Este doar o intamplare ca incep astazi discutia despre noul bulevard Buzesti-Berzei-Uranus. O intamplare, pentru ca ieri au inceput demolarile pentru constructia noului bulevard. Aceasta discutie este generata de propunerea castigatoare din sondajul vechi, propunerea lui Raiden cu zona triunghiului Buzesti-Grivitei-Polizu. Am stat, am discutat cu Raiden si impreuna am ajuns la concluzia ca o propunere pe acel teren trebuie legata de noul bulevard. Deci iata ca avem un articol despre asta, denumirea oficiala fiind Dublare diametrala nord-sud, pe axele Buzesti, Berzei, Vasile Parvan, Hasdeu, Uranus, Rahovei.
Analiza acestui bulevard nou va cuprinde mai multe articole, fiind o colaborare intre Raiden si biroul nostru virtual. Am decis sa impartim analiza acestui bulevard in mai multe postari pentru a reusi o prezentare completa si detaliata.
Sa vedem in primul rand pe unde trece acest nou bulevard si ce zone afecteaza.(imagini din satelit de pe bing maps)
Ideea si traseul acestui bulevard nu sunt noi fiind prezente ca propunere chiar in P.U.G. Bucuresti, aprobat in 2000.
1. Piata Victoriei – Dambovita si
2. Dambovita – Rahovei.
Inainte de a trece la analiza fiecarui tronson in parte va propun sa vedem si o imagine din 1935.
Sa trecem insa la propunerile de astazi. Primul tronson , denumirea oficiala Dublare diametrala nord-sud, tronsonul Buzesti, Berzei, Vasile Parvan.
Tronsonul doi, faza 2 Dambovita- Rahovei, este inca in stadiul de proiect si nu a fost definitivata. Au existat mai multe variante discutate in cadrul Comisiei de urbanismde la Primaria Capitalei.
As vrea sa cred ca acest bulevard este util. Nu pot sa inteleg inca ideile multora care sustin ca largirea unei strazi duce automat la solutionarea problemelor de trafic. Am incercat sa gasesc mai multe informatii pentru aceasta propunere. Inca mai cred, poate sunt inconstient, ca s-a facut un studiu pentru tot bulevardul si zonele adiacente. As vrea sa aflu daca pasajul Basarab are vreo influenta asupra traficului in aceasta zona, dar nu am cum pentru ca nu s-a facut nimic public.
Pe de alta parte eu vad aceasta solutie adoptata ca fiind doar un culoar, un coridor, un bulevard de tranzit. Unde sunt solutiile pentru o amenajare urbana de calitate, solutii ce ar trebui sa fie diferite de sistematizarile anilor de dinainte de revolutie. Acest proiect presupunea o abordare de management urban in care ar fi trebuit implicati mai multi specialisti.
Un management ar fi propus o strategie clara a dezvoltarii zonei cu studierea traficului, a situatiei juridice, a tipului de imagine urbana dorita etc. Este o utopie sa credem ca cineva s-a gandit la un management al tuturor terenurilor din zona. Cand se face o expropiere in vederea construirii unui bulevard ar trebui analizate si parcelele din spatele strazii, de pe”fundul de lot”.
Ca parte a aceastei strategii inexistente ar fi fost necesar si un capitol dedicat cladirilor monument din zona. Poate ca unele cladiri care nu sunt clasate ar merita totusi pastrate sau mutate. Trebuie stiut clar ce si de ce demolam. Acum si aceasta demolare presupune ca imobilele monument au fost declasate, lucru care inca nu s-a intamplat, dar care nu impiedica primaria sa-si dea autorizatie de demolare.
Daca acest bulevard se doreste a fi punctul de revigorare a zonei atunci de ce nu exista un studiu in ce priveste functiunile, spatiile si o imagine detaliata a imaginii urbane. Cum afecteaza social o astfel de propunere? Cum arata peisajul urban propus? Ce fel de etapizare s-a imaginat pentru dezvoltarea intregii zone? E posibil ca aceasta propunere sa conduca si la o refacere a Caii Victoriei, asa cum spera cei de pe SkyscraperCity? E oare ciudat ce spera Hungry Mole? Avem vreo speranta ca s-a facut o legatura cu o strategie de dezvoltare a transportului public? Poate ca benzile pentru biciclisti sunt o necesitate astazi?
