Domnul Dobrescu în Hamburg

dobrescu hamburg

Domnul Dobrescu a reușit, în sfârșit, să ne trimită un text scurt și multe imagini din primul oraș vizitat de domnia sa în această vară. Mi-a transmis că își cere scuze pentru întârziere, dar este foarte ocupat. Probabil cel mai ocupat pensionar, căci la simpla întrebare cu ce se mai ocupă nu a mai apucat să răspundă detaliat. Pur și simplu mi-a spus că are foarte multă treabă și că îmi trimite imagini și din celelalte orașe prin care s-a plimbat. Sper că voi primi și un text, cât de mic. În cele din urmă am aflat și răspunsul la întrebarea mea. Domnul Dobrescu este ocupat cu familia. Aflăm mai multe despre aceste senzaționale preocupări, dar, mai important, despre primul oraș vizitat chiar de la domnia sa (eu doar am copiat textul primit):

„Bună ziua tuturor celor care mai citesc acest site. Sper că sunteți în continuare interesați de scurtele mele povestiri de vacanță. Trebuie să mulțumesc fiului meu care mă plimbă prin întreaga lume, dar și cel care este responsabil de faptul că nu mai am mult timp liber. Sunt un pensionar care are grijă de nepoți și încerc să supraviețuiesc. Lucruri neinteresante pentru dumneavoastră, deci să revin la cum mi-am petrecut vara. Primul oraș vizitat în această vară a fost Hamburg din interesanta ( și preapuțin vizitata de către români) Germanie.

Vă spun de la început că am încercat să urmăresc în toate orașele vizitate modul în care se folosește apa în urbe. Ei, normal că nu cea pentru spălat, ci cea sub formă proiectată și gândită de canale, lacuri, și alte amenajări de acest fel. Vă spun de pe acum că cele trei orașe pe care le voi prezenta, Hamburg, Copenhaga și Gdansk, sunt toate atent legate de apă. Andrei, am rugămintea ca aici să introduci o hartă a Hamburg-ului, așa cum am discutat.

După cum lesne se poate vedea pe hartă, Hamburg este situat pe Elba, la întânirea cu Alster și alte mici canale. Un mare port în partea de sud și un oraș traversat în zona centrală de canale interesante și cele două lacuri formate de Alster în nord. Pe scurt, acesta este Hamburg. Voi încerc să vă redau o parte din ce am văzut în plimbările mele prin acest minunat oraș, imaginile fiind legate de elementul acvatic reprezentat în amenajările comunale. Administrația pare că investește în dezvoltare reală, în calitate.

În zona centrală am văzut acele canale destul de largi, ce traversau chiar cartierul istoric. Pentru acuratețe, am să vă spun că centrul este împărțit între Neustadt și Altstadt (orașul nou și cel vechi), dar cred că denumirile sunt și ele destul de vechi. În această zonă am observat o folosire destul de rară a suprafeței de apă. Foarte puține ambarcațiuni, un vapor transporta materiale de construcții și altul de turiști. Fără bărci mici sau altele de dimensiuni reduse, mi-a părut că zona este strict controlată. În partea de nord, către lacuri, era deja o schimbare. Acolo erau vaporașe cu turiști, bărcuțe și alte ambarcațiuni.

Dealtfel toată zona centrală era destul de liniștită, chiar și la sfârșit de săptămână am constatat că lumea merge în alte zone ale orașului. Altfel, totul este în perfectă stare, clădiri și canale, apa curată și, pentru că au și ciudățenii, nicăieri în această zonă nu sunt curațate plasele de păienjeni. Și sunt multe, cu foarte mulți păienjeni, mari, mici și foarte mari. Pe poduri și balustrade, la terase și pe stâlpi. Prin toate locurile.

În partea de sud am ajuns la port, la vânzoleala continuă, de parcă tot orașul trece pe aici. De aici se văd șantierele și de aici pleacă toate vapoarele. Transportul pe apă este aici cel mai important, poți să te plimbi pe Elba ca turist sau să iei vaporașe de linie către casă, către suburbiile Hamburgului. Aici simți cât de importantă este Elba pentru toată zona. Găsești vapoare muzeu, te poți plimba prin port și câte altele. Aici este una dintre cele mai animate părți ale orașului și, în opinia mea, una dintre cele mai interesante din tot orașul.

