Despre regimul de inaltime

Documentatiile de urbanism contin un termen foarte important in „descrierea” modului in care se poate construi pe o parcela. Este vorba de regimul de inaltime prin care se defineste exact atat numarul de etaje a unei cladiri, cat si inaltimea acesteia, exprimata intr-o unitate de masura din sistemul metric. Regimul de inaltime este definit clar cand sunt precizate amandoua elementele.

Pentru a explica simplu ce inseamna regimul de inaltime am plecat de la un exemplu concret.

 Am ales un bloc de locuinte din zona rondului Udricani. Pe o documentatie de urbanism regimul de inaltime al imobilului ar fi precizat ca D+P+2E+3E retras (demisol + parter + 2 etaje + etaj 3 retras). Pentru exemplul nostru vom considera ca intreaga cladire are 13.00 metri inaltime.
Pe poza am marcat fiecare nivel al cladirii, cu precizarea ca nu se observa si demisolul. Acest bloc P+3E are o particularitate a ultimului nivel. Etajul 3 este retras fata de planul fatadei, astfel incat aceasta precizare se impune in descrierea exacta a conformatiei cladirii. Aceasta retragere a ultimului nivel va influenta de exemplu si CUT-ul.
Privind imaginea schematica a blocului ales remarcam modul de impartire pe verticala. Demisolul este considerat si el un nivel al cladirii si este un nivel „ingropat”. Parterul cladirii se afla, in cazul unei cladiri cu demisol, deasupra terenului. Demisolul poate depasi cota terenului cu un metru, aproximativ, si este un mod de a castiga un spatiu. Demisolul nu este luat in calculul CUT-ului atat timp cat acolo sunt prevazute doar functiuni tehnice. Pe imagine se poate observa mai bine si retragerea ultimului nivel, retragere care permite aparitia unei terase.
Exista si acele cazuri in care o cladire are mansarda, un ultim nivel care este partial utilizabil din cauza pantei acoperisului. In acest caz cladirea noastra va avea regimul de inaltime D+P+2E+M (demisol + parter + 2 etaje + mansarda) si o alta precizare a inaltimii in metri. In cazul in care o cladire are un subsol sau mai multe si acestea sunt trecute in descriere de exemplu 2S+D+2E+M (2 subsoluri + demisol + parter + 2 etaje + mansarda).
In cazul fiecarei documentatii de urbanism este precizat pentru fiecare zona un anumit regim de inaltime si posibilitatea depasirii doar in anumite conditii. Documentatiile de urbanism dau libertatea modificarii regimului de inaltime, cu anumite marje strict stabilite, pentru a pastra caracterul si uniformitatea unei zone. Aparitia in cadrul anumitor zone, cu regim mic de inaltime, a unor cladiri care depasesc regimul de inaltime nu tine de urbanism chiar daca aparent se poate gasi chiar si o justificare legala.

Postarile din categoria Idei practice reprezinta doar explicatii teoretice. Acestea nu sunt solutii pentru o rezolvare a unui proiect real. Pentru a primi cele mai bune solutii, in cazul unei initiative reale, adresati-va unui specialist. In cazul in care doriti consultanta pentru o initiativa reala, puteti folosi pagina de contact.

99 de comentarii la „Despre regimul de inaltime”

  1. Retragerea etajului 3 trebuie facuta pe toate laturile (mai putin la calcan) sau se poate interpreta ca se poate retrage doar pe o latura, de exemplu. Si cum este reglementat cat de mare trebuie sa fie retragerea (daca nu se reglementeaza atunci inseamna ca si o retragere de 5 cm este suficienta?)
    In cazul in care etajele 1 si 2 ies in consola , retragerea etajului 3 se cere fata de conturul parterului sau fata de conturul etajului inferior care are consola?

    Răspunde
    • Retragerea este întotdeauna definită cu o cotă, oricare ar fi dimensiunea acestei retrageri (oricum există planuri, fatade sau secţiuni pe care apare retragerea)… Se poate retrage pe o singură latură, pe două, trei sau chiar pe toate laturile…

    • Din cate stiu retragerea ultimului nivel se impune din motive de insorire asadar pe toate laturile, as interpreta eu (unde exista calcan nu se pune pb de insorire deci nu este necesara reteagerea). Iar retragerea se face resoectand un unghi de 45 sau 60 de grade, nu mi mai amintesc exact dar un minim exista.

