De doi ani

Fara sa-mi dau foarte bine seama am ajuns la o noua aniversare. Astazi blogul implineste frumoasa varsta de doi ani, prilej de bucurie, mandrie si privire cu speranta catre viitorul luminos. Traditia spune ca va voi povesti despre lucrurile minunate pe care le vom face in viitorul an, articole mai bune, mai destepte, articole care ne vor aduce o popularitate greu de atins, dar in acelasi timp va vor lumina viata si gandurile. Traditia asta evident ca dureaza de anul trecut, caci suntem tineri si fara o istorie prea lunga.

Cum v-am spus, in traditionalul articol aniversar, vom dezvalui planurile pentru noul an. Prezentarea glorioasei strategii o voi face pe categoriile pe care sper ca le cunoasteti deja. Va spun de la inceput ca sper ca in noul an sa realizam tot ce ne propunem, o imbunatatire fata de succesele de anul trecut.

Cum mi-am inchipuit

In cadrul categoriei Cum mi-am inchipuit avem cateva restante: propuneri pentru Piata SF. Anton, inelul de circulatie Stefan cel mare-Mihai Bravu-Vacaresti si continuarea propunerilor de pe Dambovita. Anul acesta sper ca vom avea propuneri pentru zona cartierelor in special prin Bucurestii Noi, Salajan si Giurgiului astfel incat harta propunerilor sa contina idei distribuite uniform in cadrul intregului oras. Vreau sa va aduc aminte ca toate aceste idei sunt doar schite, propuneri simple care nu trebuie sa insemne ca reprezinta unica solutie pentru o anumita zona. Asa cum le-am gandit de la inceput ele trebuie sa va faca sa vedeti ca spatiul public poate fi rezolvat si in alt fel, ca realitatea orasului Bucuresti nu este o normalitate pentru spatiul urban al secolului 21.

Este foarte posibil ca uitandu-ma pe ideile deja publicate sa ma intreb ce am avut in minte la momentul respectiv, dar scopul acestora este de a va face sa vedeti spatiul altfel, sa starneasca discutii si dezbateri, astfel incat fiecare sa-si puna mintea in miscare. Cred ca e nevoie de cat mai multe propuneri care sa fie puse in dezbatere, exercitiul acesta ajutandu-ma si pe mine, dar si pe cei care ajung sa citeasca un astfel de articol. Educatia se poate face si prin discutii si dezbateri.

Plimbari urbane

Catre sfarsitul lui 2011 am venit cu ideea Plimbarilor urbane, prezentari si descrieri ale unor zone din Bucuresti. Plimbarile au deocamdata trei trasee, fiecare cu alta tema: Orasul dezvoltarii – traseu Foisor-Traian, Evolutia locuirii – traseu Mihai Bravu-Titan si Noul Centru civic – traseu Unirii-Mihai Voda. Pe fiecare traseu am vorbit despre istorie, evolutie si posibilitati de dezvoltare, am explicat cum si de ce s-a ajuns la imaginea urbana actuala si care au fost influentele asupra zonelor parcurse. Sper ca cei care au participat pana acum au apreciat idea si in acelasi timp au gasit lucruri noi privind modul de a ne intelege orasul.

In acelasi timp comunicarea este directa si discutiile, atat din timpul plimbarilor cat si la cafenea, pot aduce mai mult decat citirea unui articol pe blog. 2012 va insemna adaugarea unor noi trasee la care sper sa participe cat mai multi, atat cei care au mai fost cat si noi doritori. Pe langa noile trasee voi avea si invitati in cadrul unor tururi, invitati care au cunostiinte detaliate pe anumite subiecte.

In concluzie

Anul trecut am prezentat o noua categorie, cea a articolelor In concluzie. Subiectul principal al acestor postari este spatiul urban bucurestean si elementele care il genereaza. Anul acesta voi aborda in acelasi mod subiectul Bucuresti si modul in care modificam si influentam viata orasului. Toate aceste articole reprezinta parerea mea despre Bucuresti, despre cladiri, piete, demolari, strazi sau actiuni pe care le desfasuram in oras. Aceasta este probabil rubrica cu subiecte generale despre Bucuresti, oras asa cum il vad si incerc sa-l inteleg.

Idei practice

2012 va reprezenta reluarea seriei de articole din categoria Idei practice. Postarile vor contine schite, desene si idei despre obiective din Bucuresti. Vor fi articole scurte despre modificarea unui acces, despre cum sa amplasam un panou publicitar, despre scimbarea unei fatade, despre sigla unei cafenele, despre statii de autobuz, despre banci si cosuri de gunoi. Ideile practice vor contine schite despre elemente concrete pe care le intalnim si utilizam in spatiul urban al Bucurestiului.

Poza lui Radu

In fiecare zi de luni vom afla in continuare cum vede Radu orasul nostru. Poza lui Radu va continua in acelasi fel si in noul an, reprezentand pentru noi rubrica de fotografie si un mod de a privi orasul printr-o alta viziune. Dupa cum probabil v-ati dat seama subiectul fotografiilor este Bucuresti, un oras privit din multe unghiuri: oameni, cladiri, animale si evenimente…toate elementele care formeaza orasul nostru.

