O continuare fireasca a propunerilor din zona Sfanta Vineri priveste situl intersectiei cu actualul bulevard Corneliu Coposu, mai exact amplasamentul bisericii demolate. Daca in primul episod ne-am ocupat de zona Rondului Udricani a urmat apoi continuarea din al doilea episod cu propunerea de refacere a „Complexului comercial Unirea”, popular denumita Circul foamei de la Unirii. Propunerea de astazi vizeaza amplasamentul bisericii demolate la 20 iunie 1987, in timpul constructiei noului centru civic.
Biserica Sfanta Vineri a fost probabil unul dintre cele mai iubite simboluri ale orasului, iar povestea, pe scurt, a modului cum a fost daramata biserica spune multe despre sentimentele si reactiile ce le-a starnit aceasta decizie idioata a regimului acelor timpuri. Cateva imagini foarte interesante a publicat si Alex Galmeanu pe Muzeul de Fotografie.
Imaginea din satelit a zonei actuale cu marcarea tronsonului de bloc ce se afla pe fostul amplasament al bisericii Sfanta Vineri. Pentru o imagine detaliata a evolutiei acestei zone va recomand sa vizualizati planurile cadastrale din propunerea Rondului Udricani cat si articolul lui Raiden despre Piata Sfanta Vineri ieri si azi.
Planul cadastral din 2010 ne arata situatia in care ne aflam astazi, cu spatiile generate de demolari si o imagine urbana care imi trezeste doar sentimentul ca unii si-au batut joc de oras si de oameni. As vrea sa nu mai facem greseala de a da vina strict pe cuplul Ceausescu caci ei au fost ajutati cu servilism de zeci de mii de oameni care au pretentia in continuare ca au facut lucrurile bine in acele conditii si ca aceste constructii si idei de dezvoltare pot fi un exemplu si un motiv de mandrie.

O perspectiva de la nivelul strazii chiar din Monumentul Sfanta Vinerii, situat in fata muzeului. Am amplasat acest monument in piata nou propusa astfel incat din aceasta pozitie sa poti privi muzeul, cu peretele decupat, care sugereaza imaginea disparutei biserici, asa cum putea fi perceputa inaintea demolarii. Fatada exterioara a muzeului ar trebui sa aiba ecrane pe care sa fie prezentate imagini cu biserica.



In finalul propunerii o vedere din satelit cu suprapunerea solutiei de refacere a zonei cuprinzand Rondul Udricani, Piata Sfanta Vineri si Muzeul Sfanta Vineri.
Foarte interesanta abordarea dvs, desi orisicat m-as stradui si tot nu pot intelege stilul acesta modern de a se construi, cat si artistica (decupajul in perete in forma unei turle de biserica), insa nu s-ar putea lua in calcul si varianta reconstruirii? Nu vreau sa credeti ca sunt contra, mai ales ca nu-s de specialitate, insa ma cred ca planurile bisericii exista pe undeva, prin vreo arhiva. De asemenea cred ca exista multe poze ce arata pictura exterioara/interioara si vreau sa cred ca in Romania exista oameni capabili sa execute o asemenea lucrare.
@Marivs…sigur ca s-ar putea reconstrui, ar fi o varianta si exista sigur informatii, dar se face deja mai la sud, langa rondul Udricani…parerea mea este ca ar trebui sa construim conform cu timpurile noastre, asa cum de altfel au facut toate generatiile, chiar daca au avut surse de inspiratie din alte stiluri…de exemplu neoromanescul este doar o interpretare moderna, a acelor vremuri, a arhitecturii traditionale…mi se pare absolut normal ca stilurile sa evolueze si sa se interpreteze diferit…faptul ca multe cladiri noi nu arata bine are alte explicatii, nu as zice ca stilul este de vina ci doar capacitatea unor specialisti de a isi face treaba bine…mie personal nu prea imi place arhitectura bisericilor, dar asta nu inseamna ca nu pot aprecia anumite elemente sau volumetria unora dintre cladiri…pana la urma e o chestiune de gust si pana la urma un lucru bun poate fi apreciat indiferent de gusturile proprii
Interesanta propunere, se pare ca vrei o zona muzeala. Oricum duci discutia pe noi culmi de imaginatie! Cand am scris articolul initial despre Rondul Udricani, nici nu banuiam ca se va ajunge aici :))
Interesant proiectul, dar mi se pare la fel de absurda ideea de a expropia acele blocuri (daca ne imaginam ca s-ar demara un astfel de proiect) cu niste costuri mai mult ca sigur imense, precum ideea de a construi o catedrala a neamului intr-un loc gresit pentru tot restul existentei acestui oras. Cred ca un asemenea muzeu ar fi plauzibil, dar poate in alt sit, eventual pe vechiul amplasament al manastirii mihai-voda.
@Raiden…in lumea mea daram si construiesc ce vreau eu :))
Foarte interesant proiectul, este un bun exemplu/model de remodelare urbana a unei zone.
Da, ar fi momentul să începem să ne gîndim că şi blocurile pot fi demolate. Ne-om gîndi noi la ele ca la vreun 'bun' lăsat de Ceauşescu, dar e un cadou otrăvit. În fine, într-adevăr zona e dusă acolo unde trebuie, nu ştiu cum să zic; e altceva, e un loc unde aduci un tribut fără să te încrîncenezi. Îmi place pentru că lasă mult loc de adaptare şi traseelor de transport urban.
@Un constantean…multumesc, din pacate se fac multe lacase de cult si deloc de cultura
A face ceva in acea zona mi se pare f interesant, dar IN NICI UN CAZ GENUL ASTA DE ARHITECTURA LAS VEGASiana de gips carton care creaza o falsa nostalgie pt o biserica ce nu mai exista… (taiata in fatada??? what the hell???) Eu personal sunt mai tanar si circul foamei de acolo mi se pare un element deja important in istoria orasului. As pleca de acolo… Imi pare rau sa spun dar cine l-a facut era mai talentat.
@Matei…e vorba de un muzeu, nu stiu ce inseamna "falsa nostalgie", dar nu m-am gandit la nici un pic de nostalgie ci doar la o functiune care ar putea exista acolo…gusturile nu le pot discuta, dar mi-am exprimat clar pozitia fata de circul foamei in propunerea anterioara cu Piata Sf. Vineri