    • retragerea nu este obligatorie, depinde de reglementările fiecărei zone… în majoritatea cazurilor întâlnite de mine era la 45, dar, repet, depinde de zonă şi reglementări

  2. Va rog, o lamurire daca se poate.
    Este, oare, corecta simbolizarea […] P + 2E + 3E retras? Nu cumva se intelege parter + 2 etaje + 3 etaje retrase (chit ca e folsit singularul), adica 5 etaje in total? Asa am vazut si pe cateva autorizatii de constructie dar mie nu-mi pare logic. Apropo, in cazul in care e corect ‘3E retras’, cum s-ar simbiliza un imobil cu P + 2E + alte trei etaje retrase, cinci etaje in total?
    Mai logice mi se par variantele:
    1) P + 2E + E retras (sau Er)
    2) cel mult P + 2E + E3 retras
    Fac o analogie cu mai intalnitul P + 2E + M (sau E teh. in loc de M). Prin analogie cu ‘3E retras’ ar fi trebuit sa se scrie P + 2E + 3M?!
    Nu cumva exista un standard? Ori gresesc eu cautand o logica acolo nu exista? 🙂
    Multumesc frumos.

    Răspunde
    • Corect este P+2E+3R. Este o conventie care exprima ca etajul 3 este retras. Ptr cazul enuntat de tine, adica 3 etaje retrase.
      , s ar scrie P+2E+3R+4R+5R intelegandu se ca etajele 3 4 si 5 sunt retrase.

    • orice retragere este descrisă distinctiv, pentru fiecare nivel… nu trebuie uitat că se precizează tehnic pe mai multe documente (planuri, secţiuni, faţade, memoriu etc), astfel încât să nu existe interpretări

    • Pentru dl. Popescu. Va pot da contraexemplul unui simplu panou de santier. Nu este insotit de niciun alt document, e public si se adreseaza cetateanului de rand nestiutor de conventii arhitecturale. Parera mea e ca ar trebui ca simbolizarea sa fie cel putin logica.

    • Tare as vrea sa citesc si eu conventia cu pricina. Ar fi extraordinar daca stiti sa-mi spuneti ce/unde sa caut.
      Ca idee, iata doua exemple unde oamenii par a folosi o alta conventie (mai aproape de logica mea):

      In plus, parerea mea e ca numerele folosite in simbolizare exprima cantitatea de niveluri de acelasi tip.
      Adica P + 2E + M provine din P + E + E + M unde se grupeaza matematic elementele de acelasi fel, E + E = 2E. Implicit 4R ar insemna R + R + R + R ceea ce nu este ce am vrut sa simbolizam. Repet, parerea mea.

    • chiar nu ştiu exact unde puteţi găsi legislaţia pe acest subiect specific… s-a putea să fie o anexă sau completare la o lege… oricum, chiar în cazurile pe care le daţi ca exemplu, puteţi vedea că la reglementările urbanistice aveţi prezentate şi secţiuni, elemente care „explică” mai bine modul în care ar trebui realizată retragerea… repet, întotdeauna se vor prezenta mai multe moduri de explicare a construcţiei, atât grafic cât şi prin text… în orice caz, nu trebuie să vă uitaţi doar pe panoul de informare şi ar trebui consultată întreaga documentaţie a unui proiect

    • Nu conteaza conventia de notare atat timp cat in Certificatul de Urbanism este specificat in clar etaj retras si binenteles toate conditionarile, cu cat se retrage, inaltima maxima la coama/cornisa, unghiul sub care se realizeaza retragerea, laturile pe care se realizeaza retragerea etc. Problema apare in momentul in care in CU nu sunt definite aceste lucruri, daca mai ai in spatele CU un PUZ slab facut, sau destul de vechi care nu are perioada de valabilitate, desenat de mana si un PUG la fel, atunci te poti trezi ca dintr-o casa cu etaj retras ai un bloc de toata frumusetea.

  3. BUNA SEARA
    Detin o propietate (constructie noua 2006)intr-o comuna din judetul Teleorman,detin toata documentatia legala(proiect,tot felul de avize si aprobari pe care legea le prevedea la vrema respectiva autorizatie de construire s.a m d )In proiect avem P+M+ANEXE GOSPODARESTI pe autoriz. de construire avem acelasi lucru ,s-a respectat intocmai proiectul .La P sint 96m sus s-a turnat placa de beton,iar la etaj este practic podul pe care l-am facut locuibil(3dormitoare si o baie).Are tavane oblice de lemn izolat cu vata de sticla ,capriorit si apoi asezata tigla.Primaria din comuna imi pune tot felul de probleme legat de mansarda Spun ca ceea ce eu am la etj nu este mansarda,este P+1 si imi spun ca trebuie sa modific documentati casei ptr.ca nu coincide ce este construit cu ce am in acte.va rog did suflet sa-mi raspundeti cu un sfat ca nu stiu care este adevarul.Totul a inceput in vara anului trecut cind am descoperit ca Valoarea Impozabila a propietatii ajungea la 4 610 000 000 lei vechi peste 100 000€.Am banuit intotdeauna ca ceva nu este in regula ptr.ca plateam 4 750 000 lei vechi pe an impozit.Le- am cerut sa recalculeze impozitul si aici au inceput sa caute tot felul de motive absurde .nu stiu unde ma pot adresa ca cineva sa ma ajute ,imi este foarte greu ptr. ca traiesc in strainatate .In casa locuiesc parintii mei batrini si foarte bolnavi.Va multumesc din suflet si astept raspunsul dv. la adresa de email pe care v-am scris-o.

