Piața 13 Septembrie

Uite că mă întorc din nou în sectorul 5, dar de data asta prin alte locuri. Am mai fost prin Ferentari și Rahova cu niște extraordinare propuneri virtuale și am simțit nevoia să dau și în altă zonă. Deci, azi și doar azi, o nouă Piața 13 Septembrie. Mai bună, mai nouă, mai altfel, mai frumoasă și, cel mai important, mai virtuală. Am ales zona asta pentru că îmi plac spațiile astea părăsite, pentru că mi-a plăcut întotdeauna cum arăta clădirea pieței și pentru că trebuia să completez cumva harta asta și prin părțile de aici. Deci, cum spuneam, azi avem Piața 13 Septembrie.

În primul rând să vedem pe unde suntem. Pe harta Bucureștiului am marcat amplasamentul, în zona de sud-vest a orașului. Pe imaginea (sursa foto fundal Google Maps) aeriană se vede mai detaliat că ne aflăm pe strada Antiaeriană (la intersecția cu strada Vâlcele) în aproierea intersecție bulevardului Ghencea, Drumul Sării, Calea 13 Septembrie și strada Petre Ispirescu. Intersecția mare de lângă sit-ul nostru este doar reper, propunerea virtuală de data asta fiind doar pe parcela Pieței 13 Septembrie. Terenul nostru are vecini importanți: Parcul Antiaeriană (mult spus parc) în nord, armata cu Comandamentul Garnizoanei BUCUREŞTI (sediul social) în sud, o fostă bază sportivă la vest și parcelare de locuințe individuale la est.

Pentru că nu am fost recent prin zonă, iar Google Street View nu are o imagine chiar actualizată, bănuiesc că aceste clădiri mai sunt în picioare. Altfel totul este părăsit și într-o stare de abandon complet. Aia e, nu au avut noroc. Altele s-au demolat, deci să zică mersi. Înafară de aceste constatări strict idioate, mare lucrur nu este de spus despre ansamblul fostei piețe. Dacă nu mă înșel, face parte dintr-o serie de astfel de construcții comerciale realizate în zonă la sfârșitul anilor 40 – începutul anilor 50 (sec. XX): Piața Ferentari (demolată) sau Piața Coșbuc. Aceasta nu a avut norocul extraordinar de a fo transformat în Economat, dar nici acele magazine nu se simt azi prea bine.

Cert este că am încercat să găsesc cui aparține terenul, construcțiile și piața. Nu am reușit. Am încercat să găsesc proiecte, planuri sau orice informație legată de o posibilă dezvoltare a zonei sau chiar a sit-ului. Nimic clar. Primăria Sectorului 5 e chiar haioasă pe site-ul ei. Adică cineva s-a gândit că o secțiune cu proiecte e binevenită. Ce să mai, poate chiar o să se facă ceva!  Acu eu ce să zic? M-am uitat pe ele… Primele sunt propunerile de proiecte… Toate sunt propuneri și proiecte de școală. Toate! Majoritatea de la Facultatea de Urbanism… Or avea parteneriat? Nu pare… Dar chiar și așa… Sunt doar proiecte realizate de studenți, masteranzi etc. la un moment dat în timp și primăria zice că sunt proiecte pe care le propune autoritatea. Acolo am găsit asta, ceva propus de studenți chiar lângă terenul nostru. Repet, propunere a unor studenți în cu totul alt context și cu alt scop.

Ăsta e nivelul, atât se poate! Nu strică să aruncați un ochi pe celelalte tipuri de proiecte, alea în evaluare, alea în implementare sau alea realizate. E altă poveste acolo… ceva deosebit. Deosebit! Am găsit și strategia de dezvoltare durabilă. Nu acolo pe site-ul nou. Nu, acolo au avut dificultăți să o mai pună. Dar e pe site-ul vechi, uite aici. Nimic special. Putem să ne gândim și la PMUD București – Ilfov, dar nici acela nu spune mare lucru. Doar că pe aici o să treacă unul dintre traseele BRT. Cam atât am găsit. Astea fiind zise, pot să trec liniștit la minunata mea propunere:

Propunerea mea virtuală de transformare a Pieței 13 Septembrie vizează în primul rând refacerea construcțiilor existente și transformarea lor în spații multifuncționale. Zona dinspre strada Antiaeriană o văd ca dedicată spațiilor comerciale, magazine etc. În spate am propus o nouă construcție, una cu funcțiunea birouri. Între acestea se formează un spațiu protejat, o piațetă strict pietonală. Iată că minunata mea propunere nu are ceva ne mai întâlnit: o piațetă pietonală, o clădire nouă și refacerea celor existente. Totul în ideea transformării acestui loc într-un punct de interes pentru comunitate locală și de investiții pentru firmele/instituții cu birouri aici.

