Politică și urbanism în București 2

politica-urbanism-BucurestiUite că l-au luat, temporar deocamdată, şi pe actualul primar general. Se completeză lista încă deschisă, cei de la sectoarele 1 şi 5 având deja cam aceleaşi ocupaţii. E foarte posibil să urmeze şi alţii, adică, mai corect, e foarte probabil. Nu ştiu cum numără DNA-ul. Bun, dar cum ne afecteză pe noi? Cum este influenţată dezvoltarea Bucureştiului? Urbanismul sau arhitectura acestuia vor fi modificate de aceste acţiuni?

Pe termen scurt nu are cum să se schimbe mare lucru. Nu trebuie uitat că niciunul dintre primari nu este singur. Există un aparat bine pus la punct, un sistem pe care îl utilizează toţi. În acelaşi timp şpaga este o normalitate în administraţie (vorbesc în special de domeniile pe care le-am cunoscut şi cu care am intrat în contact). Şpaga o dă oricine ajunge să aibă nevoie de o autorizaţie de la primărie. Şi aici nu e neapărat vorba de cei care vor să facă o ilegalitate. Nu, deloc. Şpaga se dă şi pentru a construi legal.

Majoritatea locuitorilor Bucureştiului pare că trăieşte cu impresia că şpaga se dă doar în cazul acelor proiecte ilegale, mediatizate şi despre care discută cei care vor să salveze oraşul. Nu este deloc aşa. Pot pune pariu că majoritatea şpăgii se dă pentru proiectele legale. De ce asta? Pentru că sistemul este gândit să te penalizeze în momentul în care ai nevoie de ceva. Şi, vrând-nevrând, acel moment va apărea.

Din păcate parte din acest sistem sunt şi cei din administraţie, dar şi proiectanţii. Întrebaţi orice arhitect sau urbanist despre şpagă şi veţi auzi poveşti interesante. Unele extraordinar de interesante. Întrebaţi aceaşi proiectanţi cui dau şpagă şi o să vă indice exact persoane din diferite eşaloane ale adinistraţiei locale sau generale. De la un simplu referent de la serviciul de urbanism şi până la primar. Şi la fel de uşor vă pot spune şi care dintre marii arhitecţi români vă pot „aproba şi soluţiona” un proiect mai delicat, ce urbanist are monopol pe anumite zone şi cine din comisiile de specialitate rezolvă treburile sau împarte banii.

Cum se vor schimba lucrurile? În bine, sunt absolut convins de asta, dar va dura mult mai mult. Unele proiecte sper că vor fi băgate în dubă. Pentru altele există destui oameni interesaţi care să le promoveze şi pe viitor. Până la urmă este vorba de bani, iar banii se pot face mult mai uşor din proiecte proaste, inutile, ireale sau doar populiste. Sper că domnul Oprescu va fi condamnat (un drum lung până acolo) şi, oricum, nu va mai dori să se prezinte la alegeri. Libertatea de a alege nu poate fi vinovată pentru alegerile noastre.

Până atunci s-ar putea să avem ca favoriţi un domn cu interes naţional (există, cei drept, mai multe interese naţionale) şi un domn care nu mai poate avea avantajul coincindenţei de nume. Viziunile lor pot fi descoperite prin sectoare.


Repet: nu mă interesează persoana care candidează sau este într-o funcție publică. Vreau să pun în discuție doar afirmațiile, ideile, planurile sau orice alt element consideră ei că este necesar sau au obligația să fie împărtășit publicului. Demersul meu este legat doar de o bună informare a celor care doresc să voteze și să înțeleagă ce se întâmplă în București. Dacă ajungeți la concluzia că persoanele respective nu au nici cea mai mică idee despre ce vorbesc sau fac, nu trebuie să dați vina pe mine. Aveți libertatea de alegere și, poate mult mai important, aveți libertatea de a vă informa.

Nu există o singură soluție, un singur răspuns sau o rezolvare rapidă. Nu există niciun Harap Alb, mesia sau greucean care să ne salveze.

Un comentariu la „Politică și urbanism în București 2”

Lasă un comentariu