    Răspunde
  4. Buna ziua detin o pensiune S+P+1E+M si vreu sa obtin autorizatia ISU.
    Dar ei imi spun ca imi trebuie proiect de semnalizare pentru ca legea spune ca, „construcţiile de turism cu mai mult de 3 nivele sau care adăpostesc peste 150 de persoane ”
    Intrebarea mea este: se considera si subsolul nivel ?

    Răspunde
    • bună ziua, din păcate nu ştiu cum se autorizează în cazul dvs… nu m-am ocupat niciodată de astfel de autorizări şi cred că cel mai simplu ar fi să vorbiţi ori cu arhitectul care v-a făcut proiectul ori poate vă recomandă chiar ei pe cineva, caz în care aţi obţine avizul chiar mai repede şi fără probleme

  5. Buna ziua ,
    daca in P.UZ. este specificat ,regim de inaltime P+4 ,am dreptul de a edifica o constructie , P+1 sau P+ 2 ????

    Răspunde
    • în majoritatea cazurilor într-un PUZ este specificat regimul de înălţime maxim… nu am cum să ştiu exact ce este reglementat pentru documentaţia dvs specifică… poate fi precizată chiar înălţimea obligatorie… dacă doriţi informaţii specifice în cazul dvs, vă rog să folosiţi formularul de contact şi putem stabili o întâlnire sau altă metodă de discuţie detaliată

  6. M-ar interesa tipuri de poduri la case familiale mici,si regimul de inaltime.
    -Problem a mea este de actualitate si fara raspuns pana acum.Locuiesc in Constanta,am cumparat o casa mica acum 3 ani .Am angajat un arhitect pentru demolarea unei anexe mici,pentru a construi o bucatarie ,o camara siun hol de legatura.Tote demersurile au inceput pe 14 aprilie 2013,si acum mi s-a impus sa refac proiectul,intrucat dupa parerea specialistului de la Primarie podul circulabil era prea inalt,Mi s-a impus refacerea,acestui desen,astfel ca inaltimea maxima sa fie 1,80m,conform normativelor Mazare?.Dupa ce montezi stapii si contraforturile,circulatia va fi in genunchi.Ce se poate face aici la Constanta?

    Răspunde
    • eu nu am cum să vă răspund la o astfel de întrebare, dar am impresia că aveți nevoie de un arhitect „agreat” de specialiștii de la primărie… există și posibilitatea ca în zonă să fie reglementări specifice, tocmai cele care ar putea impune anumite soluții arhitecturale

  7. buna ziua,

    o intrebare: daca in noul PUG (Cluj) se precizeaza ca regim de inaltime pe subzona Uliu/PUZ, D+P+M sau D+P+R , dar in PUZ e declarat regimul D+P+E, eu as putea construi D+P+E?

    multumesc.

    Răspunde
    • puteţi construi ce este precizat în PUG… cel mai simplu este să luaţi un certificat de urbanism pentru parcela respectivă, act prin care vi se va spune exact ce puteţi construi şi în ce condiţii

  8. avand o constructie cu destinatie de locuinta, deja existenta,cu inaltimea s+P+1E,ce regim de inaltime se poate aproba pentru o constuctie noua ce se alipeste de constructia veche?Inaltimea maxima a cladirilor de pe strada este S+D+P+2E.

    Răspunde
    • depinde de regulamentul de urbanism pentru respectiva zonă… de exemplu, e posibil să nu puteţi construi nimic nou dacă depăşiţi POT (procentul de ocupare a terenului)

  9. Regimul de inaltime dat prin PUG pentru un anume UTR este de maxim 3 nivele. In cazul acesta se poate obtine o autorizatie de construire pentru o constructie S+P+1E+M cu incadrarea in POT si CUT admise, fara intocmirea unei documentatii de urbanism?

    Va multumesc anticipat.