Urmatorul articol va prezenta amanuntit zona deja „detaliata” de primarie Buzesti-Berzei-Vasile Parvan. Planuri, case demolate, propuneri si imagini pentru a va forma o opinie corecta asupra zonei si ce se va construi.
1.Buzesti – Berzei – Uranus, bulevard nou
2.Bulevardul nou, de la Vasile Parvan la Mircea Vulcanescu
3.Bulevardul nou, intersectia Berzei – Mircea Vulcanescu
4.Bulevardul nou, de la Piata Matache la Occidentului
5.Buzesti – Berzei – Uranus…o concluzie
1.Buzesti-Berzei: Recviem (1)
2.Buzesti-Berzei: Recviem (2)
bineinteles ca e o chestie utila. dar trebuie sa precizezi pentru cine :))
adica pentru oras nu credca e altceva decat o manifestare de tipul "sa aratam ca facem si noi ceva" care sa marcheze orasul. daca era o problema de trafice eu ti-am mai expus parerea mea: sensuri unice si parcari care sa absoarba masinile lasate in benzile de trafic …
iar in treaba cu Copos interesul lui ar fi de-o investitie cu teoretic profit iar pentru Poteras ar fi un loc din care sa-si traga niste bani si sa-si puna niste firme sa lucreze pe bani publici ca pe urma sa poata sa se laude si el ca arfi facut ceva. omul are tupeul sa scrie in ziarul primariei 6 ca pasajul Basarab "a fost initiat de Basescu si sprijinit de primaria sectorului 6". adica ce "puii mei" a avut de-a face Poteras cu pasajul Basarab ???
Raţiunea Pasajului Basarab este de a ocoli centrul, raţiunea „Diametralei” e de a tăia fix prin centru. Halal coerenţă.
Nu zic ca m-as pune impotriva progresului si a rezolvarii problemei traficului din zona aceea a Bucurestiului, dar sunt/erau acolo cateva cladiri care meritau salvate. Eu unul mereu am sperat ca zona va fi renovata si redus accesul auto acolo, dar… Probabil ca nu ar mai fi iesit un bulevard drept si frumos, insa solutii se puteau gasi. Orice se poate face daca se doreste.
Calea Călăraşilor chiar *este* pe lista de „lărgiri”, dacă-mi amintesc bine (masterplanul din ianuarie 2008).
@Adrian…ai mare dreptate cu sensurile unice si parcarile, dar eu doar cer sa fie facute lucrurile cum trebuie chiar daca asta implica si altfel de lucruri…macar sa fie facute bine si util
calea calarasilor s-a largit odata, pe la sfarsitul sec. XIX si se intentiona largirea suplimentara inca din perioada interbelica. nu e o idee noua dar e deja prea veche!
@adrian&popescu
@Adrian…se poate si altfel, in mod evident, dar daca nici cei care fac proiectarea nu stiu mai mult, atunci ce poti cere de la politicieni
Da, „închiderea inelului central” a fost buzzword-ul Pasajului 🙂
http://www1.pmb.ro/pmb/primar/transport_urban.pdf pg. 38-40, raport final, martie 2000). Existau 4 alternative:
Foarte bună introducerea asta! Fiindcă ne dăm seama odată-n plus că nu s-a gîndit nimeni la urmări; facem o stradă, care în sine e un lucru bun, dar care nu e însoţită de un plan pentru întreaga zonă.
@hm…pai ar fi ceva sa fi fost si culoar unic pentru transport si benzile de biciclisti…sper si eu ca macar tramvaiul sa mearga pe tot bulevardul
Ceva noutati despre continuarea Vasile Pirvan / Chirigiu ?
