Pentru ultima propunere virtuală din acest an m-am gândit să mergem în sudul Bucureștiului, în cartierul Ferentari, în zona sau locul denumit Piața Ferentari.
Pe imaginea aeriană a zonei (sursa imagine fundal Google Maps) am marcat pozitionarea în cadrul orașului. Terenul nostru se află pe Calea Ferentari, în apropierea intersecției cu bulevardul Pieptănari. În nord și sud avem spații verzi reprezentate de parcul/miniparcul Ferentari, iar la vest strada Bachus. Pe acest teren avem o construcție metalică care a avut funcțiunea de piață agro-alimentară și magazin Economat, în prezent fiind închisă/semi-abandonată.
După cum poate ați remarcat, la ultimele propuneri nu mai vin cu foarte multe informații istorice, iar acum nu este o excepție. Însă cred că merită pentru cei interesați, să se uite pe aceste recomandări. Pentru a vă face o idee despre dezvoltarea urbană și istoria cartierului, cartea Ferentari incomplet este cea mai bună. Vechea hală construită în 1947 a fost demolată la începutul sec. 21, dar pe Fostul București puteți să vedeți pe planurile vechi care a fost forma clădirii (recomand planurile din 1966, 1980). Din 2008 avem o nouă hală pentru piață, construcție care va fi transformată în magazin Economat și, ulterior succesului fulminant al acestor spații, este închisă. Acum pare că este un spațiu de depozitare, o clădire oricum închisă publicului.
Pe mine m-a interesat transformarea acestei construcții existente. Am plecat de la situația dată și mi-am imaginat o modificare a halei metalice, cu păstrarea elementelor care o definesc și introducerea unor volume noi. Transformarea volumului clădirii inițiale și corpurile noi sper să dea o nouă identitate clădirii/zonei.
Nu trebuie să uităm că propunerea mea virtuală este la nivel de concept. Ca de obicei, voi repeta la nesfârșit, este ceva virtual. Nu trebuie să se facă așa și aici avem doar o idee pusă pe net. Pe planul propunerii se poate vedea că am păstrat volumul principal, hala metalică din 2008 și am transformat spațiile publice adiacente în zone deschise, pietonale. Restul suprafeței pentru circulații s-a păstrat, fiind doar redistribuiri ale modului de utilizare (pistă bicicliști, traversări), dar fără detaliere.
Intervenția principală o reprezintă transformarea halei într-un spațiu multifuncțional. Volumul este împărțit în 3 zone (interior și exterior) care ar putea fi folosite independent sau integral. Împărțirea se face fizic prin cele două noi volume transversale prin hală și spațiul exterior. Cele două prisme de beton se transformă și în turnuri/accente verticale și le-am gândit ca zone expoziționale, poate ceva expo pentru/despre cartier.
Am făcut două imagini aeriene cu noua propunere pentru zona Pieței Ferentari. Se poate înțelege conceptul pentru clădirea principală, prismele transversale și amenajările exterioare. Străzile adiacente halei le-am transformat în pietonale, fiind crescut/prelungit spațiul pietonal al parcurilor. Pe Calea Ferentari am introdus piste de biciclete și o traversare generoasă a carosabilului, fără detalierea spațiului. Poate că ar fi trebuit să insist mai mult pe rezolvarea zonei carosabil/pietonal/stație de transport public, dar e doar un concept.
Câteva imagini cu propunerea virtuală de la nivelul străzii. Este simplist prezentat, dar cred că destul de explicit pentru a se înțelege cum este spațiul transformat. Hala are același volum simplu, dar acum mult mai transparent. Se poate deschide către zonele adiacente. Prismele de beton împart spațiul, iar la interior ar avea expoziții permanente gândite pentru astfel de spațiu – tub. Fiecare prismă are plantat un copac la fiecare capăt și la nivelul respectiv se ajunge doar din interior. Nu sunt platforme deschise și mă gândeam că ar trebui să percepi tubul doar din interior, să vezi copacul doar de jos, eventual doar să ajungi la rădăcini, fără „a ieși la lumină” la nivelurile superioare.
Câteva imagini cu propunerea virtuală din interiorul halei. Nu am detaliat nimic la interior, sunt doar spațiile simple, fără alte elemente de mobilier, exponate ori obiecte reale. E vorba de cele trei spații care pot fi transformate în funcție de eveniment, având în vedere păstrarea unei treceri libere în axul central pentru acces la tuburi/prisme.
Conceptul pentru Piața Ferentari este finalul seriei acestui tip de propuneri virtuale. În acești aproape 15 ani am avut „sugestii” pentru spațiul public bucureștean, cele mai multe idei având și destul de multe elemente practice, reale sau care ar putea fi implementate în realitate. Schimbarea va fi de la anul, odată cu viitoarele propuneri. Voi folosi Bucureștiul mai degrabă ca pe un fundal… un fundal pentru elemente imaginare și multă utopie…
mulțumim! Ne place, și nu doar pentru că-i pe lîngă casă.