    Răspunde
    • Da, vă încadraţi în reglementări, dar trebuie să respectaţi şi retragerile, funcţiunile admise etc… pentru unele zone PUG precizează că e obligatorie o altă documentaţie de urbanism (PUD sau PUZ) care să detalieze, dar nu am de unde să ştiu dacă este şi cazul dvs

  10. Locuiesc in Eforie Nord si intentionez sa construiesc o casa P+pod. In CU, regimul de inaltime pentru astfel de locuinta este impus 4 m si este conditionata panta acoperisului la 36%. Practic, prin aceste limitari, este interzisa constructia podului, pentru ca acel spatiu care rezulta respectand cotele date, nu se poate numi pod. Este corect/legal sa mi se impuna asta? In jurul lotului meu, sunt diverse locuinte, care mai de care mai moțate (eu cred ca acesta este un mod de a obliga la respectarea anumitor… cutume). Daca constructiile din jur nu respecta linia impusa, ma poate obliga primaria sa ma aliniez la conditiile din CU?
    Va multumesc!

    Răspunde
    • Nu ştiu să vă spun exact ce reglementări sunt în zona dvs din Eforie Nord, dar dacă asta vă impune prin CU trebuie să respectaţi… sigur, aveţi dreptul să faceţi documentaţii de urbanism (PUZ sau PUD, depinde de reglementări) care pot modifica aceşti coeficienţi… nu pot să îmi dau cu părerea despre ce s-a construit în jurul parcelei dvs, dacă sunt legale sau nu… cel mai sigur pentru dvs este să contactaţi un arhitect sau urbanist care lucrează în zonă şi care vă poate ajuta pentru întocmirea proiectelor necesare, respectând legislaţia

  11. Buna ziua,

    Exista vreun document public (pe internet sau nu) care sa descrie regimurile de inaltime ale unei zone (mai multe RI-uri, pentru ca zona contine mai multe terenuri individuale)?

    Multumesc!

    Răspunde
    • Puteţi consulta PUG (Planul urbanistic general) pentru toată localitatea şi,dacă este cazul, planurile zonale sau de detaliu… în general sunt puse pe site-urile primăriilor

  12. Daca S+P+2E+3ERetras+MRetras inseamna ca sunt 3 etaje +mansarda partial cu etajul 3 retras. Atunci cum citim si ce inseamna S+P+2E+20ERetras+MPartial. Daca in primul caz 2E+3ER nu este egal cu 5 etaje din care 3,4,5 retrase. Se poate ca regimul de inaltime sa fie interpretat garesit?
    Va multumesc

    Răspunde
  13. Buna ziua,
    Care este inaltimea maxima pe care o poate avea o mansarda(in cel mai mic punct unde acoperisul se intalneste cu peretele exterior), incat sa intre la categoria de mansarda si nu etaj?
    nu mai retin unde am citit, dar parca era in jur de 120cm, sau 150cm?
    Multumesc

    Răspunde
  14. Buna ziua,
    Vreau sa va intreb daca este posibil sa se contruiasca un bloc de 9 etaje intr-o locatia unde a activat o centrala termica de cartier, blocurile din jur au regim de inaltime de 4 etaje.
    Proprietarii nu sunt de acord cu acesta constructie la acest nivel de inlatime, ce putem face in acest caz la institutii ne putem adresa pentru a contesta ?

    Va multumesc.

    Răspunde
    • Este posibil… depinde de reglementările zonei dvs, reglementări care ar putea permite aşa ceva sau au fost modificate printr-o documentaţie de urbanism (probabil un PUZ – plan urbanistic zonal)… evident că dacă s-a respectat legea este destul de greu să mai puteţi face ceva concret, dar oricum puteţi să vă adresaţi în primul rând primăriei (se poate afla de pe panoul de informare numărul autorizaţiei etc)… vă mai puteţi adresa şi la ISC – Inspectoratul de stat în construcţii

  15. in certificatul de urbanism am modificare,consolidare, extindere,astfel incat sa rezulte o constructie p+1+m(actual este doar parter); in proiect am renuntat la mansarda din ratiuni financiare iar acum isc nu vrea sa-mi dea avizul pe motiv de neconcordanta a proiectului cu certificatul de urbanism, desi constructia rezultata ar fi cu un regim redus de inaltime fata de ceea ce as avea voie sa fac; este corect? care ar fi baza legala pentru acest refuz?

    Răspunde
    • Nu ştiu să vă răspund… ar trebui să vorbiţi cu un arhitect, cel mai sigur chiar cu cel care v-a făcut proiectul pentru autorizare

  16. Buna seara!
    Am si eu o intrebare catre dumneavoastra: inetentionez sa achizitionez un apartament prin creditul „Prima Casa”, am depus dosarul la banca, toate bune si frumoase pana cand dosarul a ajuns la juridicul bancii. Ei se lovesc de un lucru si anume blocul are autorizatie de constructie de S+P+10E+M, apartamentul este la mansarda dar juridicul refuza sa trimita mai departe dosarul pe motiv ca apartamentul nu este in „pod” ci arata la fel ca celelalte etaje. Sunt curios daca cei de la juridicul bancii au dreptate sau efectiv s-au legat de ceva subiectiv si ce as putea face sa ii conving totusi ca este la mansarda. Multumesc frumos!

