Planuri, hărţi şi alte documente despre Bucureşti care pot fi luate gratuit. În timp am strâns destule informaţii despre Bucureşti şi cred că pot să fiu de ajutor oricui interesat prin punerea acestora la dispoziţia tuturor. În general o să găsiţi planuri şi hărţi vechi ale oraşului Bucureşti sau doar a unor zone din acesta. Voi încerca să pun la dispoziţie şi alte documente despre Bucureşti, dacă voi intra în posesia lor. Nu vreau să pun fotografii, cred că alţii pot face asta mai bine.
În cazul în care există o sursă pentru informaţii o voi preciza, dar este foate posibil ca în unele cazuri să nu mai ştiu de unde am primit sau unde am găsit respectivele documente. Cu un simplu mesaj rezolvăm şi atribuirea corectă.
Fiecare documentaţie este reprezentată de o arhivă pe care o puteţi lua prin link-ul de download. Toate arhivele sunt puse pe Google Drive şi am să încerc să le organizez cât mai eficient. Voi adăuga treptat toate documentele pe care le deţin.
Planuri ale Bucureştiului
Plan Bucureşti la 1846-1852 al maiorului Borroczyn link download aproximativ 50 MB
Plan Bucureşti la 1871 al maiorului Pappasoglu (sursa hărţii) – link download aproximativ 4 MB
Plan cadastral Bucureşti la 1895-1899 link download aproximativ 515 MB
Plan cadastral Bucureşti la 1911 link download aproximativ 230 MB
Plan cadastral Bucureşti aproximativ 1974 (parţial zona centrală) link download aproximativ 33 MB
Plan cadastral Bucureşti „actual” (ultimul cadastru general al oraşului) scara 1:500 şi 1:2000 link download aproximativ 1,1 GB
Hărţi ale Bucureştiului
Hartă Bucureşti aproximativ 1900 sursa hărţii Muzeul de fotografie – link download aproximativ 2 MB
Hartă Bucureşti 1914 link download aproximativ 10 MB
Hartă Bucureşti industrial aproximativ 1928 link download aproximativ 15 MB
Hartă transport Bucureşti aproximativ 1938 sursa hărţii Muzeul de fotografie – link download aproximativ 31 MB
Hartă Bucureşti aproximativ 1968 link download aproximativ 12 MB
Hartă Bucureşti aproximativ 1969 link download aproximativ 77 MB
Hartă transport Bucureşti aproximativ 1982 link download aproximativ 6 MB
Super !
Buna ziua. „Plan cadastral Bucureşti “actual” ” nu include zona Pietei Victoriei. Aveti idee unde sa caut acele planse? (Carourile 8-9 D-E)
ştiu că lipsesc câteva carouri din 1:500
din păcate nu ştiu de unde să le luaţi… se pot folosi cele la 2000
Roger. Am gasit in 1:2000 zona. Cine stie ce motiv au avut sa le scoata din 1:500 ca pe zona guvernului se gaseste deja UTR detaliat. (1:2000 Pta Victoriei -> 9-10 E-D)
Multumesc pentru raspuns si arhiva.
Multumesc mult! Ar fi minunat un Portal Cartografic National…
cu plăcere
Buna ziua, va rog, daca ma puteti indruma, unde as putea obtine un plan cadastral/parcelar vechi, anii 30 sau perioada 1911-1930, comuna Militari?
Stie cineva de unde pot obtine un plan parcelar al comunei militari? bineinteles inainte de a fi fost anexat la bucuresti….
Buna ziua, va rog, ati reusit sa gasiti undeva planurile parcelare din fosta comuna Militari?
unde pot gasi un plan cadastral cu zona Romana eminescu Dacia din 1951/1952
Foarte interesant.
Instrumente utile sunt si geoportalul national inspire la adresa
geoportal.ancpi.ro si observatorul teritorial national
La adresa observator.mdrap.ro
Numai in
Ghidul străzilor municipiului Bucureşti,
Autor: Dan Emanoil; A Ionescu; Constantin Vlădescu
Editura: Bucureşti : Ed. consiliului naţional Pentru educaţie fizică şi sport, (1969)
Nu am gasit lista străzilor (aceasta include legenda – indicatii pentru folosirea ghidului: În unele cazuri, datorită spațiului restrîns, nu au putut fi scrise pe planșe denumirile arterelor, acestea fiind înlocuite prin numere. Numerele respective figurează în ultima coloană din lista străzilor) nicaieri online, asa ca l-am cumparat pe format hartie.
