Politică și urbanism în București

politica-urbanism-BucurestiDe când există blogul am încercat să nu vorbesc despre politică în articolele publicate aici. Dacă a fost cazul am „atacat” doar administrația sau decizia persoanelor în funcție. Așa voi face și în viitor, dar am în plan să iau în discuție viitoarea campanie electorală. La anul vom avea alegeri locale și, evident, sunt destui cei care au început campania (asta dacă vreodată s-au oprit). Bun, asta înseamnă că nu mă interesează numele ci modul în care acționează, deciziile sau propunerile pe care le fac. Sigur, am să comentez doar acele elemente care țin de domeniile pe care vag le cunosc.

Deci, avem persoane care au o funcție publică, candidează, vor candida, încearcă să candideze (cred că am să includ și persoanele care vorbesc în numele lor, în mod oficial) și vorbesc despre urbanism, arhitectură, dezvoltare urbană etc? Dacă avem, o să îmi permit să le pun în discuție afirmațiile, ideile, planurile sau orice alt element consideră ei că este necesar sau au obligația să fie împărtășit publicului. Repet, nu mă interesează persoana, nu cred că e niciunul un mesia și nici nu avem nevoie de așa ceva. Demersul meu este legat doar de o bună informare a celor care doresc să voteze și să înțeleagă ce se întâmplă în București.

Începem cu o declarație a lui Nicușor Dan, cel care anunță cu un an înainte de alegeri că e cazul să semnăm pentru demiterea lui Oprescu. Foarte bine, foarte drăguț și deloc târziu. Niciodată nu e prea târziu. Dan are 15 motive pentru care Oprescu merită demis. Aleg două dintre aceste motive:

3. Este cea mai urâtă capitală europeană, potrivit revistei Tourism Review. Se poate, nu pot nega pentru că nu am datele necesare. Nu am fost în toate capitalele, dar pot să folosesc Google și să văd ce spune Tourism Review. Șiiii găsim acest articol din 2011. Asta e tot. Dacă vă place genul acesta de articole, puteți crede că București este cea mai urâtă capitală și că e vina lui Oprescu.

8. Haos si ilegalitate in administraţia Bucureştiului. Sute de autorizaţii ilegale: Inspectoratul de Stat în Construcţii a blocat recent emiterea oricărei autorizaţii de construire în Bucureştii Noi. Am luat doar o parte din motivul 8, restul este și mai dramatic. Bun, mă uit la acest motiv și mă întreb cum dă Oprescu de la Primăria generală autorizații de construcții în Bucureștii Noi? Nu e nici zonă protejată și (nu am nicio dorință să intru în detalii) poate doar bulevardele principale să fie în administrația lui. Poate motivul acesta e bun să cerem demisia primarului de la sectorul 1. Sigur, după ce își rezolvă problema cu DNA.


Sorin Oprescu se pregătește de a treia candidatură, bineînțeles dacă DNA nu decide că poate să intervină. Pregătirile recente constau în deschiderea unui pasaj rutier. Avem și declarație de pe Facebook:

„Pasajul rutier de la Piata Presei este finalizat, de astazi se poate circula. Astfel, creste capacitatea intersectiei cu 30%. Se estimeaza ca prin pasaj vor circula 2000 de vehicule/ora. Vom monitoriza in perioada urmatoare traficul in zona ca sa vedem daca se impune o alta reglare a semafoarelor sau realizarea unui nou pasaj pietonal in zona fostului Minister al Culturii. Multumesc bucurestenilor pentru rabdare si le doresc sa circule sanatosi!”

Utilitatea/inutilitatea pasajului se va dovedi în timp, dar cel mai interesant în această declarație este că suntem anunțați că nici ei nu știu dacă e util și s-ar putea să avem nevoie de un alt pasaj. Pe de altă parte se știe că vor trece 2000 vt/h (doar prin pasaj), plus ce va fi pe la suprafață (unde este mai mult loc), rezultă un frumos blocaj ceva mai aproape de Arcul de Triumf. Poate se impune și acolo pasaj, rămâne de descoperit după. Oprescu spune că pasajul este gata, dar asta nu e chiar realitate. De ce? Pentru că din această investiție fac parte și alte amenajări, pasaje pietonale, amenajări la suprafață, spații verzi. Acestea nu sunt gata, dar nu contează. Important este că aruncarea unor cifre l-a făcut să pară specialist. Sănătate!


În final am să vă arăt o imagine cu Palatul Știrbey de pe Calea Victoriei. Proiectul pentru o clădire nouă este un subiect care se va dezbate din nou, doar pentru capital politic. Dacă într-o astfel de discuție auziți pomenit ceva de regimul de înălțime puteți să vă dați cu părerea (ceva mai informat) după ce vedeți această imagine:

stirbey-calea-victoriei-inaltimeAm marcat pe imaginea aeriană a zonei palatului Stirbey (sursa foto fundal Google Earth) toate clădirile cu înălțime mai mare decât cea a palatului (clădirile înalte – culoare roșie). După cum se poate observa ușor, regimul de înălțime al clădirilor alăturate este aproape dublu, palatul (culoare galbenă) fiind oricum retras mult de la Calea Victoriei. Un exemplu de interes al statului pentru acest palat este chiar modul în care a amenajat spațiul public din fața intrării principale. Astăzi este doar o parcare publică (funcțiune păstrată de zeci de ani).


Repet: nu mă interesează persoana care candidează sau este într-o funcție publică. Vreau să pun în discuție doar afirmațiile, ideile, planurile sau orice alt element consideră ei că este necesar sau au obligația să fie împărtășit publicului. Demersul meu este legat doar de o bună informare a celor care doresc să voteze și să înțeleagă ce se întâmplă în București. Dacă ajungeți la concluzia că persoanele respective nu au nici cea mai mică idee despre ce vorbesc sau fac, nu trebuie să dați vina pe mine. Aveți libertatea de alegere și, poate mult mai important, aveți libertatea de a vă informa.

Nu există o singură soluție, un singur răspuns sau o rezolvare rapidă. Nu există niciun Harap Alb, mesia sau greucean care să ne salveze.

6 comentarii la „Politică și urbanism în București”

  1. In Bucurestii Noi e un monument stupid – parcelarul … Se pare ca este o extrem de mare dilema la politie caci nu stiu cum sa trateze iesirile din legalitate pe acolo -contraventie sau infractiune?
    In ce priveste Palatul Stirbei, tocmai am avut schimburi de opinii asupra subiectului cu dna Doina Vella de la ProDoMo la conferinta mea de la Sutu … mi-ar fi prins bine o opinie din public :))

    Răspunde
    • Am ratat conferinţa din aceleaşi motive şi chiar îmi pare rău că nu am văzut nici dialogul… Nu ştiu dacă eram de ajutor, probabil preferam să rămân spectator 🙂
      Nici eu nu sunt încântat de proiectul de la Stirbey, dar nu cred că este doar speculă… rămâne de văzut cum şi ce se va face în realitate

  2. Acum cativa ani am participat la un curs de ichebana, tinut de un mare maestru chinez. In final, a tinut sa reprezinte si Bucurestiul asa cum il vedea el: toate elemenetele primordiale care se folosesc in simbolistica ichebanei earu haotice.

    Răspunde

Lasă un comentariu