Săptămâna aceasta vă recomand cartea Bulevardele bucureştene până la Primul război mondial a domnului Nicolae Lascu. Cred că este una dintre cele mai interesante şi documentate lucrări despre Bucureşti şi dezvoltarea sa istorică (imaginea de mai jos este realizată de Radu).
Lucrarea domnului Lascu ne prezintă evoluţia bulevardelor Bucureştene de la idee, de la proiectul tehnic şi până la modul în care au fost realizate. Extrem de interesant mi s-a părut faptul că sunt descrise şi elementele tehnice, atât cele ale proiectării urbane cât şi mecanismele administrative care au putut face reale aceste proiecte.
Avem prezentate documente oficiale, texte legislative şi planşe tehnice ale proiectelor, anexe cu discuţiile şi deciziile consilierilor şi imagini de epocă. Toate acestea sunt la o calitate foarte bună şi sunt un avantaj extraordinar în înţelegerea modului în care s-a dezvoltat Bucureştiul. Cartea domnului Lascu este structurată pe mai multe capitole relevante: cel al proiectelor tehnice şi descrierea acestora, capitolul despre influenţa asupra administraţiei şi a remodelării spaţiului urban şi cel despre implementarea reală, deseori cu modificări faţă de proiectele iniţiale.
Pe lângă datele istorice avem parte şi de expunerea unor concluzii care întregesc textul. Concluziile cărţii Bulevardele bucureştene până la Primul război mondial a domnului Nicolae Lascu cred că se pot constitui într-o lucrare separată, o lucrare prin care putem înţelege, destul de uşor, de ce arată Bucureştiul în actuala zonă centrală în acest fel şi cum s-a ajuns la acestă imagine urbană. Este una dintre cărţile care trebuie recitită.
Bulevardele bucureştene până la Primul război mondial, autor Nicolae Lascu, editată de Simetria, 2011, ISBN 978-973-1872-18-6