    Răspunde
    • Îmi este foarte greu să vă dau un răspuns pentru că nu am de unde să ştiu dacă s-a respectat proiectul şi autorizaţia de construcţie, ce consideră cei de la juridic că e diferit…

  17. Buna seara! In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspuns. Este vorba despre ultimul nivel din complexul rezidential „Confort City”, etajul se afla imediat sub acoperis iar deasupra mai este un mic pod.
    Cei de la banca il consirera ca fiind etajul 11 si spun ca nu exista autorizatie pentru acest etaj.
    Multumesc frumos

    Răspunde
    • Din păcate nu ştiu să vă spun mai multe… nu am idee cum decide banca şi nu ştiu exact proiectul… există destule cazuri în care nu se respectă autorizaţiile, chiar şi la proiecte mari (nu spun că este cazul aici) şi problemele apar ulterior

  18. Puteti sa imi spuneti si mie va rog daca la un bloc de exemplu se acorda un POT mai mare decat la o casa? Pentru ca am vazut case construite pe 30 % si mai incolo cativa metri un bloc pe 50-80% din suprafata terenului.La bloc se acorda POT mai mare,au alt regim? Va multumesc anticipat!

    Răspunde
  19. Buna ziua,
    Intentionez sa cumpar un apartament la etajul 7 al unui bloc nou construit.
    – In autorizatia de constructie blocul avea S+P+5E.
    – in autorizatia de supraetajare constructie din autorizatia anterioara blocul are S+P+6E+Eteh (ultimul etaj este tehnic). Tot in autorizatie este trecut ca etajul tehnic are spatii de depozitare, 2 bai, terasa circulabila.
    – in realitate etajul tehnic este compus din 2 apartamente, unul de 3 camere si unul este de 4 camere + terasa.
    – apartamentul pe care doresc sa l achizitionez si este in etajul twhnic are si plan cadastral facut cu nr cadastral.

    Care ar fi problemele, daca sunt?
    Multumesc

    Răspunde
    • transformarea din etaj tehnic în spațiu de locuit este ilegală (dacă nu s-au făcut alte documentații de urbanism) și probabil și succesivele autorizații de construcții… la un moment dat era o practică, dar întotdeauna erau probleme la intabulare și cadastru… personal nu aș cumpăra din simplul motiv că nu am de unde să știu cum s-a construit acel bloc și dacă există ceva legal sau care respectă legile… nu am de unde să știu dacă au pus betonul care trebuie, destule armături etc… odată ce au făcut o ilegalitate, nu ai de unde să știi unde au mai încălcat legea și dacă acele încălcări nu îmi pot pune viața în pericol

  20. Buna ziua, am obtinut un certificat de urbanism pentru o constructie P+M, in care mi se specifica regimul maxim de intaltime P+2. Pentru obtinerea autorizatiei de constructie pot depune documentele cu un nou regim de inaltime, P+1 fata de P+M declarat initial in Certificatul de Urbanism? Ar trebui sa mai obtin inca un certificat de urbanism pentru noul regim de inaltime si implicit sa reiau toate avizele conform noului certificat? Va multumesc.

    Răspunde
  21. Buna ziua,
    Am o scurta intrebare legata de mansarde in general. Locuiesc intr-un bloc construit in zona L1a, din cate am inteles acest lucru inseamna P+2E. Blocul a fost construit autorizatie primite, respectiv D+P+2E+M. In plus are un pod inalt, destul de inalt incat se doreste obtinerea unei autorizatii (de catre constructor) astfel incat sa devina D+P+2E+2M. Intrebarea este cum poate o astfel de cladire sa respecte zona L1a, si cum de primariile pot considera 2M = 0, sau termenul de mansarda in loc de etaj e facut special pentru a trisa legile ?

    Răspunde
    • pentru a putea fi legală trebuie să respecte, cumulat, mai multe elemente… nu este vorba numai de regimul de înălţime… ar mai fi POT şi CUT, înălţimea maximă permisă, funcţiuni etc… e greu să ştiu dacă este legal dacă nu am informaţii detaliate

  22. Am recitit autorizatia de construire, si nu regasesc nicaieri rubrica pod. Sunt enumerate toate nivelurile, ultimul nivel fiind mansarda (mansarda 1) apoi descris acoperisul. Banuiesc ca in aceast caz podul nici macar nu trebuia sa existe, nu ? Stiu ca exista si alti parametri, totusi mi se pare aberant sa faci o clasificare exprimata generic in niveluri, iar diferenta de la P+2E la P+D+2E+2M e enorma. Stiu clar ca demisolul in cazul acestui imobil e considerat nivel subteran, nu inteleg insa acest 2M deloc, teoretic nici macar nu este 2M, e exact P+D+3E+M, cel putin pe o parte etajul 3 nu are absolut nimic direct sub acoperis, este placa de beton intre aceasta asa zisa mansarda si pod, fara nici un element inclinat. In conditiile in care termenul mansarda este lasat relativ la liber ce ne opreste sa avem blocuri in zona L1 gen P+1E+10M ? si eventual facem ca la cabanele de la munte, un perete in unghi de 5-10% de sus pana jos?….

