noastra de email sau folosind pagina de contact. Cele mai importante informatii sunt cele care contin date tehnice: desene, planuri, sectiuni, fatade. Nu vreau sa incep inca aceste reconstituiri cu cladiri religioase, acestea fiind mai dificil de construit prin natura ornamentatiei bogate. Manastirea Vacaresti este un astfel de exemplu, lucrul la aceasta insemnand un concediu prelungit de la orice alta activitate. Nu vreau ca aceste reconstituiri sa devina un „chin”. Sper ca primele cladiri propuse sunt destul de interesante pentru inceputul acestui proiect.

Sondajul il gasiti ca de fiecare data in bara laterala, dar puteti adauga si comentarii sau alte explicatii pe care le considerati utile. Sondajul se inchide pe 30 noiembrie.

Update: Rezultatele sondajului le gasiti aici.

29 de comentarii la „Reconstituiri – sondaj 1”

    • Pai asta crezi tu, ca exista. Primarul inca vrea ca ea sa nu mai existe si cred ca s-ar putea sa dispara pana la urma. Dar nu despre asta doream sa spun ci despre Hala Matachea aia care este ascunsa sub hainele ei de azi.

    • glumeam si eu :)…pai uite ca intram intr-o discutie interesanta…cati se gandesc la Hala Matache metalica (ascunsa)?…cand refacem ceva, ce perioada din viata cladirii trebuie aleasa?…pregatesc un articol pe tema asta si ma tot uit si prin alte tari, alte exemple, chiar unele radicale ca in cazul Varsovia, Berlin, Koln si altele… e de discutat si bineinteles ca o sa-mi dau si eu cu parerea 🙂

  1. Orisicat mi-ar fi pe plac sa castige acest concurs cladirea Ministerului, observ ca Hala Unirii este in pole-position. De aceea iti trimit cateva materiale pe e-mail.
    Spor la modela! 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu