Panouri cu clădiri dispărute

Vă prezint o idee pentru mobilarea spaţiului public bucureştean cu un simplu panou informativ. Nu este ceva nou, sunt destule oraşe care au deja astfel de panouri, dar cred că în Bucureşti ar fi cu atât mai interesant cu cât oraşul îşi pierde din ce în ce mai multe elemente simbolice. Pe de altă parte cred că ar fi un mod de simplu şi eficient de a face aduce câteva informaţii istorice chiar în locul în care s-au desfîşurat evenimente sau, în acest caz, au dispărut construcţii.

Despre ce este vorba? Un panou simplu care are în partea superioară o suprafaţă transparentă pe care este suprapusă o imagine cu o reconstituire. Privind dintr-un anumit unghi imaginea de pe panou se va suprapune cu fundalul real, oferind astfel o imagine completă a unei porţiuni de oraş dispărut. În partea inferioară ar putea fi oferite câteva informaţii istorice despre zonă, clădire sau alte elemente reprezentate.

panou1

panou2Panourile acestea ar putea fi amplasate în toate zonele oraşului, fiind un element care poate creşte interesul pentru oraş chiar şi printre locuitorii Bucureştiului. În felul acesta s-ar putea prezenta informaţii despre zonele demolate din perioada comunistă, deci pot fi amplasate şi prin zonele de blocuri apărute în anii 80, în zone modificate succesiv în dezvoltarea naturală a Bucureştiului şi chiar în actualul Centru istoric.

Pentru exemplificare am ales un loc de pe Calea Victoriei, la Palatul Stirbey. Privind un astfel de panou de informare am putea avea o suprapunere realistă a unor corpuri de clădiri dispărute peste imaginea actuală. În cazul Palatului Stirbey imaginea rezultată ar putea arăta în felul acesta:

suprapunere stirbeyPentru reconstituire am folosit o imagine de la un proiect încă în lucru, iar fundalul este preluat de pe Google Street view.

6 comentarii la „Panouri cu clădiri dispărute”

    • dacă te referi la ultima imagine e doar mai albă pentru că bate lumina mai puternic… oricum, o să apară un articol cu întreaga reconstituire a domeniilor Stirbey

  1. Nu, ziceam ca daca ai facut ceva disparut cu o nuanta alburie atunci sa faci si partea aia a palatului mai inalta cu o alta nuanta caci am sentimentul ca cele doua faze n-au coexistat. „Turnul” ala excentric al palatului este o extindere si nu stiu daca nu cumva e facuta dupa demolarea vechiului corp de garda/magazin de vinuri al printului Stirbey.

    Răspunde
    • era doar așa o imagine ca să fie mai explicit ce am vrut cu ideea panoului transparent, dar turnul și corpul de gardă au existat concomitent… uite o poză aici și o să mai vorbim după ce apare cartea Oanei și pun și eu aici imagini cu reconstituirea tuturor corpurilor 🙂

  2. Excelenta idee!Chiar zilele trecute, mă uitam la panoul cu Muzeul SIMU,din spatele blocului „Eva”, de pe Magheru, neînţelegând de ce nu au pus şi data demolării lui.
    Ca sugestie : ar merge adăugat, pe un colţ, şi QR Code.In Italia am văzut că toate monumentele, catedralele importante au deja acest QR Code marcat pe plăcuţele de prezentare.

    Răspunde
    • mersi, panoul cu Muzeul Simu este cam penibil… poate ceva mult mai interesant, că tot ai amintit de QRCode, avem o aplicație cu ceva filme în București… găsești pe Cronovizor toate informațiile și mai ales locurile din oraș

Lasă un comentariu