    Răspunde
  23. buna ziua , detin teren de 268mp , pot 40% , CUT 1 , regim inaltime maxim P+2, se poate construii doar dupa realizarea unui PUD , intrebarea este daca as putea „extinde” prin PUD regimul de inaltime la P+2+Er , sau P+2+M , si cutul la 1,23 ?! multumesc

    Răspunde
    • pentru modificările pe care vreţi să le faceţi trebuie făcut un PUZ… mai trebuie văzut şi dacă reglementările zonei permit aceste modificări (chiar cu PUZ)

  24. sau se poate construii un P+E+M(pe doua nivele -stil mansarda frantuzeasca?! pentru cazul expus mai sus de restrictie de P+2 maxim . multumesc

    Răspunde
  25. Buna ziua, doresc sa achizitionez un apartament intr-o cladire in regim S+P+2E+Pod mansardat (conform autorizatiei de construire). Insa evaluatorul din partea bancii a spus ca structura este in realitate S+P+3E+Pod (asadar mansarda este de fapt etajul 3).
    Constructorul a spus ca este o greseala din partea evaluatorului si anume: ultimul nivel este considerat masrada (dpdv legal) deoarece intre incapere si acoperis este structura de lemn si nu placa de beton.
    Aveti cunostinta despre aceasta lege? Are dreptate constructorul?
    Multumesc!

    Răspunde
    • din ce spuneți pare că nu s-a respectat autorizația… despe treaba cu tipul materialului din care este placa nu am auzit până acum… vedeți ce este trecut și în cadastru, cum sunt spațiile

  26. Buna ziua,
    Inentionez sacumpar o casa. in acte (AC/PV receptie / cadastru) este P+1
    insa la vizionare am constatat ca respectiva casa are P+1+M
    Proprietarii spun ca mansarda ar fi de fapt podul reabilit (izolat, cptusit)
    Aceasta „reabiliare” a fost facuta fara AC si au invocat art.11 din Legea 50/1991 lit.h) (lucrari de reabilitare energetica, a acoperisului fara a schimba sistemul constructiv)

    Intrebarea ar fi:
    daca proiectul dupa care s-a facut casa (inca nu l-am vazut) prevede construirea unui imobil cu parter, etaj si pod, pot avea prebleme ca acest pod (aprox. 3m inaltime) a fost amenajat ?
    Mentionez ca accesul in „pod” se face pe o scara din lemn prinsa in suruburi (nu este retractabila). Deasemenea, podul are si vreo2 calorifere sa aclimaizeze iarna.

    Multumesc anticipat!

    Răspunde
    • dacă nu există AC puteți avea diferite probleme… eu m-aș gândi unde altundeva nu au respectat AC, putânf i vorba chiar de structură, materiale etc

  27. Buna seara
    Daca in regimul de inaltime eate specificat P+1E ,se poate preiecta subsol -garaj?Sau este necesara modificarea PUZ?

    Răspunde
  28. Buna seara,

    Intentionez a cumpar un teren intravilan, al carui certificat urbanism relata astfel : locuinte individuale/colective medii în regim de construire continuu(înşiruit) sau discontinuu.

    Se poate construi un bloc, cu apartamente ?

    Va multumesc

    Răspunde
  29. Buna ziua, am achiziționat de curand un teren in Pipera. Am luat certificat de urbanism pentru o construcție P+1. Cand am ajuns la avizul pentru Autoritatea Aeronautica Civilă , am avut marea surpriza ca regimul de înălțime maxim permis este de 4,76. ( deținând de la proprietarii anteriori un aviz de principiu cu înălțimea MAX admisă de 8,35. Ideea este ca aceasta înălțime nu imi permite sa fac si etajul. Întrebarea mea este daca voi construi doar pe parter , mi se va accepta urbanismul pentru P-1? Mi se pare stupid sa mai depun pentru un alt certificat. Multumesc

    Răspunde
    • în principiu nu ar trebui să afecteze certificatul de urbanism, dar este posibil să vă ceară unul nou… celelalte avize se pot modifica și ele, mai ales că acestea sunt date pentru un proiect pe care îl modificați acum… cel mai bine discutați cu arhitectul care s-a ocupat de proiect și știe exact despre ce este vorba în cazul dvs.

