Uitându-mă pe toate cărţile pe care le-am recomandat, mă mir că nu am vorbit de lucrarea domnului Giuseppe Cina: Bucureşti, de la sat la metropolă: identitate urbană şi noi tendinţe. Cartea arhitectului şi urbanistului Giuseppe Cina este una dintre puţinele care tratează dezvoltarea Bucureştiului din perspectiva unui specialist în domeniul urbanismului, domnia sa fiind profesor la Politehnica din Torino şi un bun cunoscător al oraşului.
Iniţial lucrarea a apărut în 2005 în Italia, ediţia aceasta fiind republicată în anul 2010. Domnul Cina tratează întreaga dezvoltare urbanistică şi arhitecturală a Bucureştiului pornind de la oraşul premodern şi până în anul publicării cărţii. Fiind o lucrare a unui specialist şi a cuiva care este independent de sistemul românesc este cu atât mai interesantă. Monografia oraşului este punctată prin elementele cheie, discutate prin cheia urbanismului şi a arhitecturii şi a influenţei acestora asupra dezvoltării continue. Sunt descrise diferitele etape: oraşul lui Carol I, cel interbelic şi apoi cel comunist. Nu este uitată nici perioada postcomunistă, lucru de remarcat mai ales prin prisma faptului că este una dintre singurele publicaţii care abordează şi această perioadă de timp.
Bucureşti, de la sat la metropolă conţine informaţii generale şi de specialitate, imagini de epocă, schiţe şi planuri urbanistice şi de arhitectură din diferite perioade. Sunt puse în discuţie atât proiecte individuale cât şi cele care au influenţat întreg oraşul. Prin această lectură puteţi descoperi cum a evoluat Bucureştiul, care au fost ideile şi influenţele care au generat în decursul timpului situaţia actuală. Cartea este apărută înaintea refacerii actualului Centru istoric şi a crizei economice, iar domnul Cina prezintă în final obiective şi viziunea care ar putea sta la o dezvoltare normală şi modernă a Bucureştiului.
„Această reluare în posesie ar putea să aibă loc prin simpla întreţinere, prin refolosire sau transformări radicale ale spaţiilor construite sau nu, vizând oraşul de ieri şi de astăzi; toate aceste intervenţii ar trebui să găsească coerenţă într-un proiect comun, de natură socială înainte chiar de a fi urbanistic. Un proiect de reconciliere cu propriul trecut şi de reluare în posesie a spaţiilor de viaţă; un proiect care să-şi propună pe puţin trei obiective:
-recuperarea oraşului istoric;
-recalificarea oraşului socialist;
-atenuarea fracturilor dintre oraşul socialist şi oraşul istoric.”
Bucureşti, de la sat la metropolă: identitate urbană şi noi tendinţe, autor Giuseppe Cina, pref.: prof. dr. arh. Nicolae Lascu, editată de Capitel, Bucureşti, 2010, ISBN 978-973-1885-00-1