O casă dărâmată

„Inca o casa daramata” ar putea fi titlul unei stiri din media, venita sa traga inca un semnal de alarma privind modul de dezvoltare al oraselor din Romania. Ce va propun eu este doar o gluma, un mod de a lua peste picior „strategia de dezvoltare” a oraselor romanesti. Voi veni cu o stire bomba, care pe unii ii va bucura, iar pe altii ii va face sa planga de disperare. Iata stirea bomba preluata de pe fluxul de stiri al agentiei: Orasul Bucuresti este din nou lovit de mafia imobiliara. In dimineata de sambata bucurestenii au fost uimiti sa constate ca in preajma cladirii Palatul Parlamentului, cunoscuta mai bine drept Casa Poporului, au fost instalate echipamentele de demolare ale unei firme de constructii. Muncitorii au trecut imediat la treaba si in doar cateva ore au reusit sa distruga o parte din constructie.

Cativa cetateni care se plimbau in zona au sesizat imediat organele de control si acesteau si-au facut aparitia. Prima la fata locului a sosit o echipa a Politiei Comunitare, care a intrat in discutii cu seful de santier. Imediat pe urma au aparut si cativa reprezentanti al unor ONG-uri, preocupate de demolarile abuzive din oras. Un reprezentant al primariei locale, impreuna cu un inspector de la Inspectia in constructii, au inceput verificarea autorizatiilor, insa surpriza: nu exista nici un fel de autorizatie de demolare.

Muncitorii care isi faceau treaba, au disparut ca prin minune si organele abilitate nu au mai avut cu cine sa discute, promitand ca luni la prima ora, se va face o inspectie temeinica si o verificare a intregului dosar. Reprezentantii ONG-urilor au plecat impacati cu promisiunea ca vor urmari intregul proces si vor verifica si ei legalitatea actiunii. Ziua de sambata s-a incheiat fara orice alt incident.

In dimineata zilei de duminica muncitorii firmei de demolare si-au facut din nou aparitia si au inceput munca oprita in cursul zilei de ieri. Scandalul s-a reluat, de data aceasta aparand si cate un reprezentant al fiecarei institutii ce isi are sediu in Casa Poporului. Inspectorul a constat ca nu exista nici o autorizatie de demolare eliberata de primaria de sector. Reprezentantul primariei a declarat ca s-a emis doar un certificat de urbanism prin care beneficiarul doar a fost informat despre ce ar putea face pe acel teren.
Un reprezentant al firmei ce se ocupa cu dezvoltarea cladirilor de birouri a declarat ca din punct de vedere legal sunt acoperiti. Toate actele si proiectele au fost depuse in urma cu mai mult de 30 de zile la fiecare autoritate, iar acestea neraspunzand, au considerat ca este o aprobare tacita si au demarat lucrarile. „Noi vrem sa crestem prestigiul zonei, vom face cladiri de birouri, magazine, locuinte si chiar si spatii verzi, pentru ca intreg orasul sa se bucure de aceasta investitie de miliarde”, ne-a declarat Dorel V., reprezentantul dezvoltatorului.

Reprezentantii autoritatilor au declarat ca ei, personal, nu cunosc situatia respectivelor dosare si ca trebuie facuta o ancheta. ONG-urile prezente la fata locului au declansat un miting spontan pentru salvarea acestui simbol al orasului. Bucurestenii aflati in zona au pareri impartite, despre actiunea firmei de dezvoltare. Ion G. ne-a declarat ca el se obisnuise cu Casa Poporului si  ca a ajuns chiar sa-i placa, considerand ca e un simbol al orasului si al Romaniei. Mona T., o locuitoare din zona, spera ca in zona se va face si un parc si un loc de joaca pentru fetita sa.
Dorin P., reprezentant al ONG „Apa verde pentru toti” ne-a declarat ca organizatia sa este impotriva daramarii acestui simbol. Organizatia sa chiar are un proiect de refacere a zonei si o propunere de transformare a casei intr-un acvariu, in scopuri turistice. Inginerul Alexandru D., directorul fundatiei „Un bloc langa un loc”, ne-a povestit cata munca s-a depus de generatiile anterioare pentru a ridica aceasta casa si pentru a reface imaginea unui oras plin de maghernite.
Actiunea de demolare a fost sistata si scandalul a fost aplanat. Urmeaza sa vedem cu totii, locuitori ai acestui greu incercat oras, cum se va finaliza intregul proiect.

Fotoreporterul nostru a reusit sa ia o imagine din timpul actiunii de demolare. In speranta ca autoritatile isi vor face din nou datoria speram ca imobilul ori sa fie refacut, pastrand imaginea minunata dinaintea demolarii, ori sa se faca un spatiu util pentru oras.

Acest articol este un pamflet si va fi tratat ca atare, orice asemanare cu persoane, situatii sau cladiri din realitate, este pur intamplatoare.

7 comentarii la „O casă dărâmată”

  1. visez eu sau era o propunere imediat dupa revolutie ca magaoaia poporului sa fie acoperita cu pamant sau sa se faca o piramida peste ea?
    Răspunde

  2. dupa revolutie stiu ca au fost cateva propuneri haioase, de genul de care zici tu, dar doar discutii…singurul lucru concret a fost concursul "Bucuresti 2000", care a avut ca tema toata zona inclusiv piata Unirii…a fost destul de mediatizat, dar concret nu s-a intamplat nimic si cu mutarea acolo a atator institutii ale statului va fi destul de greu sa scapam de ea…am un link cu o modificare in Photoshop, doar ca distractie, casa si piramida adaugata…ca sa putem rade in continuare :)
    Răspunde

  3. pare rupt dintr-un film gen Independence day decat ca fara extraterestrii, daca nu cumva defapt casa poporului este o nava spatiala menita sa parasuteze poporul roman direct pe marte unde planeta va capata o culare usor galbui albastruie si rapid va fi denumita tigania. Una peste alta, sau cum preferam mai toti unu peste una, cred ca romanii au inceput sa devina foarte atasati de magaoaie cum e povestea "penisului" lui Eifell acum simbol al Frantei. Felicitari, iata un adevarat vizionar al vremurilor noastre.
    Răspunde

Lasă un comentariu