  30. Doresc să achiziționez un apartament la etajul 3 al unui bloc P+5. Există autorizație de construcție pentru P+4, însă dezvoltatorul a construit deja și etajul 5, pentru care autorizația de construcție este în curs de aprobare la Primărie (însă obținerea ei întârzie de mai bine de 6 luni). Blocul este finalizat în întregime. Banca la care am apelat pentru obținerea creditului nu îmi aprobă dosarul pentru motivul că nu există încă acea autorizație pentru etajul 5 (chiar dacă eu cumpăr un apartament la un etaj inferior). Aș dori să vă întreb dacă, în cazul în care achiziționez totuși apartamentul (schimbând banca), ar putea apărea probleme ulterior, eventual la vânzarea apartamentului, în cazul în care Primăria nu va acorda în final autorizația pentru ultimul etaj construit. Mulțumesc mult.

    Răspunde
    • dacă nu există autorizație valabilă, vor fi întotdeauna probleme… m-aș mira să găsiți o bancă care să dea credit pe ceva fără autorizație… dacă nu au respectat autorizația inițială, eu m-aș întreba ce altceva au modificat la proiect, poate nici structura nu e ca în proiect, poate nici materialele etc.

  31. Buna seara,

    Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire, in CU este aprobat P+1+M,pentru consolidarea si extinderea unei constructii existente. Cladirea existenta avand o pivnita, am renuntat la Mansarda si am facut proiectul cu extinderea pivnitei la 1/2 din parter. ISC nu este de acord cu pivnita (subsolul) intrucat nu este trecuta in CU. Trebuia specificat in CU subsol partial (pivnita) ? Aceeasi nelamurire o are si arhitectul intrucat nu a gasit o reglementare (oficiala) care sa interzica acest lucru. Multumesc

    Răspunde
  32. buna seara

    buna seara….detin un teren de 470mp pe strada principala traian din mun. vaslui…doresc sa construiesc un bloc s+3+4r..se poate realiza.acest proiect si in ce conditii tinanad cont ca se pot acorda cote de ocupare a terenului,,mai mare in astfel de cazuri!

    Răspunde
  33. Buna ziua!
    Langa casa pe care o detin (S+P),vecinul dispre sud isi modifica casa, din P+E in P+2E+M. Exista vreo reglementare privind timpul de insorire al casei mele pe care o poate incalca?

    Răspunde
  34. Vecinul meu a construit peste.vechi o clădire de vreo 14 metri fara proiect fara temeliile circa 22m fara nici o semnatura am anunțat primaria si nimic ce este de facut pana si Inspectoratu de Constructi Brasov ce pot face nu am lumina mi-e mi-a i.chis si geamuri nevnevada

    Răspunde
  35. Pingback: Certificatul de urbanism | Avocat Mihai Kehaiyan | Certificat urbanism pret
  36. Buna. Locuiesc in Domnesti, Ilfov. Casa are inaltimea la cornisa 6 mliar distanta fata de hotar(latera dtr) este de 2,2ml. Vecinul meu constr un P+1 la dist de 0,6 ml fata de hotar ;deci rezulta o dist intre cladiri de 2.8 ml. In ac. conditii sufrageria mea numai este insorita. Ce trebuie sa fac?. Multumesc anticipat.

    Răspunde
  37. V-as intreba cate fatade poate avea o cladire, este considerata una singura ca principala sau pot fi mai multe. De exemplu pentru o constructie la intersectia a doua strazi avand fatade la ambele strazi, care ar fi fatada principala?
    Sa spunem ca una dintre strazi are un rang superior celeilalte, conteaza acest lucru in determinarea fatadei principale?
    Un alt element care ar putea sa conteze este lungime fatadelor pe cele doua strazi cea Principala (cu rang superior) si cea Secundara.

    Răspunde
    • fațada principală este ce acu accesul… pentru parceleel de colț se precizează special reglementările pentru amândouă străzile (retrageri etc)

  38. Va salut,
    In fata noastra sa construieste o cladire care are un regim P+2e+3 retras (asa in CU si autorizarea construire). Am aflat ca pe terasa de la acoperisul de la etajul 3 retras, se va face un acces pietional pentru a avea o piscina instalata. Este legal sa fie terasa cu o piscina daca in CU/AC este numai un etaj retras?

    Răspunde
  39. Buna ziua ! Locuiesc intr o zona ce apartine ministerul cultelor, acum in spatele casei mele se construieste un bloc cu 2 etaje ,etajul doi este cu retragere ,dar de unde sa retras dezvoltatorul face o terasa de 54 de m spre casa mea (distanta intre gardul meu si bloc este de 0.80 cm).Intrebarea mea este :are voie sa faca teresa spre mine la 0..80 cm distanta de gard , si daca este cu retragere are voie sa si faca terasa acolo? Multumesc!