Două imagini de pe strada Antiaeriană cu noua Piață 13 Septembrie. Sigur, în timp va fi transformată și strada principală prin introducerea BRT, probabil o reconfigurare a spațiului de la intrare, stație pentru transport public și modificare frontului stradal de vis-a-vis. Pe fundal se vede noua clădire de birouri, iar în primplan zona comercială, cu magazinele cu deschidere la stradă.

Două imagini (una aeriană) cu zona piațetei din spate din noua Piață 13 Septembrie și spațiul verde. Piațeta poate funcționa aproape ca o curte închisă, protejată pe toate laturile de construcții, dar cu accese către circulațiile perimetrale. Accesul din strada Antiaeriană se face și prin cele două ganguri. Aproape pe toate laturile există o pergolă generoasă pentru a încuraja utilizarea exteriorului de către funcțiunile de la parterul clădirilor.

Două imagini cu zona piațetei dinspre noua clădire de birouri în noua Piață 13 Septembrie. Mi-am imaginat ca cele două clădiri (birou și multifuncțional) să fie conectate și prin două pasarele. Evident că imaginile sunt schematice, în realitate fiind nevoie de o structură care ar modifica un pic spațiul pietonal. Nu are importanță asta, importantă este ideea că se poate utiliza clădirea veche și la nivelul terasei. Nu am propus mai mult spațiu verde pentru că vecinătățile sunt Parcul Antiaeriană și o fostă bază sportivă care pot fi conectate ușor prin circulații pietonale.

Pentru final o vedere aeriană a piaţetei pe care am suprapus propunerea mea virtuală (sursa foto fundal). În centru se poate observa zona pietonală cu cele două pasarele, noul spațiu verde şi clădirea de birouri din spatele lotului. Ceva simplu și decent. Ceva care ar putea fi parte dintr-un sistem de spații multifuncționale dezvoltate la nivelul întregii zone sau a sectorului. Poate în felul acesta transformăm și partea aceasta de București și echilibrăm tendința de polarizare a unor anumite funcțiuni către partea de nord. Terenuri libere sau abandonate sunt destule în zona aceasta a străzii Antiaeriană.

7 comentarii la „Piața 13 Septembrie”

  1. Îmi place ce-a ieșit. Sînt „planuri” căcălău în mintea Primăriei de sector 5 cu maidanele ce se-ntind spre Alexandriei (cartier întreg cu școli, policlincă, campus șamd). Dar mizeria de aici șade nebăgată-n seamă.

    Repet – îmi place ce-a ieșit. Da; simplu și bun – ceva care să tragă-n sus zona. Păcat de zona de vizavi – spre Rahova, cum ar veni – cu străzi înguste, lungi, cu case multe, multe, înghesuite. O calitate a locuirii mediocră.

    Răspunde
    • mersi, să știi că am căutat planurile alea și nu am găsit nimic concret, măcar acolo ceva, un desen, orice…
      exact asta am vrut, ceva simplu, fără complicații inutile 🙂
      m-am gândit să propun ceva și vis-a-vis, dar mă legam la cap inutil

    • cum am zis, eu tot am căutat planuri, imagini de la proiectul ăla măreț și nu am găsit nimic concret… nu cred că participam eu :))
      oricum, nu văd nici pe viitor ca cineva să fie interesat de concursuri și mă refer chiar și la proiectanți

  2. Abia am descoperit blogul tau. Imi place si mie sa visez la ceea ce ar putea deveni orasul nostru. Poate acum cu noua conducere o sa mergem si noi in directia asta. Nu ma astept sa se intample peste noapte, bineinteles, insa macar se ne punem pe treaba.

    Răspunde

Lasă un comentariu