Lucrez la un proiect separat, un subdomeniu al acestui blog, și m-am gândit să vă prezint o imagine încă nefinalizată, o mică parte a proiectului. Cum la categoria Reconstituri virtuale am mai pus astfel de imagini, iată o panoramă a Expoziție generale române din 1906. Imaginea originală era alb-negru, iar eu am încercat să îmi închipui cum ar fi arătat în realitate expoziția. Deocamdată proiectul este în lucru, dar, ca de obicei, sper să îl pot publica cât mai repede.
Mai multe despre expoziţie puteţi vedea pe CAROL1906, proiectul special dedicat acestui eveniment.
Pentru toate clădirile am ales să prezint denumirea originală, aşa cum apare pe planul de la 1906, plan „văzut și aprobat astăzi 12 Mai 1906”. Planul este întocmit de arhitecți diriginți Ștefan Burcuș și Victor G. Stephănescu și arhitect peisagist Édouard Redont și aprobat de comisarul general al expoziției Constantin I. Istrati. Unele denumiri au fost completate cu descrierea conținută de imaginile de epocă, iar pentru pavilioanele realizate, dar nemarcate, am ales să fie prezentate după acestea. Un foarte mare ajutor în identificarea diferitelor pavilioane l-am primit de la Costin Gheorghe.
Felicitari pentru idee. Mi s-ar parea extraordinar ca cineva faca, macar in parte, o reconstituire a expozitie din 1906. Cred ca un proiect de refacere a anumitor obiective ar de asemeni o lucru interesant. Mi se pare ca in momentul de fata parcul este destul de anost, iar putinele monumente care inca mai exista in el, sau pe langa el sunt complet scoase din valoare. Nu stiu cum vad altii situatia dar mie mi se pare pacat ca acel deal care ar putea oferi o perspectiva interesanta si rara pentru Bucuresti e ocupat de un monument dedicat eroilor comunisti.
mulțumesc…la un astfel de proiect lucrez, dar nu va fi o reconstituire 3d… este mult prea dificilă și nu există informații detaliate despre fiecare pavilion… sper, totuși, că va fi un proiect interesant ce voi propune 🙂
în ce privește refacerea lor în realitate e probabil mult mai complicat… sunt destule elemente care s-au păstrat și cred că nu trebuie uitat faptul că expoziția era temporară, deci și existența fiecărui pavilion avea o durată finită de la bun început