Complexul de la Mogoșoaia

Anul acesta am realizat o nouă reconstituire virtuală, parte din proiectul inițiat de Asociaţia Istoria Artei, proiect coordonat de Oana Marinache. Proiectul a avut pregătite mai multe evenimente: unele prezentate la Noaptea muzeelor 2017 la Mogoșoaia, altele ulterior la Casa Schiller. Panourile expoziției prezintă documente și fotografii de la Arhivele Nationale ale României și din colecții private, după un concept grafic al lui Cristian Gache

Partea mea din proiect a fost mai mică, realizarea reconstituirii virtuale a ansamblului. Pentru reconstituire am primit informații (planuri, fotografii de epocă etc) descoperite în arhive și am reușit să refac cele mai multe din clădirile ce formează ansamblul actual: Palatul brâncovenesc, turnul porții, serele N. Bibescu, vila d’Elchingen și cuhnia.În cadrul expoziției fiecare clădire a fost prezentată separat, cu imagini din reconstituirea virtuală din mai multe unghiuri. În același timp am avut și imagini realizate cu tot ansamblul de la Mogoșoaia, inclusiv o încercare de reconstituire a parcului și amenajărilor din grădină.

Imagine aeriană a complexului de la Mogoșoaia privit dinspre lac. Palatul și grădina amenajată în terase sunt în prim-plan.
Imagine aeriană a complexului de la Mogoșoaia privit dinspre lac. În partea dreaptă se văd vila și serele, iar în prim-plan palatul.Imagine aeriană a complexului de la Mogoșoaia privit dinspre intrare. Turnul porții și cuhnia sunt în prim-plan, pe fundal palatul și lacul Mogoșoaia.

Proprietatea din apropierea Bucurestiului fusese cumparata în 1681 de Constantin Brâncoveanu (1654-1714) si aici a ctitorit în 1688 un lacas de cult cu hramul Sfântului Gheorghe. Noi achizitii de terenuri au loc pâna în 1700, mosia initiala extinzându-se spre Buciumeni, Gorganele, Chitila si Straulesti. Inaugurarea palatului brâncovenesc de la Mogosoaia a avut loc cu 315 ani în urma, la 20 septembrie 1702, marcând fundamental istoria arhitecturii si artei românesti. Citește mai departe despre istoria moșiei Chitila-Mogoșoaia…

2 comentarii la „Complexul de la Mogoșoaia”

Lasă un comentariu