Dacă am ajuns în zona portului este obligatorie o vizită în zona vechilor depozite. Mai degrabă fostele depozite, căci totul este refăcut. Zona aceasta este una cu ce avea odată funcțiuni industriale, canale pe care se aduceau mărfurile în oraș, se încărcau și descărcau vapoarele, pentru ca toate să fie distribuite mai departe. Este o zonă încă în reconstrucție, dar funcțiunile au fost radical modificate. De la muzee la locuințe, birouri și parcări, funcțiuni noi au înlocuit cele industriale. Canalele și clădirile au fost refăcute și începe deja să fie refolosite intens. Veți vedea vaporașele de turiști și galerii șiexpoziții în legătură cu industria de odinioară. Aici sunt câteva pietonale suspendate, pasarele care fac legătura între cele două zone, cea nouă și cea veche. Foarte inspirate.

Proiectul este încă în lucru și sper că vor ajunge să folosească mai intens canalele, nu doar pentru turism. Vă spun că e una dintre zonele care pulsau de viață la orice oră, am văzut imaginile din timpurile industriale, și sper că au în plan utilizarea apei. Deocam dată rămâne de văzut cât de repede se va reintegra în viața orașului, dar semne pozitive sunt. Vă spun asta pentru că există și noua zonă a Haffencity-ului.

În zona nouă se vede numai arhitectură contemporană, dar atât de bine integrată. Apa este mult mai aproape de locuitori și te poți plimba pe pontoanele mobile din interiorul acestei părți, încă și ea în transformare. Locuințe colective, birouri și viitoare funcțiuni culturale și de învățământ sunt principalele funcțiuni din zonă. E parcă mai multă animație, dar încă departe de ce se întâmplă în port. Aici puteți vedea cel mai bine la ce scară se investește în Hamburg și cât de departe este Bucureștiul. Apartamentele sunt în majoritatea cazurilor de lux și e și normal să fie așa când vezi peisajul urban. Am aflat și informații despre modul în care au gândit acest mic golf, cum sunt pregătiți să facă față inundațiilor.

V-am spus că am fost interesat de modul de utilizare al apei în oraș și nu puteam să trec peste feluritele amenajări care te apropie de apă. De la simple scări la terase publice, de la restaurante plutitoare la plăși urbane și alte multe.

În jurul apei veți putea vedea și experimenta cam toate amenajările urbane posibile. Am văzut restaurante pe vapoare sau vaporașe, piețe publice cu deschidere la apă, terenul amenajat care coboară până la apă sau doar simple scări cu un spațiu pe care poți sta. În port erau amenajate plăji pentru o baie de soare, cu tot ce trebuie, nisip șezlonguri și terase, cafenele pe malul lacurilor și refacerea malurilor pentru a putea ajunge mai aproape de apă. Într-o zonă de vile am văzut cum canalele aveau spațiu public adiacent deschis, pentru a putea fi folosit de orișicine. În anumite zone erau trasee pentru pietoni în lungul canalelor și pe poduri amenajate cafenele. Un oraș cu atenție deosebită pentru om.

Vă spun că merită să vizitați acest oraș. Pe alocuri pare că încă se pot aduce îmbunătățiri, mai ales în deschiderea către apă. Vă spun, ar putea avea mai multe utilizări acele canale, un pic de animație. Sigur, Hamburg nu este Veneția, nu este atât de legat de apă, dar are ceva anume, ceva ce trebuie descoperit. Am stat prea puțin și sunt prea bătrân pentru a alerga, dar sper să mai am timp și pentru o întoarcere în acest oraș. Rămâne de văzut dacă și când, dar până atunci vă voi povesti de alte două orașe în legătură cu apa, Copenhaga și Gdansk.

Vă aștept comentariile și impresiile și vă asigur că voi aduce imediat și relatăriile din celelalte orașe.

Al dumneavoastră,

 D. Dobrescu


Domnul Dobrescu a fost în vacanța din această vară și a venit cu impresii din Hamburg, Copenhaga și Gdansk.

2 comentarii la „Domnul Dobrescu în Hamburg”

Lasă un comentariu