Are cineva idee unde pot gasi o legenda pentru harta de la 1969?
eu nu știu
Numai in
Ghidul străzilor municipiului Bucureşti,
Autor: Dan Emanoil; A Ionescu; Constantin Vlădescu
Editura: Bucureşti : Ed. consiliului naţional Pentru educaţie fizică şi sport, (1969)
Nu am gasit lista străzilor (aceasta include legenda – indicatii pentru folosirea ghidului: În unele cazuri, datorită spațiului restrîns, nu au putut fi scrise pe planșe denumirile arterelor, acestea fiind înlocuite prin numere. Numerele respective figurează în ultima coloană din lista străzilor) nicaieri online, asa ca l-am cumparat pe format hartie.
Hartă Bucureşti industrial aproximativ 1928 – este mai degraba de la inceputul anului 1926 / sfarsitul anului 1925 – avand in vedere istoricul liniilor de tramvai electrice / trecerea de la tramvaiele cu cai
aproximativ este destul de exact 🙂 mulțumesc oricum
Cu deosebita stima, imi poate spune cineva ce coordonate are interesectia Blvd. Iuliu Maniu cu Valea Cascadelor, nu reusesc la o gasesc.
Imi poate spune cineva, va rog, care sunt dimensiunile la scara reala (pe teren) a unui carou 1:500?
Mai exact, ce dimensiune in metri are in realitate latura unui carou 1:500?
Multumesc!
scara 1:500 înseamnă că 1cm de pe plan reprezintă 500cm (5metri) în realitate… nu am măsurat niciodată dimensiunile unui carou
Din Planul Bucurestiului 1895 lipseste img385 din quadranul 2. De unde as putea sa o iau.
din păcate, nu știu… cum le-am găsit, așa le-am pus aici… lipsește doar ca nume al imagini sau chiar e lipsă o bucată din plan?
Da, lipseste o zona importantă, de la piața Romană pînă la rondul 1 de pe Kiseleff.
Imi pare bine ca vad astfel de planuri care pot fi descarcate gratuit. Iti multumesc Radu pentru efortul depus pentru digitizarea acestor documente deosebit de interesante. Banuiesc ca pentru scanarea acestui numar impresionant de planse (5743 buc) au fost necesare luni de zile si o echipa de oameni dedicati acestui scop.
Voiam sa intreb daca stii cumva unde as putea gasi planul Borroczyn (1846) in original caci am cautat caroul 50 pe care nu am reusit sa il gasesc si ma gandeam ca detinatorul planului l-ar putea avea.
Multumesc.
Nu ne-am ocupat noi de digitizare… nu știu cine a făcut asta, dar a făcut-o demult.. cred că respectivul carou nu mai există în original
Multumesc pentru raspuns. Cred ca digitizarea, cel putin pentru planurile 1844-1846, 1895-1899, 1911, 1974 (de fapt sunt carouri care au fost redctate între 1962 si 1978), 1968, 1969 a fost facuta in anul 2000 de cativa asistenti ai Departamentului de Istoria, Teoria si Conservarea din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.
Am vazut ca exista si un plan realizat de maiorul Papassoglu care poarta stampila Bibliotecii Academiei Romane. Trebuie sa recunosc ca ma bucur ca l-ai putut adauga pe site-ul tau caci la un moment dat am incercat si eu sa fac cateva fotografii documentului pentru a putea ilustra corespunzator un articol si cei de la Biblioteca Academiei mi-am cerut o taxa destul de consistenta motivand existenta drepturilor de autor / detinator.
Toate cel bune.
bănuiesc că ştii destul de bine din interior catedra de istorie 🙂
am pus şi sursa cu Pappasoglu (luat de pe wikimedia)… am auzit de la mai multă lume despre preţurile practicate de Academie, dar chiar imaginea asta o găseşti prin atâtea locuri, pusă chiar de unii care au legătură cu biblioteca respectivă
Super, multumesc mult!
Multumim mult! Ati facut o treaba super!