    Răspunde
  40. Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, ce inseamna pe CU: P+2,4E? Nu gasesc un raspuns exact.
    Deasemenea, in PUD scrie ca se pot face numai „locuire cu spatii comerciale/ sau birouri la parter” deci mi-a fost refuzata locuinta unifamiliala P+1. Cum ar trebui sa fac birou la parter? O camera sau tot parterul sau cum? Mentionez ca arhitectul la care am apelat este si el nelamurit si isi tot da cu presupusul.
    La regimul maxim de inaltime scrie tot P+2,4E.
    POT: 45%.
    CUT: corespunzator pt POT maxim si RHmax.
    Multumesc

    Răspunde
    • Cred ca am gasit ceva: P+2,4E ar fi (conform inaltimii standard a unui nivel): 1×3 + 2,4×3 = 10,2 m inaltime?!
      Cum sa fac cu biroul la parter?

    • din ce ați scris înțeleg așa:
      subsol/demisol + parter + etaj + etaj retras + etaj retras + etaj retras + etaj retras
      deci subsol/demisol, parter și cinci etaje

  41. Buna ziua,
    Am achizitionat un apartament intr-un bloc nou la ultimul etaj, (7 retras). Am inteles ca acesta e regimul maxim de inaltime autorizat de la bun inceput.
    Doresc sa imi inchid balconul (care nu are decat acoperis partial), insa am inteles ca asta ar intra in conflict cu autorizarea regimului de inaltime.
    Credeti ca exista cumva vreo sansa de a acoperi/inchide balconul in limita legii?
    Va multumesc.

    Răspunde
  42. Buna ziua,
    Sunt din Slatina, jud. Olt. Am intampinat o problema cu denumirea regimului de inaltime la o casa. Adica, o casa cu doua nivele, la parter sc = 111,0 mp, la al doilea nivel sc=75 mp (deoarece este gol peste living), peretii exteriori de la al doilea nivel au inaltmea de 1,85m, restul pana la 2,55m este inclinat. Care este regimul de inaltime la aceasta casa P+1 sau P+M? Va rog mult, un punct de vedere din partea dvs m-ar ajuta sa ma dumiresc .Cineva (o arhitecta) sustine ca este P+M din punct de vedere arhitectural, eu sustin (ca si alti arhitecti intrebati) ca este P+1. Cu respect

    Răspunde
  43. Într-o zonă cu înălțime redusă s-a construit o casă cu parter și două etaje iar mansarda are trei niveluri locuite. Învelitoarea întregii mansarde este din țiglă ceramică. În acest caz cum ar apărea înscris pe panoul informativ? A fost deja creat un precedent de înălțime mai mare in zonă? Mulțumesc.

    Răspunde
  44. Buna ziua,
    Într-un AC din 2007 se specifica S+P+2E+M (etaj 3 – duplex, având retrageri succesive ce se inscriu în volumetria unei mansarde). Construcția realizata, dar și în schite, are P și 4 etaje, cu 3 și 4 retrase (deci un P+2E+3Er+4Er). Etajele 1 și cele superioare sunt în surplomba peste parter (latime parter 10m, latime etaje 13m). Etajul 3 are retragere fata și spate de 3,65m și pe laterale (partial) 0,9m. Iar etajul 4 are retragere 6,5m fata și spate și 2m pe lateral. Etajul 3 are 4 apartamente și etajul 4 are 2 apartamente.

    Clădirea seamana mai mult ca structura, fără retrageri laterale la etajele retrase, inaltime și fără calcan, cu clădirea alba de lângă cea luata ca exemplu în articol.

    Cum se calculează cornisa în aceasta situație?

    Ce înseamnă mansarda duplex? Este corecta realizarea etajelor 3 și 4 în cadrul acestei denumirii?
    Multumesc.

    Răspunde
  45. Buna ziua,
    Locuiesc in sectorul 1,locuinta se compune din 4 apartamente,parter +1E,locuinta este in spatele curtii vecinului cu o curte cu deschidere de 2.90,lungime 40 m,4 proprietari,vecinul meu a construit un bloc care se compune din S+P+3R.In momentul de fata are construit S+P+3E+1E.
    Nu a respectat autorizatia de constructie in nici un fel.Regim de inaltime maxim 12 m extins la 14 m.POT -74%.
    M-am adresat Primariei Capitalei,Primariei sector 1,Primaria Capitalei mi-a raspuns ca sa ma adresez Primariei sector 1.Astept raspuns.

    Răspunde

Lasă un comentariu