Cândva la Băneasa

Trebuie să vă spun că am fost plăcut impresionat de cartea Cândva la Băneasa a domnului Alexandru Grigorescu. Subiectul cărţii este viaţa din jurul dispărutului hipodrom de la Băneasa şi modul în care aceasta a rămas în memoria domnului Grigorescu. Cândva la Băneasa este o continuare a unei cărţi pe aceeaşi temă, de acelaşi autor, apărută la mijlocul anilor 90.

Am cumpărat cartea doar din curiozitea de a afla mai multe despre hipodromul de la Băneasa şi demolarea lui, dar am aflat mult mai mult. Am descoperit o parte dintr-un univers fabulos, distrus complet, o lume extraordinară a cailor, proprietarilor, jocheilor sau antrenorilor români.

Cartea este o colecţie de povestiri despre pursângi celebrii, proprietari faimoşi şi jochei de succes. Domnul Grigorescu provine chiar din lumea turfului, a copilărit şi crescut pe hipodromul de la Băneasa şi reuşeşte să aducă toată pasiunea sa pentru cai în aceste istorii. Cred că este una dintre cele mai interesante lucrări despre istoria Bucureştiului.

„Iar acum, derbyştii – proprietarul, antrenorul şi jocheul – aşteptau cu îngrijorare Premiul Jockey-Club, la care derbystul Motan urma să se întâlnească direct cu vedetele hipodromului, cai de 4 ani şi mai sus. Cum printre aceste vedete se numărau Şerbănică al „Palatului”, Siret – învingător în 1941, Fănişor şi Caşin – mari fondişti, dar şi Ceahlău cel cu performanţe înalte, toată lumea era curioasă să vadă dacă derbystul va învinge şi caii vedetă, aşa cum se întâmplase cu ani în urmă cu Zori de Zi, Ghiaur, Coquin, Leu sau Scârbă-Mică.”

34-Alexandru-Grigorescu-Candva-la-Baneasa

Cândva la Băneasa, autor Alexandru Grigorescu, pref.: Cristian Ţopescu, ed. îngrijită: Silvia Colfescu, editată de Vremea, Bucureşti, 2008,  ISBN 978-973-645-299-4

4 comentarii la „Cândva la Băneasa”

  1. Recomand si „Napoleon fugea repede” de Neagu Radulescu(vestitul caricaturist si publicist), tot o incursiune inedita in lumea aparte din jurul hipodromului…
    A aparut inainte de 1989, nu stiu daca s-a reeditat, deci probabil poate fi gasita numai pe la anticariate…

    Răspunde
  2. Pingback: Candva La Baneasa - Info Cartea
  3. Pingback: Cand Tristetea Iti Bate La Usa | Info Cartea

Lasă un comentariu