Daca in episodul sase domnul Dobrescu ne-a aratat cateva elemente ce tin de civilizatia urbana si nu numai, astazi a hotarat sa ne arate amenajarile spatiilor verzi. Domnul Dobrescu a fost interesat nu de celebrul gazon englezesc, ci mai degraba de modul in care se integreaza in spatiul urban amenajarile pentru spatiile verzi de pe strada. sigur ca Londra are o multime de spatii verzi publice, parcuri cunoscute oricarui turist, dar si gradini private sau semi-private, astfel incat putem spune ca Londra este un oras verde.
Pentru ca suntem intr-un oras care se preocupa de imaginea spatiului urban este evident ca orice spatiu verde, cat de mic, este tratat cu respect si profesionalism. Chiar daca este vorba doar despre un copac intr-o piata acesta este ingrijit astfel incat sa se formeze o imagine placuta a spatiului urban.
Amenajarea acestor spatii verzi imbogateste imagine urbana a orasului. Strada, pietonala sau carosabila, este spatiul in care aceste elemente devin parte din peisajul urban. Este de remarcat modul in care este tratata „imbinarea” dintre dalajul trotuarului si spatiul destinat elementelor „verzi”. Acestea sunt insa doar amenajari ale strazii, iar pentru a vedea respectul pe care il poarta englezii pentru natura, domnul Dobrescu ne invita sa ne petrecem putin timp intr-un parc. De la cele mai mari parcuri si pana la micile gradini particulare, amenajarea peisagera este un mod de viata in insula.
Domnul Dobrescu mi-a spus ca asteapta sa vada acelasi respect pentru natura si in Bucuresti. Domnia sa spera ca aceasta decenta in tratarea legaturii cu natura din mediul urban sa fie in curand descoperita si in Bucuresti si nu se refera doar la a planta oriunde si orice doar pentru a da impresia ca „se face ceva”.
Un comentariu la „Domnul Dobrescu si fotosinteza in Londra”