Intrebare: ultimul plan cadastral al Bucurestiului de cand dateaza?
depinde de carouri… unele sunt și de prin anii 90
are cineva planurile mosie grueff din 1921-1924 cand s-a facut improprietarirea dupa primul razboi mondial (Reforma agrara din 1921 pentru zona Dudesti, actual Bucuresti Sector 3)
multumesc
eu nu
sal
actele de improprietarire si diferite planuri sunt la arhivele nationale
Bună ziua, unde aș putea afla dacă generalul Alexandru Lupescu ( m. 1934 ), a locuit, fie și numai un an, în casa din str. Aurel Vlaicu, nr. 41?
mulțumesc,
Dumitru Bădița
sarut mana
va puteti interesa la serviciul municipiului bucuresti al arhivelor nationale ( cal. vacaresti nr. 470 ), fondurile ar fi : cartea funciara, recensamant si daca aveti noroc poate exista si un fond personal al generalului. ati incercat sa verificati adresele din certificatele de stare civila ?
succes.
Mulțumesc frumos, am aflat dintr-un anuar al Bucureștiului că a locuit la adresa respectivă. Informația o aveam de la niște chiriași ai casei, dar nu aveam nicio confirmare documentară. Am obținut-o!
Multumesc mult pentru aceste informatii, o adevarata comoara.
Buna seara, are cine o harta a raionului Tudor Vladimirescu din anii 1956-1963? Sau o harta cu detalii a comunei Dudesti-Cioplea? Mulțumesc.
Buna ziua! Contactati-ma la dangppetersen@gmail.com pt Tudor Vladimirescu!
buna seara
toata stima si respectul pentru munca dvs.
multumesc
buna ziua. un plan cadastral al Comunei Urbanã Marele Voievod Mihai( actuala calea giulesti,mai precis ma intereseaza strada carpenului ) din 1920 unde se poate gasi?
eu nu știu… am pus aici ce am avut
Multumesc, intre timp am gasif planurile cadastrale din 1930 la arhivele nationale.
Buna! Ma poti ajuta cu acest plan? O copie si detalii in ce fond il gasesc la Arhive? Multumesc!
Puteti impartasi aceste planuri cadastrale din 1930 ?
va multumesc,
Buna sa va fie viata! Te rog Alexa, ma poti ajuta cu planul cadastral din 1930? Imi poti da o copie sau sa-mi indici in ce fond l-ai gasit si la care arhive Bucuresti sau Nationale? Multumesc!
Buna ziua,
Ma intereseaza un plan al Comunei Baneasa ,Ilfov cu strada Regele Ferdinand nr.39,pentru a vedea daca aceasta locatie este aceeasi cu actuala strada C-tin Dobrogeanu Gherea nr.45,sector 1.
Va multumesc!!
din păcate nu am planuri ale fostelor comune… trebuie căutat la arhive
Salut Sorin Mihu – ati facut un cadastru in bucurestii noi la ANL ?? ai stampila 3630 ??
Multumesc pentru raspuns!Relansez rugamintea pentru un plan al fostei Comune Baneasa,actual sectorul 1,Bucuresti.
Buna ziua , stie cineva unde pot gasi:registrul agricol si str. din com. Tudor Vladimirescu de langa Buc. din anul 1943-1944 ,ma intereseaza str. Macului din fostul raion 23 aug.
Buna ziua! A-ti gasit registrele agricole ale comunei?
Bună seara! Nu aveţi cumva şi un plan/o hartă a Bucureştiului de dinainte de 1945? Una obişnuită cu străzi, ş.a., nu neapărat cu zone industriale sau mijloace de transpost, cum am văzut că există aici. Cu mulţumiri anticipate pentru un eventual răspuns!
nu am decât ce găsiți în listele de mai sus
buna ziua,am avut o casa pe str.ungheni nr.5 sect.5. unde pot gasi imagini din anul 2000 ?
o perioada nu am mai trecut pe la adresa respectiva,iar vecinii au mutat hotarul.
va multumesc anticipat
Poate vă ajută:
intrați pe Google maps; puneți omulețul la treabă; când aveți imagini de pe strada respectivă, în stânga sus vedeți date despre locație; apăsați pe Street Wiew și intrați pe cel mai vechi an din care au luat imaginile zonei
Buna ziua
Permiteți să întreb și eu daca aceste planuri ( cel din 1911,de exemplu)pot fi folosite la instanțele judecătorești în procese de revendicare a unor proprietăți?Cat sunt de exacte și dacă au mai suferit modificări în timp,modificări aleatorii,nu oficiale.
nu știu să vă spun, îmi pare rău
Se intampla sa aiba cineva un plan cadastral / registru agricol pt zona Lacului Vacaresti – Constantin Brancoveanu din perioada 1930 – 1980 ?
