Din Bucureşti – Proiecte și proiecțele

Uite așa am început noul an, cu vestea (sursa pe facebook) că se face o reamenajare nouă în București. Este vorba de fosta Piață Italiană, actuala Dr. Milan Ratislav Stefanik. Mă bucur că se face. Dar mie mi-a atras atenția pentru că acum multă vreme m-am jucat și eu prin rondul ăla. Și de la asta am luat-o un pic razna…

Un rond

Acum vreo 10 ani am făcut o propunere virtuală fix pentru piața/rondul ăsta. Ceva distractiv, m-am mai uitat și în jur, am mai pus un bloc pe un teren liber (între timp chiar s-a construit ceva acolo), am mai adăugat ceva în curtea liceului Spiru Haret. Ceva simplu și lejer. Nu e nimic de comparat cu ce face primăria în realitate pentru că eu eram doar virtual 🙂

Dar haideți să vedem și propunerea Primăriei sectorului 2:

Se reamenajează spațiul public. Se reduce carosabilul, se adaugă spații verzi, zona pietonală mai mare. Foarte frumos. Sunt și niște treceri pentru pietoni desenate în poziții nefericite, la mișto. Și avem și ceva pentru biciclete… Pardon, nu avem… Dar de ce nu avem? Și de aici am luat-o un pic razna…

Ceva simplu

Mai întâi mi-am adus aminte că primarul zicea ceva despre un concurs. Caut și descoper mai întâi asta (sursa):

De ce un concurs internațional de soluții? Simplu: este instrumentul profesional cel mai potrivit prin care putem obține proiecte de calitate ridicată. Atragem talent, iar competitivitatea ne asigură că obținem un studiu amplu de amenajare a spațiului public, idei și concepte de calitate (din punct de vedere funcțional, cultural și tehnic).

Iată care sunt cele 6 spații publice din Sectorul 2 și dezideratele pe care le urmărim:

[…]

Reamenajarea și modernizarea Pieței Italiene în racord cu străzile adiacente. Aici urmărim configurarea spațiilor pietonale, reorganizarea intersecției și a piațetei, amenajarea spațiilor pentru biciclete și amenajarea peisagistică a spațiilor verzi și a parcărilor.

Realizarea și derularea concursului este primul pas în vederea obținerii finanțării nerambursabile – prin PNRR sau alte surse externe.

Deci se dorea un concurs, un concurs internațional. S-a pus și pe SEAP ceva pentru organizare, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Deci piața era parte din ceva mai mare… acum nu mai e și nici pentru biciclete nu mai are nevoie de nimic. Personal m-am bucurat un pic pentru faptul că în anunț erau menționate și alte piețe, alte locuri pe care le-am vizitat virtual acum mulți ani… s-a menționat Piața Spaniei și zona Foișorului de foc, clădire care chiar se reface în realitate. Faptul că a apărut ceva aici pe blog despre spațiile acelea e doar o coincidență.

Și după aia am mai căutat un pic… pe unde am mai auzit de traseul ăsta prin centru? Păi e menționat și în parteneriatul ăsta dintre PMB și PS2. Tot așa, piața este parte dintr-un sistem. Se vor face, se vor racorda, se va bine…

Și tot citind texte, am dat peste declarațiile oficiale cum că primăria are parteneriat cu Banca Mondială și uite câte facem. Și dăi și caută proiecte și citește pdf-uri și începe să mă doară totul și nici nu mai știu pe unde sunt. Că ceva găsești aici pe EștiBucurești și mai e altceva ascuns bine la sector aici… și îți dai seama câte studii și proiecte și proiecțele s-au făcut în ultimii ani.

Și îmi place că se fac și se analizează și ce minunatat dacă s-ar realiza. Și nu avem doar în sectorul 2, sunt și prin altele. Te apuci să cauți în fiecare și să mai vezi ce planuri s-au mai făcut. Câteodată găsești așa o hartă mai frumoasă și zici că ai noroc și tot e pus la un loc, dar nu, nu e. Și cauți mai departe… dar te mai întorci la hartă un pic (sursa):

Și gata, că mi-a ajuns cu pdf-urile astea. Un ultim lucru pe care l-am remarcat este calitatea proiectării spațiului public. A crescut. Este mult mai bine.


Ceva de citit despre subiect:


Din Bucureşti este o serie de articole prin care vă recomand texte, evenimente sau locuri de văzut, descoperit sau citit din/despre Bucureşti. Subiectele alese vor fi din arhitectură, urbanism, dezvoltare urbană, istorie ş.a. Recomandările trebuie tratate ca simple sugestii, voi stabilind utilitatea acestora.

2 comentarii la „Din Bucureşti – Proiecte și proiecțele”

  1. Precis o să iasă ceva nasol…dacă o să iasă, iar chestia cu Banca Mondială, aruncată permanent în faţă, mă enervează maxim! Văd, de exemplu, la doi paşi de mine, cum se distruge, de către acelaşi primar S2, strada Chiristigiilor, în numele aşa zisei „înverziri” făcute… cu plante în ciubere.

    Răspunde

Lasă un comentariu