@Anonim…un nume este necesar pentru o discutie :)…deocamdata nu s-a aprobat nimic concret pentru continuare cu toate ca a aparut Oprescu si a zis ca o sa inceapa si acolo…au existat numai discutiile pe care le-am prezentat si nimic altceva concret…acum lucrez la detalierea singurului tronson sigur (sau cat de cat sigur) Piata Victoriei-Vasile Parvan si in cateva zile va fi gata primul articol detaliat
Ce se va intampla cu portiunea verde ce apare pe PUZ? (Ma refer la prelungirea strazii Temisana). Actualmente in fata la radiodifuziune se afla un bloc destul de nou de vreo 8 etaje.
@Anonim…imediat apare articolul unde ma intreb si eu acelasi lucru 🙂
sunt de acord cu banda pt tractoristi pe a2 cu conditia introducerii unui nou aftotrotuar clorcauciucat obor-bucuresti nord si retur cu taxa inversa; pardon :~~
@gabi…te inteleg perfect 🙂 hai noroc :))
Acest proiect este pus in aplicare acum pentru..accesul la constructia Catedrala Neamului.o nenorocire nu vine niciodata singura.
Azi am trecut prin zonă şi am văzut cu stupoare că deja au demolat casa asta: <br /<br /Am trecut şi prin spatele Casei Poporului, pe la Marriott, şi era spart zidul maidanului Casei, erau nişte utilaje pe acolo. O avea dreptate Anonimul cu nenorocirile 🙁
@Filip…e vorba de policlinica Stibei si intr-adevar au daramat-o vineri noapte…adresa exacta Str. Berzei nr. 34 comun cu str. Stirbei Vodă nr. 89, o gasesti in episodul cu Vasile Parvan pana la Mircea Vulcanescu
Realitatea este ca nu poti controla traficul din Bucuresti doar doar prin sensuri unice si crearea de strazi ocazional carosabile, pentru ca pietonale ar fi imposibil(nici pe Lipscani nu se respecta acest statut de "pietonale"). Majoritatea mitocanilor din Bucuresti merg pe rute ocolitoare, gen micile strazi cu sens unic din interior, fara a mai utiliza arterele principale…si starea in care ajung acele strazi si viteza cu care acestia conduc pe aici este inmaginabila… eu zic totusi sa revenim cu picioarele pe pamant si sa ne dam seama ca Bucurestiul nu este Budapesta sau mai stiu eu ce oras european.Astfel de solutii nu sunt viabile pentru Bucuresti si pentru "oamenii nostri educati". Si inca un amanunt, Berzei- Buzesti a fost facuta pentru a putea salva Calea Victoriei, si vor mai urma alte solutii salvatoare… specula imobiliara privind monumentele este in floare, si cladirile care le "plangeti" erau majoritatea din chirpici si lasate sa pice ca sa se ridice acolo un P+10 asa ca oricum asta ar fi urmat.Trebuie sa renunta la cateva cladiri pentru binele altora mult mai importante(daca nu cunoasteti detalii, nu inteleg de ce atata inversunare)…pacat ca in Romania nu se va face nimic bun, din cauza "multimii".
@Anonim…realitatea se bazeaza pe studii si propuneri facute de specialisti si nu pe ni se pare noua ca ar trebui…nu am inteles inca de ce este Calea Victoriei "salvata" pentru ca se demoleaza pe Buzesti…exista un proiect pentru Calea Victoriei? NU…si atunci de unde concluzia ca nu se poate demola si acolo…logica prin care ti se pare normal ca primaria sa demoleze pentru ca oricum la un moment dat va veni cineva sa o faca mi se pare foarte buna…hai ca daram eu mai intai ca sa fiu primul…iti recomand sa citesti toate articolele pe care le-am scris si dupa aia sa zici daca era sau nu "chirpici"
Din pacate oprescu face un alt proiect inutil,dar care consuma banii nostri.
Iar pentru cine zice ca in zona erau tigani si maidanezi,pai era infinit mai ieftin daca politia si aspa adunau tiganii si maidanezii din zona.Cladiri jegoase? Era mult mai ieftin daca erau renovate.
Filip : ratiunea ta este de a fi meltean. FIX prin centru taie Calea Victoriei si Bd. Magheru. Stai prost cu orientarea.