Bucureşti demolat

În cazul în care sunteţi interesat de istoria recentă a Bucureştiului cred că lucrarea BUCUREŞTI DEMOLAT Arhive neoficiale de imagine – 1985 este una dintre cărţile pe care trebuie să le aveţi. Este o colecţie de imagini extraordinare realizate de Cristian Bonciocat în anul 1985 în perioada demolărilor pentru Noul Centru civic. Acestora le-au fost alăturate texte ale lui Şerban Bonciocat, Hanna Derer şi Corina Popa, texte prin care se explică în mod general contextul epocii, situaţia demolării şi o descriere interesantă a autorului imaginilor, Cristian Bonciocat.

Personal cred că aceste imagini meritau mai mult, recunosc că am fost un pic dezamăgit. Poate o încercare de localizare grafică a fiecărei imagini, descrieri mai detaliate ale imaginilor şi o grafică care să pună în valoare fotografiile. În multe cazuri este absolut imposibil pentru cineva nefamiliar cu zona înainte de demolare să localizeze punctele din care au fost făcute pozele sau obiectivele fotografiate.

„Cristi avea o natură blândă, prietenoasă, comunicativă, era politicos şi mereu cu zâmbetul pe buze. Nu i-a fost uşor să urmărească cu perseverenţă dezolantul spectacol. A avut dificultăţi cu cei care păzeau locurile unde se demola şi care nu permiteau fotografierea. Totul trebuia făcut pe ascuns, discret. Paza excesivă exprima desigur faptul că iniţiatorii acestor distrugeri erau conştienţi că fac un abuz pe care orice om de bun simţ, chiar aparţinând Europei comuniste, l-ar fi condamnat.”

32-Bucuresti-demolat

BUCUREŞTI DEMOLAT Arhive neoficiale de imagine – 1985, fotografii de Cristian Bonciocat, autori Şerban Bonciocat, Hanna Derer, Corina Popa, editată de Fundaţia Ines, Bucureşti, 2013,  ISBN 978-973-0-15605-8

2 comentarii la „Bucureşti demolat”

  1. la final exista 2 harti care ne ajuta in localizarea fiecarei imagini.
    pai cineva nefamiliarizat cu zona inainte de demolare evident ca nu are cum sa localizeze casele respective, atata vreme cat in locul lor este curtea casei poporului.

    Răspunde
    • există planuri cadastrale pe care au fost marcate străzile dispărute, dar cred că se putea face ceva în dreptul fiecărei imagini, un plan actual şi unul din anii 80, marcată clădirea şi punctul din care a fost făcută poza… păstrând logica, poate şi cei care citesc în engleză sunt cu atât mai puţin familiarizaţi, deci ar fi fost nevoie de detalieri… imaginile oricum sunt extraordinare şi de aia am spus că meritau mai mult

Lasă un comentariu