In bascalie

Categoria articolelor In bascalie reprezinta partea de umor. Cel putin incercam sa fie umor. Vor aparea modificari care sper ca vor aduce mai multe zambete. Vom introduce cateva personaje, vom avea teme actuale si subiecte de zi cu zi. Vom face si vom drege astfel incat sa fie umor, sa se rada, sa fie bascalie. Sper sa se poata rade.

Reconstituiri virtuale

Am introdus o noua categorie in care vom realiza reconstituiri virtuale ale unor cladiri disparute din Bucuresti. Inceputul l-am facut cu Scoala Romanescu si in momentul acesta avem deja stabilit urmatoarele doua reconstituiri: fosta Hala Unirii si Hipodromul Baneasa. Nu e cazul sa va asteptati la foarte multe articole in acesta categorie caci munca este ingreunata mai ales din lipsa de informatii tehnice in unele cazuri, dar si a dificultatii de „construire” a unui model 3d detaliat. Eu voi fi multumit daca anul acesta reusim realizarea celor doua cladiri disparute, cu mentiunea ca din lipsa de informatii trebuiesc privite ca interpretari si nu reconstituiri fidele.

Domnul Dobrescu

Colaboratorul nostru fidel, domnul Dobrescu a decis ca se va ocupa doar de articole de vacanta. Situatia domniei sale ii permite sa faca unele calatorii in alte orase din Romania sau strainatate, astfel ca vom primi „rapoarte” despre locurile pe care domnia sa le viziteaza. In acest mod putem vedea locuri din afara Bucurestiului, locuri care vor contine speram si explicatiile domnului Dobrescu.

Nou in 2012

Cum era absolut normal venim si cu noutati. Anul acesta va propunem doua categorii noi. Prima categorie va contine articole-recenzii despre carti care trateaza subiectul Bucuresti sau a caror actiune se desfasoara, fie chiar si partial, in Bucuresti. Numele categoriei este In biblioteca Din cărţi si vom prezenta cate o carte in articole scurte. Stim ca cititul nu este sport national, dar prin rubrica aceasta incercam sa facem un pic de reclama. Ideile pentru dezvoltarea orasului pot veni si din citirea unor carti care au ca tema Bucurestiul. Exista destule scrieri pe aceasta tema, carti care trateaza istoria, arhitectura, urbanismul, mentalitatile si obiceiurile bucurestene sau care au ca fundal al actiunii orasul nostru. Deci rubrica de carte, categorie in care facem reclama cartii.

Cea de a doua categorie va fi alcatuita din articolele voastre. Ce vrem sa facem? La inceputul primei saptamani din fiecare luna vom propune o tema de articol despre Bucuresti. Pana la sfarsitul lunii vom astepta articolele voastre pe mail. Apoi vom face o selectie, in cazul in care sunt prea multe, sau prea bune, iar trei dintre ele vor fi publicate pe blog in cursul ultimei saptamani din luna respectiva. Articolul nu trebuie sa fie mai lung de o pagina de word, sa nu contina injuraturi si sa respecte tema impusa. Continutul poate fi prezentat in orice fel: text, foto, video sau audio…intr-un cuvant orice. La momentul oportun vom anunta tema (martie fiind prima luna) si regulile clare, sperand ca veti fi interesati de propunerea noastra de colaborare.

Cu aceasta ultima noutate se incheie si lunga lista a planurilor pentru noul an. Acum trebuie sa trimitem multumirile noastre celor care ne citesc, colaboratorilor, celor care ne-au promovat si bineinteles pentru celor care ne citesc. Da, de doua ori, caci pe voi ne bazam ca sa imbunatatim Ideile Urbane.

12 comentarii la „De doi ani”

  1. BRAVO! O retrospectiva foarte frumoasa si promisiuni de care sper sa va puteti tin.
    Wow, deja sunt 2 ani…? Parca mai ieri citeam cu interes despre propunerea de la Rondul Udricani 🙂

    Răspunde
  2. Felicitari pentru activitatea de acum si mult succes in cea viitoare. Sper sa aveti timpul necesar sa impliniti toate proiectele avute in desfasurare, caci ar fi pacat sa pierdem unul dintre cele mai bune site-uri de profil. Asa cum am scris in lista de recomandari de pe blogul meu, sub o noua infatisare, Ideile Urbane sunt mai mult decat un „Site colectiv scris de dl. Andrei Popescu, Radu Iacob si pensionarul Dobrescu. Conceput ca un birou virtual de proiectari urbane, este axat pe urbanism (dl. Popescu fiind de meserie urbanist). Aici puteti gasi proiecte foarte bine concepute de infrumusetare si eficientizare a spatiului public din capitala, dar si cladiri disparute si readuse la viata in format digital”, ci o stare de spirit.
    LA MULTI ANI!

    Răspunde

Lasă un comentariu