Multumesc anticipat
Pentru LACUL VACARESTI ma poti contacta pe email dumitra_hategan@yahoo.com
Buna ziua, Va rog mult, de unde stim sigur ca e vorba de anul 1938 si nu 1940 sau 1942 ?
Nu știm sigur 🙂
Buna ziua,
Felicitari si multumiri pentru planurile cadastrale.
Deoarece am o problema tehnica si nu pot deschide ultimul cadastru general al oraşului scara 1:500, ma puteti ajuta va rog cu caroul 2P3?
am trimis pe mail
Buna ziua,
Stie cineva unde as putea gasi o harta a Bucurestiului din perioada 1940 -1942? Multumesc frumos
http://www.digibuc.ro
Am găsit din 1939, 1943, caută „ghid”
Buna,
Un plan cadastral – Bucuresti – sector 2 – din anii 1940 se poate? Zona Obor/ Colentina/ strada Seneslav Voievod.
Bună, din păcate nu am un astfel de plan
Salutări domnule Popescu. Am fost activ în domeniul „ideilor urbane” la începutul anilor 1990, la Bucuresti. Mi-au mai rămas câteva arhive. Unele au fost numerizate, altele au rămas pe suportul de „hârtie” (formând un dosar). Dacă vă interezază să le căpătati (evident gratis), contactati-mă vă rog pe mailul de ma jos. Cu bine, Ion Cepleanu
Bună ziua domnule Popescu,
Posibil să existe un plan cadastral al cartierului Militari în perioada 1960-1970?
Ghidurile nu prea mă ajută în documentarea pe care o întreprind.
Vă mulțumesc
Bună ziua, din păcate eu nu am nimic
Buna seara ! Ma poate ajuta cineva cu plansa 6H’ 1/2 1:500 . Multumesc !
Bună ziua .. În ”80 am lucrat la magazinul Neptun din Str CA Rosetti , lângă Scala .Nu știu societatea din care făcea parte .Poate dețineți o poză , s-au ceva legat de asta..
Bună ziua,..
În ”80 am lucrat la magazinul Neptun din Str CA Rosetti , lângă Scala . Nu știu societatea din care făcea parte . Poate dețineți o poză , s-au ceva legat de asta .
nu pot descarca hărțile :((((((
Buna ziua
Planul industrial 1928 nu poate fi de atunci, fiindca nu pare nimic din cartierul Cotroceni. Nu stiu cand au inceput constructiile, dar stiu ca bunicul meu s- amuitat in 1929 pe strada Dr. Ramniceanu, sub Panduri, era ultima zona construita,
in schimb apar multe trasee de tramvai cu cai, care au fost complet suprimate in 1929, nu mai puteau fi atunci (sigur cel care merge pe Popa Tatu).
tot eu,
am gasit un plan din 1921 Pantea pe
https://www.uauim.ro/departamente/itcp/documentatie
este foarte posibil să nu fie chiar 1928… am scris aproximativ 🙂
Salutare. Ce s-a intamplat cu restul carourilor din 1974? Cel putin planimetric/cadastral, se face un salt urias intre ridicarea Inst. Geografic al Armatei din 1911 si cadastrul din 1990 pentru zonele care nu sunt incluse in carourile din 1974. Stie cineva unde am putea gasi restul orasului?
nu știu să-ți spun… știu că au fost făcute carouri în interbelic, apoi refăcute din anii 50 și treptat actualizate până în anii 90
Buna ziua,
Detine cineva planuri ale fostei mosii ” Vatra Manastirii Vacaresti ” de pe teritoriul fostei comune Serban Voda Jud Ilfov, astazi Cartierul Berceni, Sector 4 Bucuresti, si parcelarea acesteia din perioada anilor ’20-’30?