Vizitând expoziția comemorativă de anul trecut Horia Creangă: 1892-1943: crezul simplității am cumpărat și catalogul realizat de doamna Militza Sion. Catalogul expoziției este o lucrare generoasă în care sunt prezentate atât proiectele cât și viața arhitectului Horia Creangă (imaginea de mai jos este realizată de Radu).
Din catalogul expoziției puteți să vă faceți o impresie destul de bună despre ce a însemnat creația arhitectului Horia Creangă pentru dezvoltarea arhitecturii românești. Practic, arhitectura modernistă românească nu ar putea fi concepută fără proiectele acestuia. Din păcate, așa cum este precizat în nenumărate rânduri, majoritatea documentelor originale au dispărut în 1992, după o altă expoziție comemorativă. Totuși, consider că doamna Sion a reușit să adune destule informații în cadrul expoziție și al catalogului.
Puteți vedea imagini de epocă ale clădirilor lui Horia Creangă, imagini actuale și desene tehnice ale proiectelor. Din păcate nu sunt la o calitate foarte bună, dar acestea sunt condițiile amintite. În catalog puteți găsi o interesantă cronologie a vieții arhitectului și una a lucrărilor sale. Toate proiectele sunt prezentate în contextul arhitectural european și american din interbelicul în care proiecta Creangă. Sunt prezentate pe scurt câteva personalități care au influențat dezvoltarea arhitecturii din aceea perioadă, iar în cronologie se face o prezentare a evenimentelor politice, culturale sau economice, concomitent cu evenimentele din viața arhitectului. În final sunt inserate elemente de corespondență cu un beneficiar, elemente destul de interesante din punct de vedere al modului în care se discuta la vremea respectivă între proiectant și beneficiar.
Știu că este doar un catalog al unei expoziții și că au existat explicații justificate pentru calitatea și cantitatea de informații, dar cred că s-ar fi putut realiza o prezentare, măcar a unui proiect, cu explicații detaliate din punct de vedere arhitectural. Poate că măcar un proiect ar fi putut beneficia de reprezentări suplimentare, de explicarea conceptului și a ideilor în mod practic și grafic. Ar fi fost interesant această detaliere chiar și pentru expoziție. Recomand catalogul Horia Creangă: 1892-1943: crezul simplității pentru a avea o imagine destul de exactă a personalității arhitectului Horia Creangă și a lucrărilor sale.
Horia Creangă: 1892-1943: crezul simplității, autor Militza Sion, editată de Simetria, 2012, ISBN 978-973-1872-24-7